Formula добави вилка с метална пружина в серията Selva

Най-новото попълнение сред вилките на Formula се казва Selva C, като C идва от „coil spring“. С това компанията отговаря на засиленото търсене на вилки с метална пружина сред потребителите с ендуро велосипеди. Както обобщават от самата компания, металната пружина носи едно съвсем различно усещане – не по-добро или по-лошо, но различно. За някои то може да е предпочитано, за други не. Във всички случаи напоследък има доста хора, които са склонни да жертват теглото в полза на това усещане…

Най-важното за новата вилка:

– Стандартно Selva C идва с пружина със средна твърдост, но потребителите имат избор между три допълнителни варианта – мека, твърда и много твърда пружина.

– Вилката ще се предлага в три варианта. 29/27.5+ е със 160 мм ход. 27.5 е със 160 или 170 мм ход.

– Вилките на Formula винаги са били с добро тегло и Selva C не е изключение. Въпреки металната си пружина, теглото е между 2230 и 2290 грама в зависимост от варианта.

– Formula имат системен подход към вилките си, което означава, че всяка нова технология, която въвеждат, е съвместима с останалите модели от същата серия. В случая това ще рече, че ако сте собственик на Selva с въздушна пружина, можете без проблем да замените пневматичната ѝ камера с метална пружина. Респективно, новата Selva C има същите настройки и характеристики, както и досегашните модели – разликата е само в еластичния елемент.

– Няма да описвам отново всички технологии, които се срещат в продуктите на Formula, защото съм го правил в предишни статии – както за модела 35, така и за Selva. Такива са IFT (патронът е структурно свързан с ботушите и горните тръби по начин, който да изолира системата за амортизация от усукванията и страничните натоварвания, като по този начин се намалява триенето и съпротивлението при работата ѝ); HEX (формата на ботушите в определени области е такава, че да увеличи коравината, но без да направи вилката груба като усещане); ILS (проходна ос със свалящ се лост за притягане, който може да служи и като инструмент за задна проходна ос); RCC (дистанционен контрол за хидравличния патрон на вилката, който осигурява 13 различни позиции – от напълно отключена до напълно заключена); CTS, за която все пак ще кажа нещо повече…

CTS означава CompressionTuning System. Казано най-просто, в капачката с регулаторите е монтирана и една специфична част от патрона на вилката – нека я наречем условно глава с вентил и клапан. Тази глава отговаря за цялостната настройка на кривата на компресията, т.е. дали вилката да е по-прогресивна, по-чувствителна в началото на хода и т.н. Най-хубавото е, че потребителят може сам, и то съвсем лесно, да подмени този елемент с някой от другите възможни. Когато Formula представиха тази технология, бяха налични три различни „вентила“, но сега вариантите са цели седем, включително и такъв, който е специално за е-байкове. Долу можете да видите как различните „цветове“ променят характеристиките на вилката:

Както виждате, тази система позволява лесно да преобразите вилката си от такава, която е мека и комфортна в по-голямата част от хода си до такава, която е отзивчива в началото, но доста по-прогресивно се втвърдява. Стандартно Selva C идва с монтиран златен вентил и със син вентил, включен в комплекта. Ако желаете някой от другите, можете да го поръчате допълнително.

Реклама

Може би ще ви е интересно да гледате и този видеоклип, който не само представя вилката, но показва и някои части от производствения процес:

Selva C вече е в продажба, а повече можете да научите в сайта на Formula: https://www.rideformula.com/products/mtb-forks/selva-c/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>