11-а РИРБ – Θρακικά Μετέωρα

Единадесетото издание на Източнородопската Байкария (ИРБ) ще ни отведе южно от съвременната граница между България и Гърция – там, където старите калдъръмени пътеки и сводести мостове все още пазят духа на отминалото време; там, където пенливите и чисти родопски реки си пробиват път през каменната снага на планината; там, където се издигат загадъчните скални гиганти, наречени Тракийска Метеора.

За четири дни ще пребродим скалистите хълмове, издигащи се между Ксанти и Гюмурджина, ще се спуснем в долината на река Комсатос и ще се докоснем до живота на т.нар. Помакохори – „земята на помаците“.

Моля, обърнете внимание, че карането ще бъде с ясно изразен приключенски привкус – спане на палатки и заслон, носене, побутване, скали, тръни, рога и нокти!

Ето и подробности:

Дати за провеждане: 31.10 – 03.11.2019 г.
Краен срок за записване: 20.10.2019 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0 (30.10)
Ден за пътуване до началната точка на карането https://goo.gl/maps/Q2H5XJ8epJasifWZ7 – от София до Ксанти пътуването отнема около 5 часа; възможни са варианти през Кулата и Серес или през Кърджали и Маказа. Възможности за нощувка:
http://www.booking.com/Share-BD8ug8
http://www.booking.com/Share-J8MJFB
или непосредствено преди КПП Маказа:
http://www.booking.com/Share-d0kVvg
Или палаткуване в околностите на селото.

Ден 1 (31.10)
Началото на карането е в 10 часа. От село Филия директно „захапваме“ балкана и по каменист път с множество серпентини се изкачваме в северна посока. Изкачваме се до около 700 м н.в, преминаваме през махалите Аликохори и Галистрео и завършваме със спускане към село Теменос. Нощуваме на палатки в района на Теменос – Сатрес. Общо за деня: 21 км, + 900 / – 750 м.

Ден 2 ( 01.11)
Теменос – Йеди Борун – Полиарно. От Теменос / Сатрес се спускаме до коритото на река Комсатос, след което започваме изкачване по пътека в източна посока. Постепенно набираме височина и прехвърляме билото при кота 620 м н.в. Следва спускане по пътека обратно към долината на Комсатос до местността Йеди Борун, където има красив старинен мост над реката.
От Йеди Борун следва ново избутване до изоставеното село Ефтимо, след което по подсичаща пътека в южна посока достигаме село Полиарно.
Нощуваме в общинския заслон в Полиарно или на палатки в съседство.
Общо за деня: 22 км, + 1200 / – 930 м.

Ден 3 (02.11)
Тракийската Метеора. Този ден правим кръгов маршрут – от Полиарно се насочваме на север – на билото пред нас „стърчат“ масивни скали с причудлива форма. Минаваме покрай скалите, след което по „криминална“ пътечка се спускаме до долината на познатата река Комсатос. Продължаваме надолу по реката до моста в м. Трикорфо, след което се изкачваме по горски път обратно до Полиарно. Втора нощувка на заслона.
Общо за деня: 28 км, + 1300 / – 1300 м.

Ден 4 (03.11)
Полиарно – Селеро. В последния ден от карането започваме с избутване в западна посока. След около 5 км достигаме изоставената махала Пелекито (700 м н.в.), след което започва дълго спускане по каменист път, което ни отвежда обратно в Тракийската низина. Последните километри до Селеро са по асфалт. Следва отпътуване. Общо за деня: 25 км, + 300 / – 1000 м.

Реклама

Условия за участие

Такса за участие: 130 лв.

Транспорт – до Селеро пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани в селото за времето на карането.

Настаняване – ако предпочетете нощувка на 30.10 в някое от посочените по-горе места, моля направете резервация директно с мястото за настаняване. Локацията за спане на палатка за 30.10 ще бъде уточнена допълнително.
На 31.10 нощуваме на палатки в околностите на Теменос / Сатрес. На 01 и 02.11 нощуваме в Полиарно – местата в заслона са 16, настаняването е в общи помещения, таксата за нощувка е 10 евро/вечер. На разположение има тоалетни, трапезария и ток от генератор. Има възможност и за палатки в съседство на заслона.

Храна – сами ще подсигуряваме храната си. В Теменос / Сатрес (31.10) има малки таверни. През останалото време ще се храним със собствени провизии. Както обикновено, ще можем да поръчваме храна и напитки на поддържащия транспорт.

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Иван Пенчев

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи, съпътстващ транспорт и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на [email protected] или на 0885 184 342 – Васил Тодев

https://www.facebook.com/events/562752181161135/