MTB-BG.com представя своя МТБ Справочник

Най-сетне дойде времето да вдигна завесите за нещо, което като идея съществува от няколко години, а като реализация запълваше голяма част от времето ми в последните 4 месеца.

Нарича се МТБ Справочник и се намира на адрес https://info.mtb-bg.com/. Най-добре си го запазете и го посещавайте редовно, защото оттук нататък основната част от усилията и ресурсите ми ще са насочени към развитие на тази част от сайта и на свързаното с нея съдържание. Така че тепърва ще добавям още много информация и обекти.

Надявам се, че идеите зад този проект са ясни от пръв поглед, а именно: да събере на едно място в удобен за намиране и ползване вид няколко различни вида информация, която е полезна за планинските колоездачи в България (а и в чужбина по-нататък). Става дума на първо място за всички маршрути, които през годините са били публикувани в MTB-BG.com, но също и за отделни отсечки (пътеки и пътища), за магазини и сервизи, места за настаняване и хранене, велоклубове и групи, а също и стотици видеоклипове от пътеките. Всичко това е организирано по географски признак (чрез картата), но е достъпно и в „каталожен“ вид чрез менюто.

Искам да отправя изключителни благодарности към екипа на BG Mountains, който ми разреши да използвам за МТБ Справочника тяхната карта в онлайн версията ѝ (https://kade.si/). Това допринася не само за добрия външен вид на сайта, но и за неговата функционалност, тъй като картата е изключително подробна и на нея са нанесени огромна част от пътеките и черните пътища в България.

Тъй като никой не обича дългите обяснения и „упътвания за ползване“, записах един видеоклип, в който можете заедно с мен да разгледате МТБ Справочника и да видите какво включва, как е удобно да се ползва и т.н.

И понеже все пак има за казване и доста неща, които нямаше как или нямаше смисъл да бъдат във видеото, ще ги споделя набързо тук:

Към всички велоклубове, групи за каране и т.н.: ако развивате МТБ дейност и искате да присъствате в МТБ Справочника, достатъчно е само да се свържете с мен на [email protected], за да предоставите необходимата информация. Тези, за които вече има информация, е добре да си разгледат страницата в Справочника и ако искат да добавят детайли и информация, също да се свържат с мен (по всеки удобен за тях начин), за да го направят.

Ако сте велоклуб и желаете да включа в МТБ Справочника маршрути за ваши състезания или събития; пътеки, които поддържате и т.н., адресът отново е [email protected] . За мен ще бъде удоволствие, а за потребителите ще бъде от полза такива данни да присъстват в МТБ Справочника.

По принцип идеята е от 2020 г. Календарът на МТБ-БГ също да бъде интегриран в МТБ Справочника, но дотогава има още време.

Излишно е да казвам, че по МТБ Справочника предстои още много работа – добавяне на нова информация, подобряване на наличната (например добавяне на снимки за много от маршрутите и отсечките), а в дългосрочен план са замислени още много функции и подобрения, които да направят този сайт още по-полезен и удобен.

Към момента в него са качени почти всички маршрути и GPS следи от основния сайт. Докато четете това може би ще наваксам, добавяйки най-скоро публикуваните маршрути и видеоклипове, за които не ми остана време да кача преди официалното обявяване на Справочника. Тепърва ще бъдат създадени вътрешните връзки между много от видеоклиповете, отсечките и маршрутите. Сборните GPS следи обаче все още не са обработени (защото се оказа, че отнема прекалено много време), така че информацията от тях тепърва ще бъде пренесена в Справочника.

Всички видеоклипове от рубриката „Видео от пътеките“ са копирани в МТБ Справочника. Нямаше как да питам всеки автор поотделно, затова тук пиша до всички – ако някой има против негово видео да е включено в МТБ Справочника, моля да ми пише на [email protected] и то ще бъде премахнато. Тъй като очаквам обаче да има все повече хора, които искат видеоклиповете им от пътеките да се появяват в МТБ Справочника, за тях е предвиден специален формуляр, чрез който могат да предлагат свои видеоклипове за публикуване или дори да дадат съгласие аз самият да следя видеоканалите им и да публикувам клипове от тях в МТБ Справочника. Този формуляр е тук: https://forms.gle/pbEcBhkpHg8e1rDLA.

Имайте предвид, че занапред видеоклипове от пътеките ще бъдат публикувани само в МТБ Справочника, а не в рубриката „Видео от пътеките“. Причината е, че просто така ми е по-лесно и удобно. В основния сайт, т.е. в рубриката „Видео от пътеките“ ще бъдат публикувани само такива видеоклипове, които поради технически причини не могат да се качват в Справочника – например тези от Pinkbike, тъй като плъгинът не поддържа техния видеоплеър. За такива видеоклипове в МТБ Справочника ще има само линк към съответната статия в сайта, но ще гледам те да не са много на брой.

Тепърва ще бъдат добавяни търговски обекти – магазини и сервизи. В крайна сметка това зависи и от тях, доколкото включването им в МТБ Справочника представлява платена услуга. Всеки магазин и сервиз за велосипеди е добре дошъл – ако сте търговец, можете да се свържете с мен на [email protected], за да получите повече информация!

Едва сега започва работата по добавянето и на обекти за настаняване и хранене. При натрупване на достатъчно такива МТБ Справочникът ще ви позволи все по-лесно да планирате своите МТБ ваканции и карания. В тази връзка имайте предвид, че стремежът ми ще бъде в МТБ Справочника да са включени само обекти, които са проверени по един или друг начин или най-малкото са заявили изрично желание да посрещат гости с планински велосипеди. Ако сте собственик на такъв обект, можете да се свържете с мен на [email protected], за да получите повече информация.

Но преди всичко и на първо място: надявам се, че МТБ Справочникът ще е полезен както за всички досегашни читатели на МТБ-БГ, така и за всички нови почитатели на планинското колоездене в България. Ще се радвам да намирате тук маршрути и пътеки за каране, ще ценя високо, ако споделяте своите карания по тях, ако популяризирате МТБ справочника сред своите познати и приятели, ако помагате за актуализиране на информацията в него и изобщо ако бъдете част от идеята, под каквато и да е форма. Например, чрез този специален формуляр: https://forms.gle/TdCFphqDcwhyoeSL9 можете лесно да подадете сигнал за състоянието на конкретен маршрут или отсечка, публикувани в МТБ Справочника. Полезни са както сигнали за влошаване, така и за подобряване на състоянието спрямо посоченото в информацията за маршрута.

А както казах, МТБ Справочникът е стъпка към една по-голяма идея – да насоча от следващата година MTB-BG.com основно към карането, пътеките и маршрутите, така че ако всичко се развие добре, ще продължавам да ви поздравявам, както и досега, по следния начин: ще се видим по пътеките! 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>