Cross Xtreme Pro с нестандартна окомплектовка

Това е една от най-странните статии, които се е налагало да пиша, защото се отнася до продукт, който изпробвах през последните месеци, но не точно във вида, в който се предлага на пазара. До това положение се стигна, защото още в края на 2018 г. получих за тестване от Cross една мостра на модела Xtreme Pro във вариант с 27.5-цолови колела, но тук трябва да наблегна на думата „мостра“ – този байк бе сглобен за участие в няколко велоизложения и се оказа, че някои ключови компоненти се различават от тези, с които е оборудван серийният велосипед. На всичкото отгоре подменихме и периферните компоненти с такива от серията Crosser XCS101, за да понатрупам впечатления и от тях, а след първите карания смених и гумите, пак с цел тестване. Без съмнение това прави нещата по-трудни и малко по-субективни, но ще се опитам да ви дам максимално полезна информация, поне по отношение на рамката и някои общи характеристики.

Cross Xtreme Pro (с нестандартна окомплектовка):

Размер: М, 46 см
Тегло: 12.80 кг с мои педали
Цена:
Продължителност на ползването 4 месеца, 230 км

Окомплектовка

За да е ясно от самото начало какви са разликите между пробвания от мен велосипед и серийния модел на пазара, ето една сравнителна таблица:


Xtreme Pro (сериен)
Xtreme Pro (тестван от мен)
Вилка
Rock Shox Recon 27.5, Solo Air, OneLoc, Tapered, 100 мм ход Rock Shox Reba RL 27.5, Solo Air, OneLoc, Tapered, 100 мм ход
Скоростна система
2×11 скорости, курбели Shimano SLX, заден дерайльор Shimano Deore XT RD-M8000, команди Shimano SL-M7000, верига KMC 3х10 скорости, пълен комплект Shimano Deore XT с верига KMC
Спирачки
Shimano BR-M400
Shimano Deore XT
Колела
Капли Crosser SX11 с главини Shimano Deore Капли Crosser SX11 с главини Shimano Deore
Гуми
Schwalbe Racing Ralph 2.25
Schwalbe Racing Ralph 2.25 (в началото), заменени по-късно с Vee Rubber Beta-V 2.1 (отпред) / Vee Rubber Felix 2.1 (отзад)
Периферни компоненти
Кормило (680  мм) и лапа (100 мм) Truvativ Stylo, кол за седалка Kalloy, седалка Selle Royal
Кормило (740 мм), лапа (70 мм) и кол за седалка Crosser XCS101, седалка Selle Royal (по-късно Pro Griffon), притягащи се ръкохватки Crosser
Тегло

12.8 кг (с мои педали)
Цена
1879 лв.

Ако направя обобщение, за мен най-съществената и значима разлика е в скоростната система. Тестваният от мен велосипед е с пълен комплект Shimano XT, но от предходното поколение, с 3х10 предавки. Серийният модел е с актуално задвижване 2х11, смес от групите Shimano SLX и XT.

Спирачките и вилката при тествания от мен велосипед са категорично по-скъпи и от по-висок клас. При спирачките това лесно се усеща – XT са един от най-добрите модели на Shimano и осигуряват страхотна сила и надеждна работа.

Колкото и еретично да прозвучи обаче, не смятам, че от вилката на тестовия байк съм спечелил нещо съществено като усещане, освен по-ниското тегло. Не ме разбирайте погрешно – Reba е чудесна ХС вилка, но системата ѝ за амортизация Motion Control, ходът 100 мм и пневматичната пружина Solo Air са същите като при Recon, както и дистанционното заключване, така че основната разлика е именно в материалите и теглото. Освен това при 100 мм ход ни бех казал, че съм усещал голяма разлика между вилки от среден и от по-висок клас, може би защото като цяло съм свикнал на по-дългоходови. Важно е да отбележа, че и в двата случая вилките не са с проходна ос.

Тестовите компоненти Crosser XCS101 бяха значително по-подходящи за моя ръст и предпочитанията ми при каране, за разлика от стандартните за модела, така че те определено подобриха общото представяне на велосипеда.

