Гуми Vee Rubber Beta-V и Felix от серията Deluxe

За последен път ще припомня, че велосипедът Cross Xtreme Pro, който тествах основно през зимата и пролетта, бе оборудван с различни компоненти, които да изпробвам, и за повечето от тях вече споделих впечатления – кормило, лапа и кол за седалка Crosser XCS101 и ръкохватки Crosser. Сега добавям и може би най-интересното – ХС гумите Vee Rubber Beta-V и Vee Rubber Felix, и двете в размер 27.5х2.1.


Vee Rubber e един от големите тайвански производители на гуми – не само за велосипеди, но и за мотори и други превозни средства. На западните пазари компанията може все още да не е толкова позната със собствените си марки и модели, но тя е и голям OEM производител и изобщо… не е случаен играч на този пазар. В България Velosiped.bg предлага все повече техни продукти и именно така получих за тестване тези две гуми. Като цена (19.90 лв. за Beta-V и 21.80 лв. за Felix) и технологии те попадат накъде между начален и среден клас, т.е. не са скъпи, но и не могат да се похвалят с някакви супер специални материали (или пък не толкова специални, но добре опаковани в маркетингови наименования). Напротив, при тези две гуми сделката е проста – плащате по-малко и получавате „обикновени“ гуми, но дали това означава лоши? Съвсем не, защото сделката е и честна – срещу по-малко пари получавате гуми с по-малко екстри, но все пак достатъчно добри за експлоатация според тяхното предназначение.

Покрай гуми като Beta-V и Felix човек може ясно да види, че една голяма част от цената на по-скъпите продукти всъщност отива за маркетинг, който да разяснява техните качества и характеристики. Не го казвам в някакъв лош смисъл – напротив! Когато разгледах двете гуми, преди да ги монтирам на велосипеда, забелязах, че като цяло изработката е качествена, но човек трудно може да разбере някои технически характеристики – например с каква „твърдост“ е каучуковата смес, т.е. на какъв дурометър отговаря. На пипане се усещаше, че вероятно става дума за нещо около 70а, което е стандартно при много от по-евтините гуми на елитните марки, но като се има предвид, че и при двете шарки бутончетата са доста малки и поради това може би поддават повече при натиск с пръст, няма как да вадя заключения по този начин, а информация в интернет не намерих. По отношение на каркаса и на двете гуми е изписано 36 tpi, т.е. оплетката не е толкова фина, като при по-скъпите ХС гуми, но честно казано, не усетих да им липсва гъвкавост и да са твърде корави. Стените им се усещат в общи линии също толкова дебели, колкото и при други подобни модели, а по-високото тегло (775 грама за Beta-V и 825 грама за Felix) се дължи най-вече на теления борд, но може би донякъде и на каркаса… няма как да кажа със сигурност. Не съм карал гумите твърде агресивно по груби терени, така че не мога да коментирам категорично здравината им – факт е, че не успях никъде да ги скъсам, но и не съм опитвал твърде настоятелно.

И двете гуми са с типична ХС шарка, но и доста различими като характеристики. Beta-V е с малки бутончета, разположени достатъчно нагъсто, за да се търкаля добре, но и с достатъчно пространство между тях, за да се очистват от калта и да се забиват в по-рохкави почви. Като цяло за мен това е по-агресивната от двете шарки, затова я монтирах отпред. Felix е с ясно изразена централна линия за ниско съпротивление и като цяло с малко по-големи и по-нагъсто разположени бутони. Тя прилича на някои известни модели на други марки, но не ги е копирала дословно – просто е от същия тип. За начало предпочетох да я монтирам отзад. Преди това тестовият Cross Xtreme Pro бе „обут“ с добре познатите за мен Schwalbe Racing Ralph 2.25 (второто поколение), така че може да се каже, че те ми служеха като база за сравнение.

Макар че гумите на Vee Rubber бяха с по 150 грама по-тежки от Schwalbe-тата, не мога да кажа, че усетих особено това тегло при каране на велосипеда. Вероятната причина за това е, че с малко по-твърдата си каучукова смес те се търкаляха доста лесно и ефективно, особено на твърди и гладки настилки, и особено Felix, която беше отзад. Така че усещането при педалиране си беше типично за ХС гуми – леко, приятно и ефективно ускорение.

