UCI Mercedes-Benz MTB World Cup 2019 | DHI#7, ХСО#6, XCC#6 – Лензерхайде, Швейцария

Продължавам да наваксвам с кръговете от Световната купа за 2019 г. Последният ще бъде на 7-8 септември в САЩ, а предпоследният бе на 10-11 август в швейцарския курорт Лензехайде. Ето най-важното от него:


ХСС

В крос-кънтри състезанието на късо трасе положението винаги е напечено, а сега това усещане бе подсилено и от високите летни температури. 

Състезанието при жените бе повече от интересно – водачките непрекъснато се сменяха, Кейт Кортни се подхлъзна в един завой и изгуби ценни секунди, а Елизабет Брандау направи невероятна грешка, спринтирайки напред в предпоследната обиколка, мислейки че това е краят на състезанието. След като се свлече уморена на земята, тя разбра, че всъщност последната обиколка едва започва, но вече бе изгубила доста позиции. И ако всичко това не е достатъчно, победата бе решена с финален спринт и фотофиниш между Паулин Феран-Прево и Йоланда Неф, като френската състезателка бе с едно колело по-напред от съперничката си. Трета остана Джени Рисведс.

В мъжкото състезание бе не по-малко интересно, като основните действащи лица в последните обиколки бяха Матю ван дер Поел, Енрике Авансини и Нино Шуртер. Всеки от тях се опита да овладее челната позиция, но най-добър контрол върху ситуацията демонстрира ван дер Поел, който не случайно е признат за майстор в тази по-кратка и експлозивна дисциплина. След няколко атаки, които сякаш омаломощиха и отказаха съперниците му, холандецът финишира необезпокояван и спечели поредна победа.

Повторение на прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/uci-mtb-world-cup-lenzerheide-live-stream/live/AP-1YM8YVH1D2111.

Реклама

DHI

Френският „дует“ Амари Пиерон и Марин Кабиру спечелиха спускането в Лензерхайде, с което запазиха интригата във временното класиране до самия край.

След горещото време в петък, съботните условия за каране бяха коренно различни – жените трябваше да се борят с дъжд и мъгла, след което нещата започнаха да се подобряват, но трасето си остана хлъзгаво и коварно. Кейт Уедърли и Емили Зигенталер дадоха първите добри времена в състезанието, преди да дойде редът на Марин Кабиру, която се настани в горещия стол след доста добро спускане. Германката Нина Хофман спука гума и това сложи край на надеждите ѝ в Швейцария, а Трейси Хана може би бе по-предпазлива от обикновено, защото в средната част изгуби над секунда и не успя да подобри времето на Кабиру, с което победите на французойката станаха две поред. Нещо повече – макар Хана да има 150 т. преднина във временното класиране, победата ѝ за сезона все още не е гарантирана, така че в САЩ австралийката ще трябва хем да внимава, хем да се раздава.

Резултати:

1. Marine Cabirou FRA 3:34.304
2. Tracey Hannah AUS +0.264
3. Emilie Siegenthaler SUI +7.085
4. Kate Weatherly NZL +7.478
5. Camille Balanche SUI + 7.649

Временно класиране:

1. Tracey Hannah AUS 1460 т.
2. Marine Cabirou FRA 1310 т.
3. Nina Hoffmann GER 819 т.
4. Veronika Widmann ITA 754 т.
5. Rachel Atherton GBR 730 т.

Повторение на прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/uci-mtb-world-cup-lenzerheide-live-stream/live/AP-1XH4Y73GS1W11.

При мъжете Амари Пиерон подобри с над 4 секунди времето на седящия преди него на горещия стол Лори Грийнленд и това вече бе заявка за подиум. От състезателите, стартиращи след него, само Грег Минар успя да се доближи до неговия резултат, но и той остана секунда назад. Преките му съперници Лоик Бруни и Трой Броснан, както и първенецът в квалификацията Дани Харт, направиха добри спускания, но се наредиха след Минар. По този начин и Бруни, и Пиерон имат по три победи през сезона, но Лоик е с 90 точки преднина във временното класиране.

Резултати:

1. Amaury Pierron FRA 2:49.422
2. Greg Minnaar RSA +0.951
3. Loic Bruni FRA +1.400
4. Troy Brosnan AUS +2.160
5. Danny Hart GBR +3.222

Временно класиране:

1. Loic Bruni FRA 1312 т.
2. Amaury Pierron FRA 1222 т.
3. Troy Brosnan AUS 1094 т.
4. Danny Hart GBR 883 т.
5. Loris Vergier FRA 859 т.

Повторение на прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/uci-mtb-world-cup-lenzerheide-live-stream/live/AP-1XH4Y6ZAN1W11.

ХСО

Олимпийската шампионка Джени Рисведс, която тази година се завърна на състезателната сцена след борба с депресията, спечели емоционална и трудна победа, надделявайки над силни съпернички като Ан Терпстра и Паулин Феран-Прево, които допълниха подиума. В първата обиколка Рисведс падна и в този момент едва ли някой смяташе, че именно тя ще бъде най-бърза по трасето. В челото се бореха Йоланда Неф и Ан Терпстра, а по-късно в тази игра влезе и Прево. Преди последната обиколка обаче Рисведс напредна и стана ясно, че се бори за първото място, докато Неф поизгуби сили, а спукана гума към края на състезанието я запрати още по-назад в класирането. В крайна сметка шведската състезателка триумфира и показа, че проблемите са зад гърба ѝ, а успехите пред нея.

Резултати:

1. Jenny Rissveds SWE 1:21.09
2. Anne Terpstra NED +0.25
3. Pauline Ferrand-Prevot FRA +1.19
4. Sina Frei SUI +2.03
5. Catharine Pendrel CAN +2.12

Временно класиране:

1. Jolanda Neff SUI 1625 т.
2. Kate Courtney USA 1552 т.
3. Pauline Ferrand-Prevot FRA 1225 т.
4. Anne Terpstra NED 1210 т.
5. Rebecca McConnell AUS 992 т.

Повторение на прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/uci-mtb-world-cup-lenzerheide-live-stream/live/AP-1XH4Y72KW1W11.

Емоционално бе състезанието и при мъжете, защото швейцарската публика окуражаваше силно Нино Шуртер и Матиас Флюкигер, които очаквано оглавиха колоната от колоездачи в първите обиколки. Матю ван дер поел обаче също бе плътно до тях и в последните обиколки натисна здраво на педалите – предизвикателство, на което Шуртер не успя да отвърне подобаващо. Така холандецът спечели трета победа за сезона и е само с 20 т. назад от Шуртер във временното класиране. Колкото и невероятно да звучи обаче, ван дер Поел ще пропусне последния кръг в Snowshoe, защото иска да се подготви максимално добре за Световното първенство по шосейн колоездене – дисциплина, в която също участва.

Резултати:

1. Mathieu van der Poel NED 1:17.50
2. Nino Schurter SUI +0.25
3. Mathias Flueckiger SUI +1.13
4. Victor Koretzky FRA +1.44
5. Gerhard Kerschbaumer ITA +1.44

Временно класиране:

1. Nino Schurter SUI 1670 т.
2. Mathieu van der Poel NED 1649 т.
3. Henrique Avancini BRA 1360 т.
4. Mathias Flueckiger SUI 1348 т.
5. Gerhard Kerschbaumer ITA 970 т.

Повторение на прякото предаване по Red Bull TV можете да гледате тук: https://www.redbull.com/int-en/events/uci-mtb-world-cup-lenzerheide-live-stream/live/AP-1XH4Y6YZN1W11.


Снимки: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>