Отделям още тук внимание на всички тези неща, защото на някои от тях няма да се спирам повече. Важно е да разберете, че разликите в окомплектовката могат да породят доста субективни оценки, затова не бих си позволил да коментирам компонентите на мострата, тъй като реално Xtreme Pro не се продава с тях. За да разберете по-добре какво имам предвид, ще дам един-два примера: ако велосипедът беше в ценовия клас над 2000 лв. (което би било факт при окомплектовката на мострата), липсата на проходна ос при вилката щеше да е съществен недостатък, но при цена на серийния модел 1879 лв. не мога да я броя за такъв, тъй като в същия ценови клас има и други велосипеди, които не са с проходна ос. Или казано другояче, серийният модел е позициониран все още в любителския клас, което снижава донякъде изискванията към него. Що се отнася до скоростната система, тази на серийния байк за мен категорично е по-модерна и по-добра, макар някои от компонентите формално да са с едно ниво по-ниско.

Подробности за цялата серия Xtreme (Pro и Eco, 29 и 27.5) можете да видите тук: https://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/7223-products-news-2019-cross-xtreme-pro.

Нататък ще се фокусирам основно върху неща, които са общи и за тестовия, и за серийния Xtreme Pro – това са рамката, геометрията и някои общи характеристики. Когато последните зависят от един или друг компонент, който е различен от стандартната окомплектовка, ще отделям внимание и на това.

Реклама

Геометрия

За начало, вижте данните в таблицата от сайта на Cross:

Към тях мога да добавя (за размер М) дължина на ефективната горна тръба (т.е. по хоризонтал) 575 мм. Още тук ще кажа, че това е с около 20 мм по-малко от очакваното при такъв размер на рамката, т.е. може да се каже, че рамката на Xtreme Pro е по-къса и компактна в сравнение с повечето предложения на пазара. Ако погледнем нещата от друг ъгъл, бих могъл да го кажа и другояче – че седалковата тръба е по-висока за тази дължина на рамката, т.е. като дължина Xtreme Pro е по-скоро S, но като височина е М.

Останалите параметри са „стандартни“, ако мога така да се изразя – челният ъгъл може би е леко консервативен, но не е извън общоприетото; седалковият ъгъл е добре; дължината на задницата е нормална за този размер на колелата. Обърнете внимание, че челната тръба е с дължина 130 мм – след малко ще се върна към това.

Рамка

Като изработка алуминиевата рамка на Xtreme Pro изглежда добре изработена, а дизайнерите на Cross са се постарали и с външния вид. Вярно е, че около мен имаше хора, които не харесаха пъстротата ѝ или комбинацията от цветове, но имаше и такива, които в първия момент сбъркаха велосипеда с една друга марка, а още повече бяха тези, които ме питаха дали рамката е карбонова, подведени от това, че основните заварки са шлифовани и почти не си личат.

Не, не е карбонова – материалът е добре познатата алуминиева сплав 6061, като някои от тръбите са хидроформовани и изтънени, за да се постигне добър баланс между здравина, коравина и тегло. Долната тръба преминава от трапецовидно през правоъгълно до почти овално сечение, горната също е с характерен профил, променящ се по протежението ѝ. В областта на средното движение долната тръба е оформена по характерен начин с отвор, от който излизат броните за скоростите и маркуча за задната спирачка. По данни на Cross рамката тежи около 1700 грама, което с оглед на ценовия клас е съвсем прилична стойност.

При внимателен оглед ще забележите много от модерните в наше време детайли като конусовидна челна тръба, вътрешно окабеляване, Post Mount захват за спирачката в контура на задния триъгълник и средно движение на резба, което уверено се завръща като стандарт при все повече рамки дори в най-високия клас. От друга страна, има и елементи, които позиционират рамката в любителския клас – обикновените уши за главина с QR ос и отворите за монтиране на степенка. Не бих казал, че някое от тези неща е недостатък с оглед предназначението на велосипеда, макар че със сигурност бих предпочел проходна ос – реалистично повечето преки конкуренти на Xtreme Pro също са с обикновени главини отзад.

