Шестнадесет души на едно трасе (без да броим кучето)

След години къртовски труд по изцяло ръчно изгражданото от доброволци трасе Relyovo Fun Trail, решихме тази година да се включим официално в обявената кампания на IMBA Европа – Take Care of Your Trails. Бяхме едно от трите официално добавени на картата на кампанията трасета в България.

Хареса ни идеята на тази кампания, защото всъщност тя изцяло се припокрива с нашето разбиране за нуждата от признание на доброволците, допринасящи с труда си както за грижата за трасетата, така и за цялостния имидж на нашия спорт.

Под шапката на кампания или не, традиционно всяка година периодично всички ние, припознали някое като „нашето любимо трасе“, и без друго почистваме от листа, иглички и боклуци пътеките си преди активния сезон, трасираме и изграждаме нови линии, оформяме скокове, виражи, дропове; казано иначе – отдаваме грижа и любов на трасетата си.

Регистрирахме се в сайта за провеждане на кампанията при нас за 07.04.2019 г., нанесоха ни на картата и се започна с подготовката. Предчувствието, че този път в почистването на трасето ще се включат повече хора се оправда, затова на първо място се погрижихме да осигурим повече инструменти. Знаем, че голия ентусиазъм понякога върши чудеса, но с инструменти нещата стават по-бързо. 🙂

Държа да отбележа с нескрито удоволствие, че нашите доброволци заприиждаха от няколко лъча – казвам това, за да изтъкна, че този път разкрасяването и удължаването на трасето Relyovo Fun Trail се дължи не само на местни усилия. Огромни благодарности на всички, пропътували разстоянията и отделили от свободното си време в името на тази кауза и кампания! Специално искам да благодаря и на един от доброволците – Петър Милушев, който не само копа на трасето, ами и дари инструменти за целта!

И ако донякъде е разбираемо участието на хора, идвали да се позабавляват на нашето трасе, то присъствието и помощта на такива, които за пръв път ни посещават, бе особено приятно.

Реклама

Ще ви разкажа накратко какво и как се случи при нас.

Положихме началото, като с част от участниците се срещнахме в кафенето в с. Рельово. Как иначе без едно стимулиращо усилията ни кафе! Други, подвластни на ентусиазма си, отидоха направо на трасето. Общото за всички доброволци беше страхотното настроение и превръщането на една иначе уморителна работа в забавление.

Събрахме се, спряхме се на три основни задачи за деня и след като се разпределихме по групи и си харесахме съответните инструменти, се започна. Може би е важно да уточня, че едва ли щяхме да постигнем такъв синхрон в работата, ако не беше се включил един от основните организатори – кучето Джони. Безспорно надарен с мениджърски умения, лакомия и игривост, успя ефективно да мобилизира и забавлява присъстващите. 🙂

Успяхме да удължим трасето с чисто нова финална част, да оформим нов натурален скок и да изградим нов вираж. Разбира се, има още доста работа по окончателното им завършване, но кой е казал, че всичко може и трябва да се свърши за един ден?! В крайна сметка имаме трасирани нови 500-600 метра, почти завършено удължаване от 100-ина метра и още работа за половин китайски народ. Най-важният резултат от деня за мен беше, че се събрахме приятели, забавлявахме се на макс, спускахме се по трасето, а и отметнахме доста работа междувременно.

Щом взе да преваля денят, усетихме, че сме огладнели като вълци и на никого през ум не му мина мисълта да се съпротивлява на идеята на Милан Димов да „хапнем в местния МОЛ“. 🙂 Както традициите повеляват, след работата и забавленията по трасето поседнахме в селската кръчма, хапнахме, пихме по биричка и през смях и закачки завършихме деня; както се казва – тез три неща.

Един забавен, полезен и запомнящ се ден за всички нас, както ще се уверите сами от снимките и видеоматериалите.

До нови срещи!

Станимир Илиев
No Brainz

Видео от Милан Димов:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>