YT влизат в е-байк играта с Decoy

Е-байковете без съмнение са най-бързо развиващият се сегмент в планинското колоездене през последните 2-3 години и повечето големи производители отдавна имат поне един такъв модел в каталога си. YT бяха сред малкото изключения… до днес! И както може да се очаква от компания с техния капацитет, чисто новият модел Decoy не е просто поредния планински е-байк, а се опитва да предложи и някои нови концепции, за които ще разкажа след малко. Преди това обаче – видео, моля!

Ако горният клип е успял да поопъне нервите ви, отпуснете се и последвайте с поглед плавните форми на този карбонов красавец:

Безспорен факт е, че е-байковете стават все по-изчистени и ненатрапчиви като дизайн, макар че не могат напълно да скрият мускулестия си вид. При Decoy YT са се постарали да оразмерят „тръбите“ на рамката така, че интегрираната батерия и моторът на Shimano почти да не се открояват, т.е. ако сложите този ендуро е-байк до една Capra, той няма да изглежда тоолкова по-различно. Но ще ви позволява да карате нагоре като профи ендуро състезател, превръщайки техничните пътеки в подходящ маршрут и за изкачване, а не само за спускане. А надолу… е, ако някой смята, че е-байкът може да му е виновен за нещо в спускането, този клип с Адолф Силва демонстрира нагледно, че който си го може, не му се налага да се оправдава с теглото на велосипеда:

Реклама

Тъй като и други нови продукти чакат реда си за описване, няма да се отплесвам повече в празни приказки, а ще изброя накратко най-важното за Decoy:

За момента този е-байк се предлага само с карбонова рамка. Дали ще видим по-нататък и алуминиева, не е ясно. Топ-моделът струва 6599 евро, а най-евтиният вариант е 4599 евро, т.е. около 9000 лв. Може да се каже, че за карбонове-байк това е нормална, даже може би изгодна цена, но от друга страна тя е добро обяснение за скептицизма, който е-байковете предизвикват на родна почва.

Електродвигателят е Snimano STEPS E8000 (ниво XT), но с дисплей E7000 (ниво SLX). Това е така при всички окомплектовки – от най-евтината до най-скъпата. YT са избрали този дисплей заради компактните му размери и изчистен дизайн, а не заради разликата в цената.

Батерията с капацитет 540 Wh е собствена разработка на YT. От една страна, това позволява тя да има желаните от компанията форма и размери, а от друга, да използват за нея най-модерните технологии, налични на пазара. YT твърдят, че клетките в батерията са от абсолютно същия тип като тези в автомобилите на Tesla. Батерията се сваля и слага лесно, монтажът е чрез два болта. Можете да я зареждате и без демонтаж, разбира се. От долната страна на горната страна има скрит, но удобен бутон за включване и изключване на електрическото задвижване.

За мен лично най-интересна е концепцията с различния размер на предното и задното колела – респективно 29″ и 27.5″. Макар тази идея да не е нова, досега тя не добиваше масовост. С прегръщането ѝ от страна на толкова значим производител като YT, може би занапред ще виждаме все по-често подобни конфигурации. Любопиното в случая е и друго – задната гума е с голям балон и широчина 2.8 инча, т.е. Plus размер. Това позволява да се кара с по-ниско налягане, да има по-голямо контактно петно и изобилие от сцепление, което е важно при наличието на подпомагане. Отпред по-голямото колело гази с лекота препятствията и е с гума 2.4 инча, която е по-лесна за управление и по-лека при завиване. Тази концепция е заимствана директно от мотоциклетите за мотокрос и ендуро и някак звучи логично нещо, което от десетилетия работи добре за тях, да носи полза и при велосипедите с мотор, нали? 🙂

Окачването е с ход 165 мм и използва добре познатата кинематика V4L – разбира се, оптимизирана за конкретното приложение, т.е. за е-байк. Всички стави са с допълнителни уплътнения за лагерите и са с конструкция, която позволява пълното им сервизиране само от едната страна, което е улеснение за механиците – и домашните, и професионалните.

Що се отнася до геометрията, тя е с типични стойности за ендуро велосипед. Можете да видите подробностите за нея, а също и за различните окомплектовки на Decoy, в сайта на производителя: https://www.yt-industries.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>