Тъй като говорим за ХС велосипед, двата чифта отвори за монтиране на бидон са предимство. Задният триъгълник побира без проблем стандартните за модела гуми с широчина 2.25. Предполагам, че дори 2.35 ще влязат, но повече от това едва ли.


При този изход за бронята на задния дерайльор възникна лек проблем с гумената „капачка“, уплътняваща отвора. Както виждате на снимката, единият ѝ край започна да се отваря и да закача в обувката ми. Решението беше „свинска опашка“, чрез която фиксирах „капачката“. Използвам повода да ви посъветвам веднага след покупката да сложите предпазен стикер или друг тип протектор на тръбата под веригата, защото велосипедът идва без такъв и боята за нула време става на точки от съприкосновението с веригата. Бих предпочел за това да се погрижи самият производител.

Впечатления при каране

Тук мислите ми са толкова разхвърляни, че се чудя как да ги структурирам. Може би е най-добре да започна от това, с което завърших предишния път. А предишният път беше през 2017 г., когато тествах 29-цоловия вариант на тогавашния по-достъпен Xtreme. Тогава едно от основните неща, които не ми харесаха, беше прекалената дължина на челната тръба (140 мм) и неподходящата дължина на лапата (100 мм). При тествания сега 27.5-цолов вариант с нестандартна окомплектовка тези недостатъци не бяха налице. Първо, защото рамката за 27.5 в размер М е с челна тръба 130 мм; и второ, защото велосипедът си дойде с по-къса лапа, която яз монтирах директно под трите дистанционни шайби на стержена, и с по-широко кормило (740 мм вместо 680 мм). Тези промени значително подобряват управлението на велосипеда, особено при завиване и изобщо при по-агресивно каране, където по-ниско разположеното кормило като цяло се явява плюс. Дори не се наложи да обръщам лапата с наклона надолу, може би защото и размерът на колелата сваля още 1-2 см от височината. Имайте предвид обаче, че в оригиналната си окомплектовка Xtreme Pro е с дълга лапа и по-тясно кормило – както се досещате, моят съвет е да ги подмените при първа възможност – тестваните от мен XCS101 в син цвят се връзват чудесно с общия графичен дизайн на велосипеда, достъпни са като цена и са удобни.

Тук стигам до един друг важен момент – да, в кормилната област всичко беше наред, но това затвърди впечатлението ми, че рамката е малко късичка. Нека започна с това, че за ХС каране аз категорично предпочитам 29-цолови колела, макар че не съм висок на ръст (170 см). Причината е, че с по-големите колела велосипедът има повече стабилност и сцепление, което е от съществено значение, когато човек кара с ХС гуми, по-малък ход на вилката и с геометрия, която не е с акцент върху спусканията. В този смисъл 27.5-цоловият вариант на Xtreme Pro изначално се разминава с идеала ми за ХС велосипед, но предполагам, че има достатъчно клиенти, които биха се зарадвали и на този размер на колелата. Пиша това, защото нещата никога не са черно-бели. Предимството за един може да е недостатък за друг и обратното.

Във вида, в който го карах, Xtreme Pro e бърз, лек и много маневрен велосипед. Той се промушва и през най-тесните улеи между камъните, следва пътеката и в най-острите завои, няма никакъв проблем със серпентините. С ХС гумите и твърдата рамка ускорението надолу е светкавично, а сравнително ниското тегло позволява много лесно да го вдигате във въздуха. Ако карате по-бавно и спокойно, с любителско темпо, тези неща по-скоро ще са предимство. Но ако увеличите скоростта и подхождате по-агресивно към терена, тогава по-късият преден триъгълник и междуосие в комбинация с по-малкия размер на колелата започват да водят до нестабилност и несигурност в определени ситуации. Имаше пътеки, на които се чувствах чудесно с Xtreme Pro, но признавам си, имаше и случаи, в които усещането бе напрягащо и плашещо. Любопитното е, че това не винаги бяха техничните и стръмни участъци, където се кара бавно – на такива места проблем беше по-скоро шарката на ХС гумите, които просто не са направени за трудни условия, но това е характерно за всеки ХС байк, който се окаже по пътеките над Кресна например. Xtreme Pro се справи с тях, макар да не е правен за точно такова каране. Аз обаче изпитвах недостатъчна стабилност по-скоро на друг тип пътеки – бързи и средно технични, където при излизане от основната линия може да се окажеш в някоя доста по-сложна; това са ситуациите, в които стабилността от по-големите колела и по-дълга рамка би подобрила значително усещането.

