iXS European Downhill Cup 2019 започна с победа на Изабела Янкова

Седмица преди първия кръг от Световната купа в Марибор, на същото трасе се проведе и първият кръг от iXS European Downhill Cup. Трима български състезатели участваха в това събитие, а Изабела Янкова (Riders United) оглави класирането при момичетата до 17 години!

Снимка: Николай Янков

Не се случва често сезонът да започва с подобни новини, но като се има предвид, че това не е първият успех на Изабела в надпревара от сериите iXS, надявам се победите да ѝ станат навик.

Между другото, макар че като клас състезанията от iXS European Downhill Cup стоят по-ниско от СК, специално за този кръг на старта се наредиха почти всички елитни състезатели, защото за тях това бе възможност не само за добра тренировка (и то на трасето, на което ще бъде открит сезонът за СК в края на април), но и за сверяване на часовника след зимната пауза и усилената подготовка. Участниците в състезанието достигнаха 440 човека, разделени в няколко категории.

При мъже елит, където се състезаваше Стивиан Гатев (Pro Team Samokov), бе доста напечено, а победител (донякъде изненадващо на фона на всички спортни величия) стана Мат Уолкър (Великобритания/Madison Saracen Factory Team), следван от съотборника си Дани Харт и от Чарли Харисън (САЩ, Trek). Стиви бе спрян в средата на спускането си заради паднал преди него състезател, което означаваше второ спускане за него. В крайна сметка българският състезател финишира с време, което го нареди малко след средата на класирането – 102 място (от около 200 човека) в т.нар. „малък финал“, който включва всички участници извън топ 30. 

Димитър Мазнейков (Vivo) караше в групата младежи до 17 години и завърши на 18 място от 30-ина участници.

Можем само да съжаляваме, че Изабела Янкова бе в най-малобройната категория (момичета до 17 г., само три участнички), защото съм сигурен, че и при по-сериозна конкуренция тетевенката може да запише подобен резултат. Първо място в тази група и отлично начало на сезона за нея!

Подробен репортаж от състезанието можете да прочетете в сайта на организаторите: https://www.racement.com/en/Walker-and-Hannah-succeed-in-Maribor. В него ще намерите и доста снимки, видеоклипове и пълното класиране.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>