Най-новите четирибутални спирачки на Sram се казват G2

G2 означава второ поколение Guide. И наистина, тези нови спирачки с четирибутални апарати имат значително сходство с досегашната линия Guide, но имат и достатъчно разлики, за да ги наричат „mini-Codes“.

Ако човек прочете само прес-изявлението на производителя, може и да не разбере съвсем какво е новото. Да си го кажем направо, в него преобладават общите приказки и рекламните послания. Няма лошо, пък и става ясно, че G2 Ultimate е най-леката до момента четирибутална спирачка на Sram, а пък и тя, и другата разновидност – RSC – са с увеличена спирачна мощ, наподобяваща тази на DH модела Code.

Тези внушения, макар и твърде общи, не са случайни. Sram обясняват разработката на G2 именно по този начин: след появата на новото поколение Code, по-агресивните и бързи карачи са харесали тяхната сила и усещането при лостчето, така че този модел е започнал все по-често да се появява и на АМ/ендуро байкове, а не само на DH/FR, за каквито основно е предназначен. Изводът за Sram е бил ясен – да се опитат да постигнат подобни характеристики, само че при по-ниско тегло. Резултатът е G2.

При сравнение между Giude и G2, повечето разлики са в спирачния апарат. Казано най-просто, той е по-корав и се охлажда по-добре. За целта са направени дребни наглед промени като повече материал около болтовете (става дума за тези, които стягат двете половини на апарата една към друга), по-тесен „прозорец“ за накладките и нови фенолни бутала, които се справят по-добре с генерираната топлина при спиране и не се нуждаят от допълнителни охлаждащи елементи, каквито имаше при апарата S4. В резултат на всичко това спирачната сила е увеличена със 7%, но без съществена промяна в теглото.

При спирачните лостчета разликите са по-малко (по отношение на конструкцията), но се вижда лесно, че и двата варианта на спирачката имат външен реглаж и на отдалечеността, и на контактната точка. Разликата между Ultimate  и RSC не е в настройките, а в това, че при първата лостчето е с карбонова ръкохватка и капсулован лагер, докато при втората ръкохватката е алуминиева и лагерува на втулка.

Реклама

Между другото разликата в теглото между двата модела не е голяма – G2 Ultimate тежи 242 грама без диск, а G2 RSC е 255 грама. Затова пък разликата в цената е около 100 евро – за Ultimate ще трябва да се бръкнете 295 евро, а за RSC ще ви стигнат 190 евро.

G2 идва и с нов модел накладки, така че те вече са три вида. Едните са метални, другите два модела са органични, но с различен акцент – при едните се набляга на безшумната работа, а при другите на по-силното спиране. Иначе като форма и размери накладките са същите като при Giudе.

G2 Ultimate идва в два цвята, докато при RSC е само един.

Новите спирачки ще влязат в продажба още през месец април 2019 г.

https://www.sram.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>