Mezzer Pro е новата ендуро вилка на Manitou

Още през пролетта на 2019 г. Manitou представиха новия си модел Mezzer Pro, насочен към ендуро карачите. Тогава нямах време да напиша статия за него, но сега мисля да наваксам, защото има няколко важни и интересни неща във връзка с този продукт.


Ето накратко най-важните акценти:

Изцяло ново шаси
Mezzer Pro е базирана върху горни тръби с диаметър 37 мм. Май само такива не бяхме виждали до момента! И макар че някои потребители може да се подразнят от това различие спрямо съществуващите до момента диаметри (например защото по-трудно ще се намират консумативи като уплътнители и т.н. от други производители), Manitou не са избрали този размер случайно. Горните тръби на новата вилка са с 1 мм по-големи от Fox 36 и с 2 мм по-големи от вилките на Rock Shox и на други производители с 35 мм диаметър. Тази „подробност“, в комбинация с разположената отзад арка и новата проходна ос Hexlock SL 2, допринасят за това Mezzer Pro да е една от най-леките и корави вилки в класа си – поне така излиза според измерените от Manitou стойности при проведени вътрешни сравнителни тестове. Новата вилка тежи около 2 кг, дори и във вариант 29“. Освен него, има и 27.5, разбира се.

Избор на ход
Независимо от размера на колелата (27.5 или 29), Mezzer Pro дава възможност на потребителите да настроят вътрешно хода на вилката си от 140 до 180 мм, на степени по 10 мм. Това на практика я прави подходяща за широк спектър от велосипеди – от по-леки АМ байкове до дългоходови ендуро/фрийрайд машини. Имайте предвид все пак, че по отношение на геометрията вилките за 27.5 и за 29-цолови колела се различават – при всеки от двата размера има по два варианта за изместване (offset, fork rake), което играе важна роля при завиването и поведението на байка.

Реклама

Система за амортизация
Патронът на Mezzer Pro е от типа с мехур, който компенсира изместването на флуида от буталото. Той е по-лек (чрез намален обем на маслото в патрона) и по-надежден, защото Manitou са добавили специален клапан за изпускане на налягането, ако то заплашва да спука мехура (и са подали документи за патентна защита за него). Разгъването на вилката се контролира от двустепенен комплект шайби (shim stack), така че да се осигурят различни характеристики при разгъване с ниска и висока скорост; външно се регулира само low speed rebound. При компресията тези параметри (low speed и high speed) са регулируеми чрез външни настройки, което стои зад търговското наименование MC² (Multi Control Compression). Системата е снабдена и с хидравличен буфер срещу „продънване“ при върхови натоварвания.

Пневматична пружина Dorado Air с IRT
Леката въздушна пружина, разработена за DH вилката Dorado, намира приложение и тук. Характерно за нея е това, че двете камери (позитивна и негативна) сами изравняват налягането си, осигурявайки отзивчивост и мекота в първите сантиметри на хода. По отношение на средната и крайна част на хода потребителят може сам да настрои вилката по оптимален за него начин чрез системата IRT (Infinite Rate Tune) – казано най-просто, това е реглаж на обема на въздушната камера, при което вилката може да стане по-прогресивна или по-линейна.

Mezzer Pro идва с включен в комплекта оригинален калник. С него вилката е съвместима с балон на гумите до 2.6 инча, а ако го махнете, може да сложите гуми до 2.8“. Цената за България е 1849 лв., а от Gepard Cycle потвърдиха, че в търговската мрежа вече има велосипед, сглобен с нея, и споделиха, че в момента имат на склад версията за 27.5″ колела, а напролет се очаква и 29-цоловият вариант.

https://manitoumtb.com/

https://gepard.bg/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>