Biking Tours | Обиколката на Огражден

Огражден е красива планина в югозападната част на България, която се простира и в западната ни съседка Македония. Планината е изключително благоприятна за планинско колоездене, с разнообразен терен, осеяна с множество красиви и малки села и махали, накацали по склоновете в цялото и протежение. Именно затова в четирите почивни дни около Великден ще направим пълна обиколка на планината в българската и част, наслаждавайки се на нейните гънки, красиви гледки и малките населени места, през които маршрута ни ще премине.

ПРОГРАМА

Ден 1, 26.04.2019 г. (Старчево – Долна Рибница)
Обиколката на планината ще започне в 10:00 ч. от с. Старчево, което е и една от най-югоизточните точки на планината.
https://www.google.com.br/maps/dir///@41.4724474,23.2328636,308m/data=!3m1!1e3
Ще започнем карането си по черни пътища, поляни и лозови градини на запад от селото. Ще преминем близко над селата Кърналово и Михнево и малко след тях пресичаме асфалтов път, по който тръгваме на север към вътрешността на планината, преминавайки през малкото населено място Гюргево, и не след дълго достигаме много красивото, приветливо и гостоприемно село Чуричини, където има бира и страхотна панорамна гледка. Именно тук ще направим обедна почивка и ще отделим време за снимки. В следобедните часове продължаваме карането си по впечатляващи горски пътища и пътеки и след една по-технична и не много дълга пътека се спускаме на площада в с. Долна Рибница, където оставаме за нощувка.

За днешния ден карането е 20 км.
Общата положителната денивелация е около 1000 м.
Терен: черни пътища, поляни (без пътища), асфалт, пътеки, явори и чудеса.
Вода по маршрута има на 3 места.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2, 27.04.2019 г. (Долна Рибница – Долна Крушица)

След като закусим на мегдана на селото, ще прегледаме „дараците“ и продължаваме обиколката си с изкачване по черен път, който тръгва в северна посока от селото, движейки се срещу течението на Долнорибнишка река, и не след дълго извиваме на запад, за да поемем към границата на планината. Издигайки се над Рибница отново ще се открият впечатляващи гледки към едноименното село и северните склонове на Беласица. Красивите и панорамни черни пътища и горски пътеки ще ни отведат в село Вишлене (малко и красиво, сгушено в гънките на Огражден), а след това ще се спуснем към с. Кладенци, където ще ви запознаем с бай Стоян (местен овцевъд), който казва, че там се е родил и там ще си умре. В района на село Кладенци ще отделим време за почивка и обяд, след което ще направим спускане по асфалт и без асфалт, за да достигнем село Струмешница. В непосредствена близост до селото се намира Самуиловата крепост, която при желание на групата ще може да посетим и разгледаме. В следобедните часове се изкачваме до с. Долна Крушица, по два варианта – 12 км асфалтов път или 7 км черен път; и двата са основно нагоре. 🙂 Достигайки селото, ще останем за нощувка.

За днешния ден карането е приблизително 30 км.
Общата положителната денивелация е около 1200 м.
Терен: черни пътища, поляни- без пътища, пътеки и асфалт.
Вода по маршрута има в селата, които преминаваме.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 3, 28.04.2019 г., Великден (Долна Крушица- Никудин)

В третия от дните ще бъде Великден, именно в този ден ще преминем през църкви и манастири, за да почетем Възкресението Христово!
Ще тръгнем към 9:30 и ще следваме черен път, който върви по западната ни граница. Изкачвайки се над селото, минаваме покрай гранична вишка и се движим изцяло по границата. След около 5-6 км се отделяме от граничния път и правим развинтено и интересно спускане по друг черен път и горска пътека, която ще ни заведе в с. Гега! На 2 км от селото се намира хубав манастир „Св. Георги“, който планираме да посетим. След като разгледаме манастира, ще въртим педалите по черни пътища с продължително изкачване, преминавайки през други села – Чурилово и Кукуряхцево. На няколко километра след тях ще достигнем и основното било на планината в най-западната ѝ част. Именно от това било извира река Лебница, на 8 км западно от границата в македонската част на планината, близо до най-високия връх Огражданец. Реката се явява и северна граница на планината Огражден, отделяйки я от Малашевска планина. Спускайки се по течението и ще преминем покрай изоставената махала Белтока и по приятен и красив, сравнително равен път покрай реката достигаме с. Никудин, където оставаме за последната си нощувка.