Ако има нещо, което от самото начало не ми хареса, това е размерът на балона. 2.1 инча вече рядко се ползва дори от ХС състезатели, защото малко по-големите обем и широчина (2.25 или 2.3) имат своите съществени предимства както по отношение на комфорта, така и по отношение на сцеплението и поведението на гумата. Определено смятам, че тези шарки биха били още по-добри при малко по-голям балон, но това е, което се предлага за момента. От друга страна, реалният размер на гумите отговаря точно на посочения и в този смисъл съм срещал продукти от други малки и модели, които при по-голям размер „на хартия“, на практика са със същия балон като тези. Откъм цолаж и двете гуми са налични не само в тествания от мен 27.5, но също и в 26 и 29 цола.

Реклама

Време е да кажа няколко думи и за поведението на гумите при спускане. На първо място започвам с уточнението, че няма как от ХС гуми да се очаква същото спиране, сцепление и завиване, както например от АМ/ендуро модели или от такива за спускане. Очевидно е, но много хора може би не си дават напълно сметка за това. Казвам го, защото аз имам навик да карам с тестовите ХС велосипеди дори и по пътеките над Кресна или по други трудни терени и там бързо си проличават границите, които поставят ХС гумите и това е в сила за всички модели от такъв тип, които съм пробвал.

Иначе конкретно при Felix и Beta-V първата им среща беше с разкаляната (в зимни условия) пътека над Желява и Елешница. Там установих, че изборът ми за предна/задна е добър, защото Beta-V задържаше по-малко кал и по-бързо се очистваше от нея, което означаваше, че мога да разчитам на повече контрол отпред. При следващите карания тези впечатления като цяло се потвърдиха и в по-сухи условия. Felix категорично е шарка за сухи терени и по възможност по-гладки и твърди. Beta-V е значително по-универсална и при умело каране се справя съвсем прилично на различни терени, като най-добро е представянето ѝ на различните видове почва. 

И двете гуми осигуряват добра поддръжка в завой, но пак с уточнението, че не съм ги натискал много агресивно, защото просто не смея да си позволявам такива волности с ХС велосипед. Във всички случаи обаче поведението им е предвидимо, границата на загуба на сцепление се усеща добре, не се случва неочаквано и внезапно.

Вярно е, че по-твърдата каучукова смес може би води до малко по-лесно блокиране на задната гума при спиране и на теория до по-малко сцепление, но съвсем сигурно води и до повишена износоустойчивост, а за хората, които търсят гуми в този ценови клас, последното вероятно ще има по-голямо значение. Както вече споменах, Beta-V не само е с по-агресивна шарка, но и бутоните ѝ са по-податливи (заради формата и размера си), което в някаква степен компенсира по-твърдия материал. Впрочем, заради добрата си износоустойчивост, всяка от двете гуми е доста добър вариант за задното колело, комбинирана с някоя по-скъпа и с малко по-мека каучукова смес гума отпред.

Заключение

Като цяло аз останах доволен от гумите. Ако човек не е склонен да даде 60-70 лв. за някой от топ-моделите на елитните марки, Beta-V и Felix са добро предложение в по-ниския ценови клас. И двете гуми са подходящи както за предното, така и за задното колело – зависи най-вече от това на какви терени и в какви условия ще ги карате, а също и с каква друга гума ще ги комбинирате. Но в моя случай най-логично беше да карам с Beta-V отпред и с Felix отзад, което се оказа правилният избор. В рамките на ХС карането гумите имат добро поведение – търкалят се леко, завиват стабилно. Има какво да се желае от спирането, но това е така и при други ХС модели с по-ниски и дребни грайфери. Теглото е доста високо  от гледна точка на ХС състезателите, но при телени бордове е очаквано. Затова пък цената е доста ниска. Нещото, което би могло да направи гумите още по-добри, е по-голям балон – например 2.3, но за жалост такъв не се предлага. Като за 20 лв. „парчето“, гумите на Vee Rubber са доста добри и си струват парите.

За контакти:
Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>