Технически семинар на Hayes и Гепард Сайкъл

На 10 март дилърите на Гепард Сайкъл имаха възможност да участват в третата поред техническа конференция, посветена на продуктите от групата Hayes Components, която включва марките Hayes, Maniou, SunRingle, ProTaper, Answer, Wheelsmith и Reynolds. Гепард са ексклузивен дистрибутор на американската компания не само за България, но и за Румъния – вероятно затова добре познатият мениджър по техническа поддръжка на Hayes за Европа Кристиян Бартикъл бе придружен и от свой по-млад колега (Флориан), като и двамата показаха различни сервизни процедури, засягащи различни компоненти от богатия асортимент на групата.

Няма как да предам всички интересни подробности, нито пък снимките са подходящи за статия, която да опише подробно сервизирането на един или друг продукт. В крайна сметка за тази работа има механици и по-важното е, че те посещават подобни семинари и се запознават отблизо с тънкостите около сервизирането на различни компоненти. Аз ще преразкажа нещата по-общо и повече от потребителска гледна точка.

Кристиян Бартикъл постави началото на семинара с интересна информация относно някои бъдещи продукти на Hayes, които скоро ще бъдат представени официално. Засега все още нямам право да разкрия повече подробности, но когато те добият публичност, може да ги представя в отделна статия.

Иначе техническите демонстрации започнаха с разглобяване на вилката Manitou Machete. Важно уточнение, което Кристиян направи е, че при повечето модели на Manitou принципът и логиката на тези операции е една и съща, но е важно да се четат и сервизните упътвания с оглед на отделни специфики и детайли. Нещо повече – не забравяйте, че поне в гаранционния период на продуктите е задължително при проблем да се обръщате към оторизираните сервизи, а и след това не е добре да пипате сами, освен ако не сте прочели внимателно инструкциите и имате необходимите инструменти и опит.

Започвайки от долната страна на ботушите, където има два елемента за развиване, важно е да имате предвид, че единият (от страната на хидравликата) е с обратна резба, другият (от страната на въздушната пружина) е с нормална. След като развиете и двата, можете да издърпате ботушите.

Добре е да извадите дунапренените тампони под прахоуловителите и да ги смените с нови, които трябва преди това да бъдат напоени в масло.

Може да смените и прахоуловителите (семерингите), като извадите старите с подходяща щанга или лост. Гепард предлагат пълни комплекти за различните модели вилки с всички необходими консумативи за тази процедура.

Поддържат се също така и наличности от втулките, които стоят между ботушите и горните тръби, но те са доста издръжливи и значително по-рядко ще се налага да ги сменяте. С всички условности, произтичащи от интензивност и начин на ползване, грижа и профилактика и т.н., може да се каже, че с оригиналните си втулки вилките би трябвало да издържат поне 3 години, а при някои потребители и много повече.

Интересна подробност е, че Manitou препоръчват при износване или друг проблем с втулките да се сменят целите ботуши, тъй като новите си идват с набити в тях втулки. Подобен подход може да звучи много консуматорски, но той е приложим по-скоро за Западна Европа, където цената на труда е висока и може да се окаже, че за клиента е по-евтино да подмени ботушите (което изисква по-малко на брой и по-лесни манипулации), отколкото да плаща труда на механика по подмяна на всички тези елементи. В България засега май сме далеч от подобни дилеми…

Монтиране на новите прахоуловители. Дунапренените тампони може да се поставят след това под тях.

А това е един много интересен инструмент, който не е специализиран за велосервизите, а се продава в… хипермаркетите. 🙂 В единия край има метална щипка, а в другия дръжка. Тялото е дълго и гъвкаво – представлява спираловидна пружина, която всъщност затваря щипката в края. Прикрепяйки парцал или парче хартия към щипката, с това пособие можете да почиствате отвътре всякакви цилиндрични елементи, труднодостъпни места и т.н. Както се досещате, при сервизиране на вилки намира често приложение.

След това дойде редът на пневматичната пружина. Преди да правите каквото и да е по нея, трябва да изпуснете налягането, като най-добре е да използвате за целта помпа за шокове и вилки.

После развивате негативната пружина и я изваждате:

В случая тя е метална, а позитивната камера е въздушна и в нея обикновено трябва да се подмени само едно уплътнение и да се огледа тръбата отвътре за надирания, тъй като такива могат да доведат до проблеми с уплътнението и/или налягането.

Затова и самото уплътнение трябва да се сменя след всяко изваждане, тъй като при тази процедура ръбчетата му обикновено се нараняват и то вече не може да изпълнява добре функцията си.

За отваряне на крака, в който са елементите на амортизацията, е необходим инструмент като за задна касета. Manitou са избрали такъв интерфейс, за да не провокират ненужен интерес към вътрешността на вилката от страна на потребители, които не са достатъчно подготвени. В зависимост от конкретния патрон и капачката му, може да се наложи инструментът да е изрязан по специфичен начин от едната страна.

