Велотур по долината на р. Места в Гърция | 19-21 април 2019 г.

Най-южната част на Западни Родопи се намира, както знаете, не в България, а в нашата съседка Гърция и достига, спускайки се плавно, водите на Бяло море. Тази част на планината не е особено голяма, но е изключително красива и запазена във всяко едно отношение. Ние сме се фокусирали в областта, разположена по долината на р. Места в Гърция. Точно там, по тези хребети и долини, има изключително много възможности за практикуване на любимите ни outdoor спортове – плаване с каяци по кристалните води на реката, спускане с рафт, трекинг и планинско колоездене. Тази тридневна програма ще бъде акцентирана върху планинското колоездене, за което районът предлага страхотни възможности. В планината са прокарани стотици километри черни пътища, които са в отлично състояние, игриви кози пътеки и тесни асфалтови пътища, по които почти няма движение. Хората в този регион се занимават основно с животновъдство и земеделие и са изключително гостоприемни и мили (защото рядко виждат непознати и туристи). Селцата в по-високите части на планината се състоят от няколко къщи, но задължително има малко площадче и църква във всяко едно от тях. Ще спим в любимото ни селце Ставруполи в хотелчето на нашата приятелка Лидия, която е българка и добре знае как да ни посрещне. Много от хората в региона имат българско потекло и разбират български, някои от тях и го говорят, но на родопски диалект. Повечето от селцата имат освен гръцко и българско име. Така да се каже, ще сме си вкъщи.

Програмата на пътешествието е следната:

Първи ден – петък (19.04)
Събираме се на сборния пункт сутринта в 6:00 ч. в локалното платно на бул. „Тодор Каблешков“ до магазин Билла и потегляме. След около 4 часа пристигаме в с. Паранести, откъдето по традиция ще започнем активната програма с рафтинг по бързите води на Места. Трасето е около 13 км, а времето за преодоляването му заедно с транспорта и инструктажа отнема към 4 часа. Преди да се спуснем по реката, разбира се, ще отпочинем и хапнем в стилния ресторант на Outdoor- центъра. След рафтинга се отправяме към китното селце Ставруполи, където ще се настаним в хотел Philimon за двете ни нощувки. Вече отпочинали, може да вечеряме в таверната на центъра с много прилични цени и добра кухня. Доста често в ресторанта има жива музика с традиционните им хора и танци.

Втори ден – събота (20.04)
Сутринта ставаме в 7:00 ч., слизаме до центъра да пием кафе и да закусим с традиционните тестени изделия, току що изпечени в кафенето. След това се екипираме, проверяваме дали велосипедите са в изправност и се отправяме нагоре в планината. Преходът ни ще започне с каране по асфалтов път около 10 км в посока на изток от Ставруполи към селцето Комнина, откъдето по черен път с плавно набиране на височина навлизаме в планината. Маршрутът ни ще е около 45-50 км за деня с приблизителна денивелация +1600/-1600 м. Теренът е основно горски пътища с ниска степен на техничност и малки шосета. От високите части на билата, през които ще минем, се откриват гледки и към каньона на Места. Горите са основно дъбови, а полянките през този период от годината са свежо зелени. Ще минем през няколко махали, покрай овчарски колиби и пасища, ще прекосим няколко малки рекички и ще се радваме на свежия въздух и пролетта. Привечер се прибираме приятно уморени и щастливи в нашето селце. Вечерта ще е в номадски стил.

Трети ден – неделя (21.04)
След ставане около 7:30 ч., след традиционното кафе и закуската на площада, се отправяме, яхнали велосипедите, по следващия маршрут към селцата Маргарити и Кастанитис. Маршрутът ни за този ден е плавно изкачващ се горски път, който ни извежда на билните части. Малко преди Маргарити ще излезем на асфалтов път, по който, след като се отбием до селцето, ще се спуснем към другото сгушено в пазвите на планината село Кастанитис, откъдето отново по черен път ще се спуснем до Ставруполи. Гледките по време на спускането са изключително панорамни към цялата долина на р. Места. Маршрутът е с дистанция от 36 км и денивелация +1500/-1500 м. След като се върнем в хотела, може да се изкъпем, събираме багажа, товарим велосипедите на ремаркето и потегляме обратно към България.

Реклама

Цена: 260 лв./човек (при група от минимум 6 човека)
Цена без транспорт: 220 лв./човек

Цената включва: транспорт София – Ставруполи – София, специализиран транспорт на велосипедите с ремарке, водач, пътни такси, рафтинг, туристическа застраховка, данък.
Цената не включва: нощувка (15 евро/вечер), храна, напитки, такси за наем на велосипед и други лични разходи.

Ако нямате подходящ планински велосипед, може да наемете от нас на цени от 30-55 лв./ден в зависимост от модела и класа на велосипеда.

*Задължителна екипировка:велосипед за планинско колоездене в добро техническо състояние, каска, ръкавици (желателно тънки и по-дебели), фар, челник, помпа, кит за смяна на гума, резервна вътрешна гума (желателно 2 бр.), масло за верига, раница 20-35 л., шише за вода или кемълбек с обем поне 1,5-2 л., яке с мембрана, клин или бельо с „памперс” (желателно поне 2 бр.), спортен панталон или дълъг клин, фланелки с къс ръкав от бързосъхнеща материя, полар или термобельо (в случай че метеорологичните условия се променят, все пак сме в планина), слънчеви очила, крем против слънце, репелент.

Ако имате въпроси, моля изпращайте ги на този e-mail: [email protected]
Записвания за пътуването се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
Резервацията за пътуването се потвърждава с превод на 50% от стойността на екскурзията по банкова сметка на агенцията не по-късно от две седмици преди отпътуването.

https://web.facebook.com/events/372640276800555/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>