Biking Tours | Bike Transalp от 28 юни до 7 юли 2019 г.

Предизвикателство или мечта, приключение с много адреналин, а може би гърч, тежки терени и трудни условия. При всички случаи, запомнящо се преживяване е да изминеш 400 км с велосипед по разнообразни терени с обща положителна денивелация от 14 000 м в Алпите. Ще тръгнем от Oberstdorf (Германия) и ще преминем през Австрия и Швейцария, за да достигнем бреговете на езерото Riva del Garda в Италия. Четири държави, където освен планина, нации и култура, има и страхотна бира. Маршрутът ни ще е изпълнен с множество спиращи дъха гледки, шантави спускания и брутални изкачвания.

ПРОГРАМА

Ден 0 (27.06.19) – 22:00 ч.

Пътуваме организирано от София до Oberstdorf, Германия
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 1 (28.06.19)

В следобедните часове пристигаме и се настаняваме за почивка и подготовка. Нощуваме в германския град, където вероятно ще има време и за разходка.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2 (29.06.19) Oberstdorf (Германия) – Lech (Австрия)

Нашето предизвикателство ще започне на юг от града – движейки се 10 км по път, достигаме до началото на легендарния проход Schroffenpass. Изкачвайки се към билото, достигаме до хижа “Speicherhutte” 1495 м н.в., където отсядаме за кратка почивка. След което пътят ни продължава по стръмна пътека, почти некараема, и следвайки червена туристическа маркировка. Когато достигнем билото, ще преминем границата на Германия с Австрия и ще направим дълго и технично спускане към градчето Warth. Там ще направим по-дълга почивка. В края на деня продължаваме по асфалтов път 7 км до градчето Lech, където в околностите на града оставаме за нощувка.

Терен: черен път, пътеки, алеи и асфалт.
Дължина: 31.1 км
Общо изкачване 1526 м
Общо спускане 887 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 3 (30.06.19) Lech- Dalaas – Silbertal

Тръгваме по живописната долина Lech и се движим в най-западните части на австрийските Алпи по асфалтиран път, преминаващ по-късно в макадамов такъв. След 12 км достигаме изворите на река Lech, намиращи се на надморска височина от 1835 м, продължаваме с изкачване още няколко километра и достигаме красивото и малко езеро Formarinsees. Спираме за кратка почивка и събиране на групата до езерото, след което продължаваме със стръмно изкачване още няколко километра, за да достигнем голяма и спретната хижа, където ще отделим време за бира и почивка. В следобедните часове ще направим дълго и технично спускане към австрийското градче Dalaas, откъдето по черен и много стръмен, но 100% караем път, ще се изкачим на поредното било. Там в близост е и горната станция на известния лифт Kristbergbahn, в района на която също има бира. В края на деня завършваме със спускане и достигаме населеното място Silbertal, където ще се установим за нощувка.

Терен: черен път, пътеки, алеи и асфалт.
Дължина: 36.7 км
Общо изкачване 1625 м
Общо спускане 2169 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 4 (01.07.19) Silbertal – Galtur – Ischgl

В този ден ще тръгнем по-рано, около 7:00 ч., за да изминем общо 50 км в трудни и стръмни терени и да достигнем крайната за деня си цел – австрийският топ курорт Ischgl.
Карането ще започне по поречието на река Литц, по приятна алея, около 5 км и с незначителна положителна денивелация. Постепенно след това навлизаме в горски пътища и пътеки и атакуваме поредните алпийски била със стръмни изкачвания, преминавайки покрай красивите езера Schwarzsee и Langsee. Продължаваме изкачването си още няколко километра и на двадесетия километър от началната точка и 1100 м положителна денивелация зад гърба си достигаме хижа Heilbronnerhutte (2279 м н.в.), където ще отседнем за по-дълга почивка. В следобедните часове, след поредица от изкачвания и едно по-дълго спускане, достигаме долината Paznautal и навлизаме в природен парк Silvretta. В късния следобед достигаме до населеното място Galtur, което е и последното населено място в Австрия на границата с Швейцария. Правим кратка почивка, придружена с доза бира, и караме още 12-15 километра с незначителна денивелация покрай коритото на река Trisanna. Ще преминем и покрай две по-малки населени места Tshafein и Mathon, за да достигнем по-голямото “Село“ Ischgl (зимен курорт №1 на Австрия за последните няколко години), където ще останем за нощувка в импровизиран къмпинг в началото на града.

Терен: черен път, пътеки, алеи и асфалт.
Дължина: 48.8 км
Общо изкачване 2149 м
Общо спускане 1653 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 5 (02.07.19) Ischgl – Nauders

През днешния ден ще тръгнем в 7:00 ч. сутринта, за да преодолеем предизвикателството от над 3000 м обща положителна денивелация и още толкова отрицателна. Теренът ще има още по-алпийски характер и ще преминем през швейцарската част на маршрута.
Карането започва с изкачване на прохода и душата се отделя от тялото неколкократно, докато достигнем прохода Flimpass (Viderjoch) (12 км и положителна денивелация 1377 м). Достигайки една от най-високите точки над Ischgl, 2750 м н.в., се открива грандиозна гледка към голяма част от Алпите. На това място пресичаме границата Австрия – Швейцария и с интересно, няколко километрово спускане, достигаме швейцарското населено място Samnaun, където може да заредим с храна и да отпочинем! Продължаваме карането си по асфалтови пътища в Швейцария и движейки се покрай реката Inn. След около 20 км отново влизаме в Австрия, преминавайки през граничен пункт Martina. Следва продължително изкачване по асфалтов път, криволичещ по алпийските гънки, и в края на деня достигаме градчето Nauders, където е и финалът на днешния ден.

