Байк и рън за Чепън 2019: повече участници, по-малко пластмаса!

За успеха на едно състезание се съди от привлечения брой състезатели, постигнатите резултати и наградния фонд. Осмото издание на ежегодното състезание за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ е показателно за популярността и доверието към организаторите – магазини „Стената“ и Община Драгоман – регистрирани 519 състезатели в старшите категории и над 80 деца. По отношение на резултатите, най-голям прогрес  има при планинските бегачи.  А наградният фонд надхвърли 8000 лева.

Навръх Лазаровден в надпреварата в района на град Драгоман и околностите му – Чепън планина и Драгоманско блато – се включиха и участници от Франция, Северна Македония, Румъния, Русия, а от западната ни съседка Сърбия пристигна  цяла група велосипедисти от Цариброд.

Направени бяха и значителни стъпки към минимизиране на екологичния отпечатък. Състезателите с готовност прегърнаха призива на организаторите и минерална вода „Банкя“ вместо половинлитрови пластмасови шишета  да  ползват собствените си съдове за многократна употреба, в която наливаха минерална вода, предоставена от партньорите. Вкусни и здравословни енергийни барчета за участниците пък предоставиха от Go4 за презареждане на подкрепителните пунктове и след финала. За 2020 има още по-амбициозни цели.

Реклама

Слънчево време, умерени температури и проходимо трасе създадоха условия за добро представяне на участниците, добро настроение и отсъствие на инциденти.  Голяма част от състезателите споделиха своето задоволство от добрата маркировка и организация, което дава основание да се отчете все по-доброто качество на предварителната подготовка и координация на надпреварата.  По трасето видяхме за пръв път в помощ на организаторите и високопроходим модел на Mahindra.

Пълната празнична програма на площада пред Община Драгоман също допринесе за доброто настроение. Гостите имаха възможността да се насладят на хубава музика и народни танци в изпълнение на децата към Н.Ч. „Мелдия-2012” – Драгоман, както и да се запознаят отблизо със зумба танците и уменията на бронзовата ни олимпийска медалистка Ренета Камберова.

Традиционно и тази година част от състезателите имаха възможността да се придвижат от София до състезанието и на връщане с редовен влак на БДЖ.

Подаръци имаше за всички регистрирани – специално брандирани оригинални кърпи на Buff. Призьорите в отделните дисциплини си тръгнаха със страхотни награди от магазини „Стената“, екипировка на Julbo, Deuter, Sigg, а за победителите в ХСМ 42 км при мъжете и жените имаше и специално пригодени за нуждите на колоездачите модели на Karcher.  Пълното класиране е на https://chepan.stenata.com/results/.


Снимки: Виктор Троянов