Щом отворите капачката, можете да изтеглите елемента за компресията. Няколко неща, които е добре да знаете:
– Всички клапани в системата за амортизация на Manitou (поне за моделите от среден и висок клас) използват системи от шайби за контролиране на потока на маслото. Това означава, че ако човек знае какво прави, може прецизно да променя характеристиките на вилката.
– Дори да не сте толкова навътре в нещата, от 2019 г. Manitou ще предлага резервните комплекти за компресията в три различни варианта, т.е. с различни системи от шайби, което означава, че чрез подмяна на комплекта за компресията ще можете да промените характеристиките на вилката си.
– Отделно от това, можете да подмените „компресията“ и с такава от по-висок клас, която да има повече или по-различни настройки.

Или казано с други думи, вилките на Manitou позволяват на по-опитните механици и потребители да ги „тунинговат“ в значителна степен, при това без да прибягват до неодобрени от производителя части или манипулации.

След изваждането на елемента за компресията, трябва да източите маслото от патрона, след което можете да продължите с шиша за разгъването (rebound): 

С това вилката на практика е напълно разглобена.

Няма да разглеждам детайлно „събирането“ ѝ обратно; само ще кажа, че маслото в патрона за амортизацията трябва да е с точно определено ниво в милиметри под ръба на тръбата (например 80 мм), което се различава в зависимост от модела на вилката.

За целта механиците на Manitou имат един специален инструмент, който представлява метална спринцовка с променлива дължина на тръбичката. Ползва се по следния начин: наливате в патрона масло до 20-30 мм под ръба; регулирате дължината на тръбичката, така че да отговаря на посоченото за съответния модел ниво на маслото; корпусът на спринцовката опира в ръба на тръбата и чрез тръбичката изтегляте излишното количество, постигайки точно предписаното от производителя ниво.


Втората част от семинара започна със спирачката Hayes Dominion A4. Между другото, важно е да се отбележи, че тази спирачка е предназначена за спускане. Затова теглото при нея не е основен приоритет, затова пък инженерите са наблегнали на здравината, коравината, спирачната сила и охлаждането.

Тъй като повечето механици бяха добре запознати с процедурата по обезвъздушаване и смяна на спирачната течност, Кристиян не показа тази процедура, но наблегна на няколко други неща:

Ръкохватката на спирачния лост е с капсуловани лагери и може лесно да бъде демонтирана и подменена, в случай че я счупите или изкривите при падане.

Спирачният лост идва със скоба за самостоятелен монтаж, но ако искате да го комбинирате с командите си, има налични скоби както за Sram Matchmaker, така и за Shimano I-Spec. За конкретните разновидности ще трябва да проверите в Гепард Сайкъл или при няко от техните дилъри.

Важно е да се отбележи, че Hayes гарантират за спирачките си само при използване на оригинални части и консумативи (накладки, дискове и т.н.). Това е така, защото те няма как да знаят дали подобни продукти от други марки и производители, дори да са идентични като размери, форма, дебелина и т.н., са равностойни като материали и качество на изработката. Така че ако решите да ползвате други накладки или дискове, това технически е възможно, но си е на ваша отговорност и риск.

А това е комплектът за обезвъздушаване, който също се предлага като аксесоар.


Третата техническа демонстрация бе посветена на главините SUN Ringle. Те се радват на все по-голяма популярност на българския пазар, а на семинара бе демонстрирана причината за това, а именно: главините са с добро качество, достъпна за класа си цена и са много лесни за обслужване и поддръжка. Разглобяват се лесно на съставните си части и, което е доста важно, за тях има резервни части, включително и такива, които позволяват да преминете от един стандарт към друг. Типичен пример са капачките за оста, чрез които можете лесно да трансформирате главина за QR ос в такава за проходна 142х12 мм. Също така можете да избирате за същинската ос на главината между алуминиева и стоманена, за тялото на свободното движение между алуминиево и стоманено, както и да го подмените с тяло xD Drive (за 11- и 12-скоростни касети на Sram). Изобщо, с малко майсторлък можете изцяло да обновите/промените главината. Ето и няколко снимки, показващи цялостното ѝ разглобяване:

Единствено зъбният венец на храповика не бе демонтиран, макар че по принцип и това е възможно и той се предлага като резервна част.


Семинарът завърши с представяне на комплектите колела Reynolds с карбонови капли и главини Industry Nine, разработени специално за тях. Колелата са с доживотна гаранция, което обаче в случая означава 5 години, тъй като се счита, че в такъв срок композитният материал не променя качествата и характеристиките си.

Reynolds е най-новата марка в портфолиото на групата Hayes. Исторически тя произхожда от известната компания за метални тръби, но преди доста време от нея се е отделила друга компания със същото име, която се е специализирала в производството на карбонови капли и готови наплетени колела на тяхна база. Именно тази компания става собственост на Hayes. До момента повечето ѝ продукти са насочени към шосейното и пистовото колоездене, но вече има и такива за планински велосипеди, като два комплекта бяха показани по време на техническата конференция.

Цената им е висока, но на фона на някои двойно по-скъпи продукти от този вид и клас, може да се нарече и добра. Впрочем моделът на ценообразуване при Reynolds е максимално опростен. Те имат три нива за продуктите си и при всяко ниво цената е еднаква, без значение дали става дума за шосеен или планински модел и т.н. Освен това е важно да се отбележи, че каплите при всички ценови нива са еднакви – разликата е в главините, спиците, графичния дизайн.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>