Biking Tours | Плажовете на Ситония | 23-26 май 2019

Имаме удоволствието да ви представим интересен крос-кънтри велосипеден маршрут на един от ръкавите на Халкидики (Гърция). Ще изминем около 130 км, разпределени в четири дни, ще караме по черни и асфалтови пътища в планината и по брега на морето, за да направим пълна обиколка на Ситония. Ще се къпем на най-добрите пясъчни плажове и ще нощуваме в първокласни къмпинги. Ще посетим интересни таверни на брега на морето, ще преминем през диви плажове и ще се докоснем до цивилизацията в градчетата Сарти и Нео Мармарас.

ПРОГРАМА

Ден  1, 23.05.2019 г.|  Ормос Панагияс – къмпинг Арменистис

Ще тръгнем около 10-10:30 от пристанище Ормос Панагияс (Гърция).

Когато групата се събере, ще тръгнем по асфалтов път, за да достигнем плажовете на Ворвуру, където ще бъде и първият ни плаж за днешния ден. Ще се насладим на красиви гледки към остров Диапорос и изумрудените води на местния плаж. Ще погледнем към величественият връх Атон и ще дишаме влажният въздух с аромат на горски цветя и жасмин. След първия плаж продължаваме пътя си в близост до морето и след около 10 км достигаме плажа на къмпинг Порто Елея, където ще се потопим отново в кристалните води на гръцкото море и ще имаме време за хапване и бира. В края на деня ще покараме по асфалтов път, за да достигнем крайната цел за днешния ден, а именно страхотният залив на къмпинг Арменистис (перлата на Ситония), където ще останем за нощувка.

Днешното каране се равнява на 30 км.
Очаквано време за изминаване от 3-5 часа.
Терен: асфалтов път.
Вода в този ден по маршрута има на няколко места! Необходимо количество от 2 до 3 л.

Ден 2, 24.05.2019 г. | къмпинг Арменистис – Сарти – къмпинг Талата Каламици

След вкусна закуска, вероятно с баници, гевреци и бира, ще се отправим напред към носа на полуострова. Ще тръгнем в 9:30 ч. и ще караме 16 км по леки терени, смесица от асфалт и черен път, за да достигнем градчето Сарти, където ще отделим 30-40 минути за разходка, кафе, а може и плаж. Продължаваме карането по крайбрежната алея и напускаме градчето по основния асфалтов път, от който не след дълго се отделяме по черни пътища и ливадни пътеки, по които ще достигнем залива и плажовете близо до Сикия. Планираме в този район около обяд да направим почивка в крайбрежни заведения, покрай които маршрутът ни преминава. В следобедните часове продължаваме пътя си покрай морето и в края на деня достигаме един от най-големите и известни къмпинги на Ситония – „Талата Каламици Вилидж Кемп“, където ще останем за нощувка.

Днешното каране ще бъде точно 40 км по крайбрежни черни и асфалтови пътища с незначителна денивелация. Очаквано време за изминаване 4-7 ч.
Вода ще може да допълним на 16 км (Сарти) и на 25 км (бреговете около Сикия).

Ден 3, 25.05.2019 г. | къмпинг Талата Каламици – Торони – Нео Мармарас

Ще тръгнем отново към 9:30 ч сутринта и след 7 км изкачване по асфалтов път, достигаме таверна „Панорама“, от която има умопомрачаваща гледка към плажовете и полуостров Атон. След кратка почивка на това място се отправяме по черен път, който е изключително красив и бърз, движейки се по билото на планината, правим едно по-голямо и бързо спускане и се потапяме в уникалния и затворен плаж “Порто Кофо“, където ще отделим време за плаж. Продължаваме след плажа по бреговата ивица и след няколко не много трудни километри по асфалтов път достигаме плажовете и таверните на Торони, където отделяме време за почивка и обяд. В следобедните часове вече ще сме преминали носа на полуострова и по красив и бърз асфалтов път ще преминем през още няколко диви и красиви плажове, за да достигнем до лукса на Ситония – пристанището Порто Карас. Няма да имаме шанса да го посетим, защото колелата ни не са луксозни яхти, а и пътищата са заградени. Продължаваме още няколко километра и достигаме градчето Неа Мармарас, което ни посреща с прекрасния си плаж, малък остров и красива гледка към полуостров Касандра. Преминаваме внимателно през целия град и се отправяме към плажа Парадизо, а именно там е разположен къмпинг Мармарас, където ще останем за последната си нощувка.

