Home Mountain Winter DH 2020 – кратък репортаж и класиране

Събота, 18 януари, бе един чудесен слънчев ден в планината, но условията на Витоша далеч не бяха перфектни за зимно състезание по спускане. Традициите обаче са за това да се спазват, а Home Mountain Winter DH, провеждайки се за четвърти път, определено вече е традиция и на старта се наредиха около 60 човека, готови да атакуват трудната за каране писта.


Впрочем условията щяха да са перфектни, ако имаше достатъчно сняг, за да може трасето да бъде добре утъпкано. Сутринта температурата бе ниска и снегът бе доста стегнат, но без достатъчна основа и без възможност за машинно утъпкване, организаторите и състезателите бяха силно ограничени – в общи линии по пистата имаше един скок, като и за него повечето участници не успяваха да запазят достатъчно скорост, а с повишаването на температурата и на броя хора, които се спускаха, снегът се изрови сериозно и на някои места се оказа невъзможно участниците да уцелят трасето – всеки биваше запратен от коловозите ту наляво, ту надясно от лентите, а твърде често и през глава.

С изненада установих, че повечето от участниците не ги познавам. Това е пряко свързано и с факта, че най-голямата група бе тази до 17 години, което е доста обнадеждаващо, освен може би за тези, които се отдалечаваме от нея. 🙂 Но пък именно в категорията 30+ бяха дадени най-добрите времена!

Тодор Гочев, който в последните години се пускаше в подобни стартове предимно със ски-байк, успя да запази най-добър контрол по трасето и в края на състезанието се оказа, че и преминал най-бързо по него. Второто най-добро време е на Милан Димов в същата категория, а най-бърз при младежите и с трето време за деня е Борис Симеонов. При мъжете победител стана Цветомир Даков, а в категория жени имаше само една състезателка – Маргарита Христова.

Ето как изглежда цялото класиране:

Състезанието, както и в предишни години, бе част от „Витоша зимен фест“, който е част от инициативите на фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Сега трябва да надвия мързела си и да обработя снимките, така че очаквайте скоро албум в Галерията на MTB-BG.com!


Снимки: Любомир Ботушаров и Concept Creative


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>