Flow (информационен поток) – един нов панел на началната страница в МТБ-БГ

Редовните читатели на сайта, или поне тези, които влизат в него през началната страница, вероятно вече са забелязали някои малки, но съществени промени в нея. Те се въртят около появата на един нов панел, заемащ доста централно място, който се казва „Flow (информационен поток)“ и занапред ще играе доста важна роля за мен.

Къде?

Ако отворите началната страница, би трябвало веднага да го видите. Намира се точно под панела с водещите публикации, който на свой ред стана по-нисък, за да освободи място за новото „каре“.

Какво?

В панела „Flow (информационен поток)“ ще публикувам директни линкове към различни материали в други сайтове и социалните мрежи. Целта е по този начин да насочвам читателите към интересни теми и към информация от различен вид и в различна форма, за които или нямам време/възможност да напиша статия в МТБ-БГ, или нямам право да публикувам заради авторски права или други ограничения. Казано най-просто, това ще представлява нещо като мини-feed, в който ще споделям с аудиторията по възможно най-бърз и лесен начин интересни неща, които съм забелязал насам-натам из интернет. Подборът ще е мой, което за някои може да е плюс, за други минус. 🙂 Динамиката ще е голяма – един линк вероятно няма да престоява в панела повече от ден-два, понякога и по-малко. За тези, които не следят сайта всеки ден (макар че се надявам с този панел да ги провокирам да го правят), ще има и архив, в който ще бъдат публикувани хронологично всички досегашни линкове, които са били в панела.

Защо?

По принцип мислех да представя този панел направо в новия сайт, по който се работи вече две години. Там той ще е направен с по-модерни средства и ще изглежда „по-джижан“. 🙂 Тъй като работата по този нов сайт обаче за пореден път се забави, реших да не чакам излишно с представянето на „Flow“, защото той трябва да реши някои доста сериозни проблеми, пред които съм изправен като автор на по-голямата част от съдържанието в сайта.

Тези проблеми са предизвикани на първо място от промените в информационната среда в последните години. Социалните мрежи преобразиха всичко и в момента актуалната информация тече със скоростта на… интернета. 🙂 Излиза например някаква новина или готино видео и в момента, в който аз я видя в чуждестранните медии или в сайта на производителя, вече съм изостанал, защото информацията е достигнала поне до половината читатели, разпространена лавинообразно чрез споделяния и т.н. Провежда се например състезание от Световната купа и всеки може да го гледа пряко, както и да гледа видеорепортажи от него, преди изобщо да съм седнал зад клавиатурата и да пиша за него. А най-големият проблем е може би не толкова скоростта, колкото количеството – и при най-добро желание вече не мога (като сам човек) да отразявам всичко, което ми се иска – и състезания, и продукти и т.н.

Както знаете, с представянето на МТБ Справочника ясно дефинирах бъдещите си планове – за мен най-важно в планинското колоездене е карането, така че искам да наблягам на него, а не да вися по цял ден на компютъра и да се опитвам да наваксвам видяното в социални мрежи или другаде. От друга страна обаче, точно защото обичам планинското колоездене във всичките му форми, не искам просто да „изхвърля зад борда“ другите тематики – напротив, иска ми се да споделям, и то достатъчно бързо, онези неща, които ми се струват интересни, важни или просто забавни и приятни. Затова чрез този нов панел ще правя точно това – ще споделям с аудиторията на МТБ-БГ неща, които според мен си струва да бъдат видeни/прочетени, но и ще пестя време, защото няма да пиша статии за тях и като цяло работата покрай този панел ще е по-малко (надявам се), отколкото покрай стандартните публикации.

Разбира се, за най-важните неща ще продължавам да пиша и статии – особено когато смятам, че имам какво да кажа. Но има много, много случаи в нашето модерно време, в които информацията трябва просто да бъде предадена и разпространена – нищо повече.

Реклама

И пак какво?

Редовните читатели бързо ще разберат какви видове информация ще публикувам в панела „Flow (информационен поток)“. Аз самият със сигурност не искам да си поставям никакви рамки за него, но все пак имам предварителна идея какви ще са най-често срещаните публикации:

1. Видеоклипове. Не всички, разбира се. Някои заслужават самостоятелното си място в рубриката „Видео“ и ще го намират и занапред. Доколкото обаче има дни и седмици, в които излизат по няколко клипа, които си заслужава да споделя, няма как да публикувам всички в сайта, но бих могъл да ги споделя чрез такива бързи линкове.

2. Резултати, репортажи, видеоклипове и фотогалерии от състезания – както в чужбина, така и в България. Състезателната тематика винаги е била важна за мен, но точно в тази област социалните мрежи промениха нещата до степен, че да обезсмислят влагането на време от моя страна за писане на статии. Освен това за българските състезания например Facebook вече е основната среда, в която се качват и споделят снимки, видеоклипове и т.н. Така че от моя гледна точка най-доброто, което мога да направя, е просто да препращам към такива публикации, с което ще съм по-полезен и актуален за читателите, отколкото сега, когато просто ги пропускам напълно поради липса на време за обработка, писане и т.н.

3. Интересни материали и статии за продукти, технологии, хора и места в избрани чуждестранни медии и източници. Тук става дума за статии, които по обективни причини не бих могъл да напиша или създам, но с разрешение на съответните медии бих могъл да споделя като връзки. Досега подобна роля изпълняваше рубриката „Медиен преглед“, но с панела „Flow“ ще е по-лесно и по-бързо, а и по-често.

Започваме…

В крайна сметка, надявам се, че с това простичко решение хем ще мога да поддържам актуалността на МТБ-БГ по отношение на „общата картина“ на планинското колоездене, хем ще ми остава повече време да се занимавам с по-съществените за мен неща като разкази за карания, описания на маршрути, ревюта с преки впечатления от продукти и статии за нови и интересни технологии, велосипеди, компоненти, аксесоари и екипировка. Или казано по друг начин, това е опит да се „разтоваря“ от „оборотната“ информация, но без да я пренебрегвам, за да ми остава време за по-важните и съществени тематики. Пък дано да успея!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>