През днешния ден ще изминем около 35-40 км.
Общата положителната денивелация е около 1500 м.
Терен: черни пътища, пътеки.
Вода по маршрута има в селата, които преминаваме
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 4, 29.04.2019 г. (Никудин – Старчево )

В четвъртият от дните ще затворим обиколката на Огражден, тръгвайки от църквата „Св. Илия“ в село Никудин. По черни пътища ще се издигнем над коритото на р. Лебница, за да преминем през махала Кранджилица, от която отново ще прехвърлим билото на планината, за да достигнем село Драгуш. Пътят ни продължава по основното било, пресичайки няколко по-малки притока на р. Лебница, и достигайки други две интересни села – Яково и Дреново – ще направим по-дълга почивка за обяд. След почивката се придвижваме 3-4 км отново по черен път до махала Богородица. А от тази точка, наслаждавайки се на прекрасни гледки към Пирин и Сандански, правим по- дълго (около 7 км) спускане към долината на р. Струма при село Рибник, от което караме още 3-4 км по асфалтов и черен път до с. Старчево, където затваряме пълната обиколка на планината, която в нашия случай възлиза на около 120-140 км общо за четирите дни.

През днешния ден ще изминем около 40 км.
Терен: черни пътища, (без пътища), пътеки.

Вода по маршрута има в селата, които преминаваме.

Реклама

Нощувки:
Селата през които минаваме са слабо населени и почти няма възможност за настаняване в къщи за гости !!!

Първа нощувка, 26.04.2019 г., с. Долна Рибница:
Спим на палатков лагер в двора на училището и/или в двора на църквата и по селските къщи!
Хората на палатковия лагер ще трябва да заплатим по 5 лв. за това, че местното население ще ни предостави ползването на санитарни възли и бани.

Втора нощувка, 27.04.2019 г., с. Долна Крушица:
Настаняване е възможно на палатков лагер в двора на църквата с възможност за ползване на баня и тоалетна в близкия магазин. Има и къща за гости, в която местата са силно ограничени до 7 места.
Хората на палатки ще трябва да заплатим по 5 лв. за това, че местното население ще ни предостави ползването на санитарни възли и бани. Цената за нощувка в къщата за гости е 20 лв. на легло.

Трета нощувка, 28.04.2019 г., с. Никудин:
Настаняваме се на палатки в ябълкова градина близо до центъра с възможност за ползване на баня и тоалетна в близкия магазин и в къща за гости с вместимост 10 легла.
Отново тези, които са на палатка, ще съберем по 5 лв. за безпрепятствено ползване на бани и тоалетни.
В къщата за гости цената е 20 лв. на легло на вечер.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Храна:
Магазинчетата за храна в селата, в които ще спим, работят от 6:00 ч. сутринта и ще може оттам да си набавим закуска и кафе.
В повечето от селата, през които минаваме, има магазинчета с храна и напитки. За вечеря ще имаме възможност да си поръчаме топла и добре сготвена храна, приготвена от местното население!
––––––––––––––––––––––––––––––-
Транспорт:
Може да предложим ограничен на брой до 14 места транспорт за участници с велосипеди, от София до с. Старчево и обратно, който се заплаща допълнително 50 лв. на човек с велосипед.
Може да достигнете и със собствен такъв с. Старчево, което се намира на 170 км от София, малко преди град Петрич, и пътят до там е много добър. В селото ще бъдат предупредени за нашето присъствие и ще ни отделят място за лични коли.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Внимание:
Този тур е приключенски и не е необходимо да имате високо ниво на планинско колоездене. Въпреки това е добре да знаете, че има нелеки изкачвания по черни пътища, както и няколко доста впечатляващи пътеки за спускане.

Може да определите нивото си тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test
––––––––––––––––––––––––––––––-
Организационна такса за събитието е 150 лв.
Тя включва: водач/и, застраховка “Злополука“, както и съпътстващ транспорт за багаж, екипировка, храна и други.
Таксата не включва: нощувки, храна и лични разходи!

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Записването става на e-mail:
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 15.04.2019 г. или до запълване на максимален брой участници.

https://web.facebook.com/events/392714264822785/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>