Блуза FOOG Explorer

За да не повтарям встъпителните си думи, които обясняват набързо каква марка е FOOG Wear и защо публикувам чак сега тези статии, писани още през 2017 г., можете да прочетете увода от статията за шортите Just Ride. Можете да прочетете и цялата статия, разбира се. 🙂

За третия продукт на FOOG, който ползвам от 2017 г., производителят казва, че е „най-усъвършенствания модел фланелка“ в линията им. Ако прочетете статията докрай, ще разберете защо.

Продукт: Фланелка/джърси с дълги ръкави FOOG Explorer
Размер: S
Тегло: 193 грама
Цена: 27-39 евро
Продължителност на ползването: 2 месеца / над 1000 км

Най-важното при тази фланелка, която има доста широко предназначение (АМ, ендуро и фрийрайд, макар че нищо не пречи да я носите и при някои ХС разходки или при спускане по DH трасетата), е материята. Изработеният от полиестерни влакна трикотаж се казва DryClim и за него FOOG твърдят, че е много лек, проветрив и бързосъхнещ. Това се дължи на специалната му структура, при която влакната откъм тялото са меки и попиващи потта, след което влакната във външния слой отвеждат влагата към околната среда.

И не само това… Задната част на фланелката е изработена от тъкан с още по-особена структура – ако погледнете плата към слънцето или достатъчно отблизо, ще забележите как той е изпълнен с шестоъгълници, които видимо са по-пропускливи по отношение на въздуха, отколкото свързващите ивици около тях. Това помага за още по-добро изпарение откъм гърба, с или без раница. Още тук ще кажа, че Explorer е една от най-бързо съхнещите колоездачни фланелки, които имам, особено на гърба, а за човек като мен, който кара с раница, това е много важно качество, защото дори през лятото не е приятно след почивка да сложиш раницата върху блуза с мокър гръб.

В същото време Explorer не е фланелка само за лятото. Платът е тънък и проветрив, но и достатъчно плътен, за да спира вятъра в някаква степен. Карах я и в по-хладни дни, карах я един-два пъти дори в студени дни с термобельо под нея, и подобна комбинация е напълно достатъчна при изкачване в температури между 0 и 10 градуса, а за спускането добавях яке, което да ме запечата отвън и нямах никакви проблеми.

Реклама

По отношение на вмирисването DryClim също е от по-добрите материи, на които съм се натъквал. Повечето фланелки, които имам, задържат повече неприятни миризми при потене, отколкото FOOG Explorer. Има само една, която като че ли е третирана още по-добре. Ако се наложи обаче, бих могъл да карам с Explorer два поредни дни, без да ми е неприятно, което не мога да кажа за някои други джърсита.

Както може да се очаква от подобна фина материя, тя не е напълно устойчива към тръни и протягащи се клони край пътеките, но в интерес на истината моята фланелка в първите месеци имаше с доста запазен вид и единствено по ръкавите се появиха няколко малки бримки. Не че съм я пазил старателно, може би просто съм имал късмет. Сега обаче, след две години ползване, ръкавите са доста по-надупчени, а и в други части съм успял да я закача по драките. И въпреки това блузата все още изглежда добре. Във всички случаи обаче в гардероба имам джърсита от по-грубовати, но и по издръжливи на разкъсване платове.

За дизайна на Exlorer мога да говоря само със суперлативи – за мен това е една от най-красивите фланелки, които съм карал. Централен елемент в дизайна отново е логото, което се откроява в иначе напълно изчистената двуцветна схема. За цялостна „поза“ можете да я комбинирате с панталон FOOG Just Ride – дрехите на марката пасват чудесно една с друга и предоставят избор от доста цветове, подходящи както за тези, които искат да изглеждат стилно, но без да се набиват на очи, така и на всеки, който иска да изпъкне на снимките в ярки разцветки.

Както може да се очаква от фланелка с подобно предназначение, кройката е отпусната и свободна, но в никакъв случай широка. Напротив, FOOG Explorer стои достатъчно близо до тялото, за да не се вее като чаршаф при спусканията, но в същото време осигурява и пълна свобода на движенията. Ръкавите са сравнително тесни, но са и леко разтегливи, което ми позволяваше да я карам и с налакътници, но от по-компактните. Ако планирате да я ползвате с някакви големи и обемисти налакътници, те може и да не се съберат в ръкавите. Ако пък карате без налакътници, тогава прибраният вид на ръкавите се превръща в плюс, защото шансът да ги закачате в клонки край пътеките е по-малък, а и визуално стоят по-добре.

Задният край на блузата е по-дълъг, което е съобразено със стойката при каране. От едната страна на кръста има малък джоб с почти невидим цип, в който при нужда може да сложите смартфон или някоя друга дребна вещ. От вътрешната страна е пришита мека кърпичка за забърсване на очила или маска. Изобщо, на ниво детайли блузата е изпипана много добре.

Ако за някого има значение теглото, то е сходно с това на повечето други фланелки с дълъг ръкав, които имам – не е чувствително по-ниско, нито пък по-високо.

Заключение

Ако някой си мисли, че всички полиестерни материи са с еднакви качества и няма смисъл човек да инвестира пари в по-скъпа колоездачна фланелка, достатъчно е да пробва FOOG Explorer, за да се убеди в обратното. Трикотажът DryClim, от който е изработена, в повечето си характеристики превъзхожда или е наравно с най-добрите джърсита, които съм ползвал. Нарочно не казвам най-скъпите, защото дори сред тях има такива, които примерно се вмирисват ужасно или запарват повече. Explorer диша много добре, съхне бързо и е фина и приятна за носене, макар и малко слабичка към въздействието на драки в шубраците. Освен това е изключително красива като дизайн и удобна като кройка, а детайли като скритият джоб и кърпичката за очила са много полезни в определени ситуации. Причината да я нося при всяко второ каране в последните две години не е само необходимостта от тестване, но и това, че FOOG Explorer стана една от любимите ми блузи с дълъг ръкав!

+

Отлична материя, която се проветрява добре и съхне бързо, особено на гърба.

Удобна и свободна кройка, но без да е прекалено широка.

Изработка с много внимание към детайлите.

Страхотен дизайн (лично мнение).

Вмирисва се по-малко от повечето други фланелки, които съм ползвал.

Фината материя е по-уязвима от тръни и клони край пътеките.

За контакти:

https://foogwear.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>