В Пловдив бе учредена Българска федерация колоездене

На 10 юли в град Пловдив бе учредено ново юридическо лице с нестопанска цел и с ясната амбиция да кандидатства за лиценз като спортна федерация и да се превърне в работеща такава. Името на новата организация е Българска федерация колоездене (БФК).

Ако спортната страна на колоезденето ви е чужда, може би ще трябва да започна с кратко разяснение на ситуацията дотук. В България по закон за всеки спорт трябва да има само една федерация. Доколко това е така е друг въпрос, но по принцип за повечето спортове се спазва. До скоро лицензираната федерация за спорта колоездене беше Българският колоездачен съюз. Той обаче бе обявен в несъстоятелност, след което бе отнет и лицензът му от ММС, и макар че съдебната сага за запазването му като юридическо лице все още продължава, за повечето хора е пределно ясно, че ако искаме да има колоездачен спорт в България, трябваше спешно да се работи за създаване на нова федерация.

Така се стигна до датата 10 юли 2019 и учредителното събрание в Колодрум Пловдив. Преди това, разбира се, имаше друга среща на повечето активни клубове, имаше и доста предварителна работа. Нямаше как да присъствам на това учредително събрание, но по сведения от други хора, представители на МТБ клубове, разбрах, че като цяло обстановката е била конструктивна и в крайна сметка като учредители са се вписали 19 редовни клуба – както по шосейно, така и по планинско колоездене, а също и такива със смесена дейност. Имало е и такива, които са искали да се впишат, но са останали за по-нататък поради пропуски в документите, така че се очаква те също да се присъединят в редиците на БФК в обозримо бъдеще.

В български условия много хора вероятно ще се запитат „С какво пък тази нова федерация ще е по-различна от предишната или от другите?“. Да се правят смели твърдения в каквато и да е насока е излишно, но все пак има няколко обнадеждаващи неща. Първото е, че се започва на чисто – без стотици хиляди дългове, без натрупани организационни и административни неуредици, дори без толкова лични противоборства, колкото бяха характерни за БКС в последните години. Новият старт, разбира се, носи и нови отговорности – каквото направят оттук нататък спортните деятели в колоезденето, това ще е, няма да ги има предшестващите проблеми, които винаги могат да се ползват и за оправдание. Втора съществена разлика е, че според устава силната оперативна роля в новата организация принадлежи на Управителния съвет, а не на неговия председател. Това означава, че всички важни решения ще се взимат от този колективен орган, а неговият председател, който е пръв сред равни, ще трябва просто да ги изпълнява/представя.

И като стана дума за Председателя на УС на БФК, той е добре познат както на планинските, така и на шосейните колоездачи. Става дума за г-н Драгомир Кузов и мога единствено да му пожелая да съумее с авторитета и балансираните си позиции да обедини и мотивира всички активни клубове да работят добре и усилено за общите каузи. Други членове на УС, които са познати за нашата общност и аудитория, са Данаил Ангелов и Антон Настев.

Сега пък остават още доста стъпки, докато новоучреденото сдружение се превърне, надявам се, в спортна федерация и поеме функциите си като такава. Проблемът е, че това отдавна не е само вътрешен въпрос, а и международен, както се казва. В UCI (Международния колоездачен съюз), където членуват всички национални федерации, също има определени правила за прекратяване на членство, за приемане на нови федерации и т.н. Така че за момента още не е ясно кога БФК ще може да заработи пълноценно и как точно ще се решат въпросите със състезателни лицензи, международни състезания и т.н. Варианти обаче има, има и светлина в тунела…

Снимки: Ема Паунова

Реклама

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>