Терен: черен път, пътеки, алеи и асфалт.
Дължина: 44.6 км
Общо изкачване 3119 м
Общо спускане 3117 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 6 (03.07.19) Nauders- Merano

В днешния ден бързо ще преминем в Италианските Алпи /Prego Gelato/. През по-голямата част от деня ще бъдем в долината, близо до цивилизацията, и ще се движим изцяло по твърди настилки и асфалтови пътища. Ще обядваме италианска пица и ще вечеряме сладолед. 🙂
Карането ще започне повече от стандартно с поредното изкачване на проход Reschenpass, където преминаваме границата Австрия/Италия. Веднага след преминаването на границата предстои кратко спускане, след което продължително ще караме в близост до бреговете на голямото езеро Reschensee. Ще преминем покрай множество малки градчета и големи насаждения от ябълкови градини и в края на деня ще достигнем Merano, където оставаме за шестата си нощувка.

Терен: алеи и асфалт.
Дължина: 87.6 км
Общо изкачване 1034 м
Общо спускане 2080 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 7 (04.07.19) Merano – Revo

Денят започва с 5 км каране по равен терен, след което започва изкачването на прохода Gampenpass и за 15 км набираме положителна денивелация от 1300 м по асфалтирани алеи. Няколко километра преди прохода излизаме на шосе и веднага след като го преминем, напускаме шосето и караме по черни пътища и пътеки предимно надолу (не може да бъде!). След около 34 км от началната точка достигаме селцето Castofondo, където ще имаме възможност да се снабдим с храна и напитки. Предстоят ни още десетина до петнадесет километра и достигаме италианското градче Revo, където ще отседнем за предпоследната си нощувка и може да направим разходка до езерото Lago di Santa!

Терен: черен път, пътеки, алеи и асфалт.
Дължина:44.9 км
Общо изкачване 1925 м
Общо спускане 1500 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 8 (05.07.19) Revo – Riva del Garda

В осмия ден от нашето планинско велопреживяване ще се устремим към нашата крайна цел – бреговете на красивото езеро Riva del Garda.
Денят ще е труден и ще започне рано, натрупаната умора ще си казва тежката дума. Предстоят ни 102 км с над 2000 м положителна денивелация, които ще бъдат последното изпитание за нас и велосипедите в това издание на Транс Алп. Ще загреем с каране по равен терен в живописната италианска долинa Val di Sole. Скоро достигаме градчето Dimaro и малко след него започва поредното брутално тежко изкачване към много известния зимен център Madonna di Campiglio, където със сигурност ще отделим 15 минуни за късо италианско кафе на високо ниво :). Последващо кратко спускане ще ни изведе под прохода Bärenpass (1830 м н.в.), който безпощадно ще трябва да превземем с дълго и стръмно изкачване. В горната част на прохода ще направим кратка почивка, за да съберем сили за по-дългото спускане, което ще ни отведе до долината Rio d’Algone. От тази точка, след 25 км по сравнително равни асфалтови пътища и алеи, достигаме дълго очакваната от нас цел – езерото Riva del Garda. На брега му ще останем за последната си нощувка на къмпинг.

Терен: черен път, пътеки, алеи и асфалт.
Дължина:102 км
Общо изкачване 2300 м
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 9 (06.07.19) Riva del Garda (Италия) – София ( България)

След като се наспим и съберем багажа, отпътуваме за София.

Реклама

Нощувки:
На местата, определени за нощувка, ще спим на къмпинги в палатки и закрито.
При извънредни ситуации и тежки метеорологични условия не е невъзможно да се наложи да пренощуваме на някоя хижа по маршрута. Цената на нощувките варира от 15 до 30/40 евро в зависимост от условията.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Транспорт:
Пътуваме организирано с един или два буса, в зависимост от групата, и платформа за велосипеди.
По време на прехода, всяка вечер ще имаме среща със самия бус, където ще стои основния ни багаж и екипировка.
Ако се налага, ще има възможност участник да пропусне караем ден и да се придвижи със съпътстващия транспорт до следваща точка за нощувка.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Изисквания към участниците:
Трябва всеки регистрирал се участник да бъде в добра физическа форма!
Да разполага с перфектно подготвен планински велосипед. Препоръчително е велосипедът да бъде максимално лек. Има участъци от маршрута, където не може да се бута и трябва колелото да се носи на гръб.
Добре е да знаете, че това невероятно и красиво преживяване в никакъв случай не е разходка в парка или някаква шега. И няма нищо общо с обиколката на Витоша 100 км.
Възможно е по време на прехода да има и не толкова приятни изживявания, например да ни вали дъжд и на отделни участъци от маршрута е възможно да газим сняг.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Организационна такса за събитието е 480 Евро.

Тя включва:
Транспорт от София до Германия и от Италия до София, както и съпътстващ такъв по целия маршрут за багаж, екипировка и храна, двама водачи и застраховка “Злополука“.

Таксата не включва: Нощувки, храна и лични разходи.

Изисква се предварително капаро от 200 Евро, които могат да бъдат платени в брой или по сметка:
Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
––––––––––––––––––––––––––––––-
Внимание !!! Групата ще бъде ограничена до максимален брой 12 участника.

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 01.06.19. /или до запълване на групата!

https://web.facebook.com/events/2000877526878595/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>