Новият Santa Cruz Tallboy – ХС байк за спускачи

Наскоро американската компания Santa Cruz представи новото поколение на ХС/АМ модела си Tallboy, използвайки именно рекламното послание от заглавието, което е залегнало като мотив и във видеоклипа за новия байк:

Идеята е ясна – по-малък ход на окачването и по-ниско тегло, но в комбинация с геометрия, която доскоро бе „запазена“ само за по-дългоходовите АМ/ендуро байкове. По този начин новият Tallboy става част от устойчивата тенденция ХС байковете да стават все по-добри за каране надолу.

Както и досега, Tallboy е с 29-цолови колела, което е напълно очаквано при ХС велосипед. Първото, което се набива на очи, е че новата рамка следва дизайнерската линия, зададена още с Nomad и приложена после и при други обновени модели – окачването е VPP, но в новата конфигурация с ниско разположен заден амортисьор в областта над средното движение, „пронизващ“ седалковата тръба, която в тази част образува широк отвор. Имайте предвид все пак, че рамката на Tallboy не е съвместима с шокове с метална пружина, както и с някои въздушни шокове. Ходът на задницата е 120 мм, а на вилката 130 мм. За радост на част от потребителите Tallboy е наличен в цели три варианта за рамката – алуминиева, Carbon C и Carbon CC. Както вероятно знаете, разликата между двете карбонови рамки не е в здравината, а в класа на използваните материали, което прави CC рамките по-леки, но и по-скъпи.

Освен с нов външен вид и дизайн на окачването, Tallboy може да се похвали и с обновена геометрия. Както казах, доскоро никой не би използвал съкращението ХС за байк с такива ъгли и пропорции, но времената се променят.

Важно е да отбележа и наличието на два чипа (обръщаеми вложки), чрез които можете да променяте някои параметри. Единият е при захвата на задния амортисьор и чрез него можете да понижите/повишите височината на средното движение и да промените в малка степен челния ъгъл (в таблицата горе са посочени стойностите за ниската позиция). Другият чип е при задната ос и чрез него можете да увеличите с 10 мм дължината на задницата (от 430 на 440 мм). Тази „екстра“ е налична само при карбоновите рамки и позволява използване и на малко по-големи гуми – до 29х2.6, за разлика от алуминиевата рамка, където максималният размер е 2.5.

Реклама

Агресивната природа на байка е демонстрирана не само чрез геометрията, но и чрез много от компонентите. Гумите Maxxis Minion, накрайниците за водач ISCG05, понижаващият кол за седалка и вилката Rock Shox Pike са все неща, които едва ли ще видите монтирани на състезателен ХС велосипед (е, регулируемите колове вече навлизат и при тях!), но без тях Лука Шоу може би не би карал байка чак така, както във видеоклипа горе. Присъствието им в окомплектовката на Tallboy показва и това, че ако се налага, велосипедът може да бъде подложен на „диета“ за отслабване и да олекне допълнително.

Теглото и цената, както обикновено, са пряко свързани. Най-леките варианти на Tallboy тежат около 12.5 кг и струват около 10 000 долара, а най-достъпната версия с алуминиева рамка струва $2699, но тежи 14.7 кг. Ако искате да си купите само рамка, за алуминиевата ще трябва да заделите 1999 долара, а за Carbon CC  3099 долара.

https://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>