Днешното каране ще бъде точно 40 км по крайбрежни черни и асфалтови пътища с незначителна денивелация. Очаквано време за изминаване 4-7 ч. с плажовете, обяд и 2-3-5 бири.

Вода ще може да допълним на Порто Кофо и на Торони, през които ще преминем около обяд.

Ден 4, 26.05.2019 г.| Нео Мармарас – Ормос Панагияс

В последния от дните ще караме най-кратко, за да затворим обиколката до пристанището Ормос Панагияс. Сутрешното ни каране ще започне по основния асфалтов път, който не след дълго ще се отклони към по малък такъв, който продължава по брега на морето. Преминавайки през няколко много луксозни плажове и хотели, отново се озоваваме на първоначалния асфалтов път, по който караме едва 2-3 км и се отклоняваме към вътрешността на планината. Ще имаме по-продължително и стръмно изкачване по третокласен асфалт, от който ще се прехвърлим на черни пътища, за да достигнем билото на планината. Оттам на няколко места се открива интересна гледка към морето от двете страни на полуострова. След дълго, приятно и не много стръмно спускане на няколко километра преди пристанището заключваме обиколката на Ситония и достигаме пристанище Ормос Панагияс.

Днешното каране ще бъде точно 30 км по черни и асфалтови пътища.
Очаквано време за изминаване 3-4 ч.
Вода по днешния маршрут няма! Необходимо количество около 1.5-2 л.

Реклама

Нощувки:

Първа нощувка: Къмпинг Арменистис, възможно настаняване на палатка със собствена палатка 15 евро при единично настаняване и 20/23 Евро за двама в една палатка.
Бунгало за четирима е на цена 86 Евро.

Втора нощувка: Къмпинг Талата Каламици, възможно е настаняване на палатки, цена на човек/на вечер 10/15 евро за самостоятелно настаняване, и 18/20 евро при настаняване на двама в една палатка . Възможно е настаняване в мобилна къщичка на цена около 80/90 Евро за 4 човека.

Трета нощувка: Къмпинг Мармарас, възможно е настаняване на палатки цена на човек/на вечер 10 евро за единично настаняване и 15 евро при настаняване на двама в една палатка.
В каравана 28 евро за двама човека и 33 евро за трима.

Внимание!!! Възможно е да има някакви дребни разминавания от посочените цени в зависимост от броя на хората, настанени в бунгала и палатки.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Храна:

В къмпингите, където ще спим, има ресторанти и магазини. Ние ще носим барбекюта и всяка вечер ще бъдат запалени. Така че ще можем да си приготвим риба и месо в реални условия, прясно приготвени. Ще може да поръчваме храна на съпътстващия транспорт.
За карането първия ден е добре да имате храна, за останалите дни минаваме през населени места, където таверни, магазини и време за храна ще има.
––––––––––––––––––––––––––––––
Транспорт:
Ние предлагаме транспорт за хора и велосипеди от София – до О.Панагияс
на цена от 60 лв. в двете посоки. Нашият транспорт е ограничен до 10 човека.
Може да достигнете и със собствен такъв, както и да помогнем за споделено пътуване между участници. Пътят от София до Ормос Панагиас е около 400 км.
–––––––––––––––––––––––––––––-
Организационна такса за събитието е 160 лв. и включва: водач/и, застраховка “злополука“, съпътстващ транспорт за багаж, храна, екипировка.

Таксата не включва: нощувки, храна и лични разходи!

Таксата може да бъде платена в брой на място или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Записването става на e-mail:
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Моля посочете желание за настаняване – палатка, хостел или каравана (бунгало)
Краен срок за записване 20.05.18 г. или до запълване на групата!

https://web.facebook.com/events/398791130691306/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>