Четири състезания от Drag през есента

Есенният сезон винаги е наситен с надпревари, някои от тях с дългогодишни традиции, каквото е състезанието Велорали DRAG Черни връх, което ще се проведе за 16-и път на 28 септември.


За него обаче ще стане дума след малко, защото преди това, на 14-15 септември, Спортен клуб Drag подготвя две други събития. Те са насочени основно към шосейните колоездачи и са в непосредствена близост до столицата.

 

На 14 септември в промишлената зона на гр. Божурище ще се проведе критериум за Купа DRAG. Това е специфичен формат, участието е отворено само за лицензирани състезатели, но се очаква надпреварата да е доста интересна за гледане, така че всички любители на колоезденето са поканени като публика. А за тези, които отговарят на условията за участие и желаят да се запишат, срокът за регистрация е до 8 септември, така че остават броени дни – побързайте!

https://dragzone.bg/blog/kriterium-za-kupa-drag-shte-se-provede-na-14-septemvri-v-gr-bozhurishte

На следващия ден, неделя, 15 септември, ще се проведе традиционното изкачване на Витоша с Drag. Това състезание с дългогодишни традиции бе възродено преди години от Drag под името DRAG Vitosha Uphill Challenge. Макар че е само по асфалтови и павирани пътища, в това събитие се включват и немалко планински колоездачи, защото идеята да изкачиш Витоша възможно най-бързо „пали искрата“ у тези, които обичат спортните предизвикателства. И тук срокът за предварителна регистрация (т.е. с най-ниска такса за участие) е удължен до 8 септември, а записването става на този адрес: https://forms.gle/UtaeoKEiKyDNZRrz8.

Та както знаем, от Витоша по-високо нЕма, и вероятно затова през годините Велорали DRAG Черни връх се превърна в едно от най-популярните МТБ състезания в страната. Много може да се каже за него – трудно е, хубаво е, има по нещо за всеки. Формално погледнато, това е ХС състезание, близко до формата ХСМ (просто трасето е под 60 км, но в никакъв случай не е леко за каране!). На практика обаче дългото спускане от Черни връх до Бояна през Конярника и хижа „Момина скала“ е толкова технично и разнообразно, че от самото начало в тази надпревара се включват и голям брой колоездачи с АМ/ендуро велосипеди. През годините организаторите се постараха да засилят интереса и на двата типа участници, добавяйки класиране и награди както за най-добър катерач, така и за най-добър спускач. Така ще е и на 28 септември, когато е насрочено 16-ото издание на Велорали DRAG Черни връх.Регистрацията вече тече на адрес: https://drace.bg/bg/event/151. През 2019 г. отново е предвиден и съкратен вариант на трасето с дължина 16 км и изкачване само до хижа „Момина скала“. Той е подходящ за всеки, който иска да усети атмосферата в тази традиционна витошка надпревара, но не се чувства подготвен да стигне чак до върха. По този начин организаторите привличат нови участници и създават още по-голям интерес към проявата.

В края на състезателния сезон, когато времето стане по-прохладно и южните склонове на Стара планина се превърнат в идеалното място за каране край София, ще се проведе за втори път и DRAG Lokorsko Enduro Cup. Излишно е да обяснявам защо Локорско е едно от най-популярните МТБ места край столицата – сигурен съм, че повечето читатели на МТБ-БГ добре познават страхотните пътеки над него. Датите са 19 и 20 октомври, а освен трите етапа от миналата година, организаторите подготвят и нов, четвърти етап, което бе обявено във Facebook страницата на събитието. Тепърва се очакват всички подробности, но най-нетърпеливите вече могат да се регистрират за участие тук: https://goo.gl/qzossH.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>