PULSE QRS 1 в Мароко

Едно пътуване на Ичо и Байкария с PULSE QRS 1 в Атласките планини на Мароко

През пролетта на 2018 г. с Байкария решихме да направим едно приключенско пътуване в Мароко. Отдавна исках да карам по пътеките на високите над 4000 метра Атласки планини. Всичко организирахме бързо и седем човека бяхме вече с „билетите в джоба”. Нещата се развиха така, че нямаше как да ползвам собствения си велосипед за пътуването и тогава реших, че е удобен момент да изпробвам един PULSE QRS 1. Благодарение на Цветелин Иванов – Цуцо и екипа му получих един чисто нов велосипед, който трябваше да навърти първите си километри по Атласките пътеки. Това трябваше да бъде и първият велосипед на PULSE, каран на африканския континент. Поне дотогава не знаехме да има друг такъв.

Вече много мои приятели и клиенти имаха велосипеди PULSE и съм слушал много добри отзиви от тях. Някои с PULSE-овете си преминаха Ком-Емине както и други, сериозни, дългодневни турове в Рила и чужбина. Следя развитието на марката и четох добрите оценки от сравнителните тестовете на различни списания в Западна Европа. Нямах търпение да се кача и карам този нов и хубав AM-велосипед, и то по хубави и предизвикателни пътеки в нова за мен планина и страна.

Никога не съм писал ревю за велосипед. За мен той винаги е бил средство, за да достигна до нови земи, планини, хоризонти и да изпитам удоволствие от карането по красиви места и спускането по хубави и предизвикателни пътеки.  Много често в работата ми с велосипед по планините ми се е налагало да го нося, бутам, да храсталясвам с него, а даже и да откатервам на моменти. Затова може би все още разчитам на моето старо и бойно возило. То е вече малко поостаряло като концепция и геометрия, но пък е малко по-леко, благодарение на карбоновата му рамка и някои други леки компоненти.

А защо PULSE QRS, а не PULSE RS? В плана за карането ни имаше както спускания, така и доста изкачвания – типичен All Mountain стил. Нямахме трансфери за пътеките, освен за две от тях. Затова и заложих на AM колело със 140 мм ход, а не на ендуро варианта със 170 мм.

PULSE QRS 1 по пътеките

В опита си да коментирам и оценя PULSE QRS 1 ще споделя впечатленията си от него, като ще сравнявам често с велосипеда, който до момента съм карал.

Започнахме първия си ден с едно няколкостотин метрово изкачване, което не извъртях с лекота. Това може би не се дължеше на по-високото тегло на велосипеда, а по-скоро на  лошата ми спортна форма в началото на велосезона. Иначе 1х11 с 30 зъба отпред и касета 11-42 според мен е напълно достатъчна комбинация за едно ендуро или trail колело. Липсваше ми само овалният преден венец, с който вече бях свикнал, но това нещо е лесно поправимо. Останах доволен и от стойката на тялото ми при катерене. Рамката L размер за моите 180 см пасна много добре. През останалите ни дни в Мароко имахме също дълги изкачвания и се чувствах все по-комфортно.

Както много хора каращи вече PULSE знаят, спусканията по пътеките с това колело са истинско удоволствие. Колелото е стабилно и солидно в завоите. След като се намери точната настройка, окачването (Rock Shox Pike и Monarch) работи много добре и преминаването на каменисти пасажи, корени, прагове и т.н. се усеща като комфортно забавление. Човек може безпроблемно да погледне една идея напред и да пусне колелото бързо да сгази препятствията. Това се дължи и на добрия челен ъгъл на QRS (67°, който е около 1,5 градуса по остър от този който карам), както и на цялостната геометрия на рамката. От доста време исках да карам малко по-дълга рамка от моята и мога да кажа, че тази геометрия създава усещане за стабилност. По-дългите reach и междуосие (wheelbase) те карат естествено да наведеш тялото напред, над кормилото, за по-добър контрол и разпределяне на тежестта. Определено съм съгласен с тази, може да се каже, нова идея през последните години. Неслучайно някои фирми залагат на по-издължените рамки.

В пасажите с малки и големи свободни камъни, които бяха често срещани по Атласките пътеки, също усетих велосипеда доста стабилен. Като цяло PULSE-ът ми позволяваше да карам с малко повече скорост по пътеките, да скачам и прелитам малки препятствия съвсем естествено и лесно. Спирачките, SRAM GUIDE R, ми даваха увереност, че мога да контролирам нещата и при по-високите скорости, и при по-бавните и технични участъци.

Колелото, което съм свикнал да карам, е доста по-късно от PULSE-a. Разликата от 13-тина сантиметра не е малка, на въпреки това, не усетих проблеми при по-тесните и „спънати” серпентини. На някои места се налагаше просто да премествам задната гума и всичко се нареждаше.

Гумите, с които всяко колело идва, са MAXXIS HIGH ROLLER II, които се държат добре на всякакъв терен. Аз поне ги пробвах на сухо и песъчливо до кално и дори глинесто. Доста добри гуми за всякакви условия. Карах TUBELESS и нямах никакви проблеми из мароканските трънаци.

Пътеките в планините на Мароко са естествени. Те свързват планинските села, много често в големи планински долини. Използват се предимно от местните хора, които се движат с магарета и/или стада с добитък. Често по време на „слизанията” имаше и траверсиращи участъци или леки изкачвания. Разбира се, както всички вече нови ендуро велосипеди, и PULSE-ът има dropper колче. Rock Shox Reverb Stealth  работи плавно и прецизно и има 150 мм ход, което позволява при спускане седалката да слезе доста по-ниско от много други колчета. Няма да ви убеждавам колко по-комфортно e това.

Pulse QRS – Adventure bike

Когато тръгнеш да прекосяваш планините и да караш по отдалечени от цивилизацията пътеки, е важно да имаш велосипед, който да те „слуша” и да можеш да разчиташ на него. Каранията по байкпаркове и в планини близо до града дават възможност за хубаво почистване и навременен ремонт. В Атласките планини и на много други хубави места по света, където обичам да карам, не е така. Нощувахме в села, в които нямаше дори и малко магазинче. Не винаги имахме възможност да измием колелата в края на деня. Телата си на места миехме само в „хамам” – традиционна баня за мюсюлманите, къде водата и помещението се греят с огън в пода, и се поливаш с тас, за да се изкъпеш.

PULSA-ът събираше кал и прах. Налагаше му се да пресича буйни планински реки или напоителни вади в маслинови градини. Слаломираше между кактуси и газеше камъни по цял ден. И се справи прекрасно, без да ме занимава излишно с капризите си. Дори и в моментите на hike-a-bike ми беше удобен. Затова мога да кажа, че освен All Mountain велосипед, можем да броим PULSE QRS 1 и в графата Adventure bike. Такъв, с който да караш комфортно по разнообразни и предизвикателни пътеки, далеч в планините във всякакви условия, и да не му мислиш много.

А защо си заслужава PULSE QRS да е следващият или първият ти enduro-AM-adventure велосипед? Има много причини, но три са важни. Защото ти е хубаво да го караш, български е, и е създаден от опитни планински колоездачи.

Повече снимки от пътуването има тук: https://www.facebook.com/ichoscolumbus/media_set?set=a.1625212820861783.1073741874.100001192437431&type=3


Снимки: Ичо Николов и Веселин Мандаджиев

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>