За вилката вече казах, че е без проходна ос. Аз усещах липсата ѝ при почти всяко спускане, защото мощната предна спирачка усукваше вилката при всеки по-стръмен и техничен участък, който се налагаше да преодолявам. Отново, ако карате по-лежерно и спокойно, на по-леки терени, може и никога да не разберете, че има такова нещо като усукване при спиране.

По отношение на изкачванията Xtreme Pro се справя очаквано добре. При най-стръмните наклони па-малките колела могат да са предимство, но и на равно или надолу байкът държи добра инерция. Вярно е, че теглото не е най-ниското възможно – всъщност дори не знам колко е то при серийния модел, но предполагам, че около 13.0 – 13.2 кг. Със сигурност може да се намали оттук-оттам, но и в стандартния си вид велосипедът върви леко и ускорява добре. В началото на сезона го карах рядко и за кратко, но при първото затопляне го заведох на един 50-километров преход, при който с друг тип велосипед изкачванията със сигурност нямаше да ми се сторят толкова поносими, даже приятни. Тук бих казал, че аз съм този, който изостваше спрямо възможностите на байка. 🙂

Заключение

Не ми е лесно да дам еднозначна оценка на Xtreme Pro във варианта с 27.5-цолови колела. От една страна, с подобренията в кормилната област (по-къса лапа и по-широко кормило), байкът е много приятен за каране с лежерно темпо по леки до средно трудни пътеки. Дори да са по-тесни и виещи се, за него това не е проблем, даже може да се каже, че е доста игрив и повратлив. Казано най-просто, за любителско каране моделът е напълно адекватен и, което е важно за този тип потребители, предлага добра окомплековка за цената си.

За по-напреднали и агресивни ХС карачи обаче Xtreme Pro не е най-добрият избор. По-късата рамка и по-малкият размер на колелата не осигуряват пълна увереност и достатъчна стабилност при каране по трудни и технични терени. Не че не може да бъде каран по такива пътеки – мога да цитирам няколко, на които го пробвах, но аз лично за тях предпочитам ХС байк с 29-цолови колела и по-дълга рамка. А също и вилка с проходна ос, задължително!

В този ред на мисли, ако трябваше да конфигурирам Cross Xtreme за себе си, вероятно бих се спрял на 29-цоловия вариант, но задължително с лапата и кормилото от тествания тук велосипед. Това би ми осигурило малко по-дълга база и малко повече стабилност от размера на колелата. Но за много от каращите любителско ХС тези мои забележки и предпочитания едва ли имат особено значение, така че тях велосипедът може да ги спечели с добрта си окомплектовка, а може би и с външния си вид.

+

Добра окомплектовка с оглед на цената, т.е. като оборудване серийният байк е изгоден.

Ако предпочитате по-къси и много маневрени велосипеди, в този размер на рамката и колелата Xtreme Pro е точно такъв.

Рамката е по-къса от очакваното за тази височина, което намалява стабилността при  каране по технични пътеки.

Бих предпочел вилката да е с проходна ос, дори това да е за сметка на някой друг компонент, макар че в този ценови клас и други велосипеди са с QR ос отпред.

За контакти:
Cross
http://www.crosscycle.com/


Снимки: Любомир Ботушаров, Димитър Щуров


Етикети: , ,

One Response to “Cross Xtreme Pro с нестандартна окомплектовка”

  1. Иван Митев

    Имали възможност някой от направили статията да се свърже с мен защото не знам към кого да се обърна ?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>