Разпадът на БКС – финални акорди?

Спомняте ли си последната публикация относно Българският колоездачен съюз? Тя не беше от радостните – ставаше дума за това, че БКС е подал молба за обявяване в несъстоятелност. Началото на всичко това, разбира се, може да се търси доста назад във времето, когато бяха натрупани огромни задължения на федерацията към кого ли не, но сега по-важно като че ли е какъв ще е краят. Уви, засега изглежда по-скоро грозен!

За да запазя изцяло обективността и да не се изкушавам да давам едни или други квалификации, в тази статия ще изложа най-вече факти и документи в хронологичен ред (с едно изключение), както и две писма. Заключенията оставям на читателите.

От 13 март 2019 г. вече има решение на съда (първа инстанция, доколкото знам има и обжалване) за обявяване на сдружението в несъстоятелност. Ето как изглежда този документ:

На 30 април 2019 г. Председателят на УС на БКС Евгений Димитров изпраща до членовете на съюза следното писмо (предоставено е на МТБ-БГ от клубове, членуващи в колоездачната федерация):

На това писмо Данаил Ангелов отговори на свой ред с отворено писмо и прикрепени към него документи:

Уважаеми г-н Димитров!
Уважаеми колеги и приятели!

Тъй като моето име бе намесено няколко пъти, се чувствам длъжен да отговоря на вас, г-н Димитров, а и на останалите в този мейл, както и някои добавени от мен – за да е ясно на всички с кого и с какво си имаМЕ работа…

– От 15-ти март имало нов мейл. Чудите се защо от 15-ти. Причините са две – едната е, че от септември миналата година, вие г-н Димитров нямате достъп до официалния мейл на БКС, защото не сте заплатили възнаграждението на секретаря на БКС, Александра и тя не ви дава паролата, което е съвсем нормално… Втората е, че на 14 март, ден преди „новата“ поща, СГС обявява БКС в несъстоятелност и в процедура по ЛИКВИДАЦИЯ… Нещо, което сигурно „случайно“ сте забравили да прикачите в този мейл. Аз обаче го прикачам! Почти всички знаят, че обжалвате, но първо ако имахте поне един съмишленик, нямаше да пишете от свое име и някой щеше да ви помогне в изготвянето на оздравителен план, в наличието на който сте убедили и г-н Министъра. Явно го няма, защото вече всички знаят, че единствено може да протакате, но БКС го няма и няма да го има вече…

– Относно регистрациите и новата парола, която сте изискали само и само да усвоите членски внос от клубовете ще информирам вас и всички заинтересовани, че има документ, в който вие ясно упълномощавате г-н Чолаков да извърши процедурата по лицензиране. При подписване на този документ станаха ясни причините точно г-н Чолаков да го прави, а именно, че по документи той се води изпълняващ длъжността Главен сенретар и че вие няма как да осигурите необходимите средства, за да плащате на него или на когото да е. На тази среща стана ясно, че тъй като г-н Чолаков не разполага с необходимите умения за целта, аз, на доброволни начала ще правя лицензирането на състезателите в UCI, а г-н Чолаков останалата административна дейност. Считам, че постъпката ви е изключително грозна и най-вече противоречи на поетите лично от вас ангажименти!!! Този явен реваншизъм няма да бъде оставен току-така! И този документ прикачам.

– Помолили сте ме за списък със състезатели – кога г-н Димитров? Имате ли документ за целта? Доказателства? Май не… И да сте ме помолили – какво от това? Какво щеше да промени?

– Международните състезания – те са пуснати с удостоверение на БКС, от истинския мейл на БКС през юли 2018 година. Всеки опит да прецакате нещо постигнато с толкова труд ще дискредитира вас и БКС не само пред хората в България, но и пред международната федерация, защото ясно ще лъсне опита ви за изнудване!!! Можете сами да проверите подадените заявки – опс… Не можете, защото нямате достъп…

– Членският внос – точно по каква причина следва да бъде платен членски внос на организация в несъстоятелност и процедура по ликвидация? Точно как си представяте да ви преведа пари, които да отидат във вашия джоб или този на синдика.  Особено аз, на когото дължите пари? Или не ми ги дължите, защото сте ги отчели, пари сте взели от ММС, ама аз не съм ги видял… Приспаднете си моята вноска от тях. Та даже и на някой нов клуб може да добавите вноската – може би два… Като казах нови клубове – къде са вписани те? В Агенцията по вписвания? В Съда? В регистъра на спортните клубове към ММС, защото приетите клубове сигнализират, че не могат да се открият нещо… Може би са изчезнали с помощта на извънземните, така както аз изчезнах от УС на БКС (за мое щастие)… Щели сте да ни изключите? БКС вече е изключен, а по закона за спорта имаме 6 месечен срок от решението на ММС за отнемане на лиценз да извършваме дейност и без БКС. Ще оздравите ли БКС през това време???

Първоначално се ядосах, ама сега ми е много смешно… А списъкът с клубовете – поне да се бяхте постарали да извадите повтарящите, или очаквате те да платят по 2 или 3 пъти, защото обичат колоезденето също като вас…

Поздрави
Дани

Към този отговор, освен решението за обявяване в несъстоятелност, е прикрепен и цитираният в писмото документ, с който клубовете възлагат на Цвятко Чолаков да извършва дейността по лицензиране на състезатели, комуникация с UCI и т.н. Ето как изглежда то:

Надявам се, че на базата на тези документи и изразените в писмата становища всеки заинтересован читател ще може да си направи съответните изводи и преценка за случващото се. За мен лично най-смущаващо в цялата история е, че в писмото до клубовете с искане за плащане на членски внос не се споменава абсолютно нищо за решението на съда, с което БКС е обявен в несъстоятелност и в което са описани конкретни последици от това: прекратяване на правомощията на органите на сдружението, лишаване от право да управляват и да се разпореждат с имуществото на юридическото лице и т.н.

И макар че продължаващите юридически процедури все някога ще свършат и това поредно изпитание за колоездачния спорт ще отмине, щетите за българското колоездене отдавна са налице, а една от последните жертви на всички тези боричкания, на този агонизиращ край на колоездачната федерация, стана Стивиан Гатев (той е състезателят, за когото става дума в писмото до клубовете), на когото се наложи да гледа Световната купа в Марибор като зрител, макар че се бе подготвил за участието си в този старт и семейството му бе инвестирало немалко средства за това.

Големият въпрос е накъде и как ще продължи българското колоездене? Много от активните клубове в страната (както членове на БКС, така и извън него) организираха през месец април среща в Пловдив, на която бе сформирана работна група, която да работи за създаването на нова организация и справяне с възникналите към момента проблеми. Дано това да доведе до положителни за спорта резултати, макар че с оглед на административните процедури в страната и извън нея, към настоящия момент никой не може да каже какви точно ще са последиците в периода 2019-2020 година…

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>