Shimano представи GRX – първите специализирани Gravel/Adventure компоненти

На 7 май Shimano  обяви официално подробностите за най-новите си серии компоненти, които носят общото име GRX и са предназначени за все по-модерните Gravel/Adventure байкове, които по моите разбирания са си чисти хибриди, ама айде, нека бъде маркетингът! 

Статията ще е кратка, защото това не са МТБ групи, но все пак не мога да ги подмина напълно, защото както казах, Gravel байковете са в общи линии хибриди между планински и шосейни велосипеди. От планинските те взимат идеята за каране по леки пресечени терени (наред с асфалта, разбира се), поради което са снабдени с малко по-широки и по-грайферни гуми от шосейните, с дискови спирачки и дори с регулируеми колове за седалката. От шосейните велосипеди е заимствана общата позиция върху велосипеда (включително извитото надолу кормило) и цялостната идея за ниско тегло, спортна насоченост и по-високи предавки. Логично е при такава концепция тези байкове да са близки и до състезателните колокрос (велокрос) велосипеди.

На подобна философия са подчинени и компонентите в групите GRX. Под тази абревиатура Shimano ще предлагат засега три серии – RX800, RX600 и RX400, които са с 1×11, 2×11 и 2×10 предавки, с механично или електрическо Di2 превключване. По отношение на задвижването, специфични за GRX са курбелите, чиято линия на веригата е изместена с 2.5 мм по-навън спрямо стандартни шосейни курбели. На това съответстват и предните дерайльори, т.е. няма как да ползвате тези от шосейните серии. За избор на задна касета японският производител препраща към своите МТБ и шосейни групи. Задните дерайльори са от типа Shadow+, като потребителите ще имат избор между 4 модела, в зависимост от това какъв тип задвижване и касета са избрали да ползват. Спирачките са дискови и при тях също виждаме познати от планинското колоездене технологии като Servo-Wave при най-силния модел и Ice Technologies за подобрено охлаждане на системата. В групата има дори специфичен комплект колела, които са с по-широки капли, за да си пасват с гумите за Gravel байкове.

Повече за GRX компонентите можете да научите тук: https://gravel.shimano.com/.

Реклама

Наред с тези новини, даже малко преди тях, Shimano обяви и разширяване на приложимостта на е-байк компонентите си от сериите STEPS в посока шосейни и gravel велосипеди, включително чрез обновяване на операционната система E-Tube, чрез което се осигурява съвместимост на командите Di2 за шосейни кормила с електрическите задвижвания STEPS. Тази стъпка открива пътя към още по-широко внедряване на асистиращите технологии във велосипеди от всякакъв тип – спортни, туристически и т.н.

Бяха обявени и някои предстоящи новости в съществуващите е-байк групи, а именно:

– курбели с дължина 160 мм, които ще допълнят наличните до момента 175 мм, 170 мм и 165 мм.

– 12-скоростни компоненти за планински е-байкове с един венец отпред (34T, 36T, 38T), използващ технологията Dynamic Chain Engagement+

– Ново портативно зарядно SHIMANO STEPS EC-8004 с компактни размери и индекс за водоустойчивост IPX5, което е подходящо за употреба на открито и зарежда два пъти по-бързо от стандартния уред EC-E6002. То може да зареди батерията от нула до около 80% в рамките на 2.5 часа, а Shimano твърдят, че е перфектно за пренасяне в раницата, така че да можете да допълвате с него заряда, докато обядвате в някоя хижа или кръчма.

https://www.shimano.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>