Findy Bike – български продукт за GPS проследяване на велосипеди

Кражбата на велосипед, на фона на грандиозните далавери, с които медиите ни запознават всеки ден, може и да е нещо незначително от статистическа и стопанска гледна точка, но за всеки запален колоездач това злодеяние отнема нещо много ценно. И няма значение дали е откраднат велосипед за няколко хиляди или за няколкостотин лева – чувството е еднакво неприятно!

За съжаление няма средство, което да може да спре крадците, но има продукти, които са създадени с цел да ги затруднят максимално (например скъпи велоключалки с високо ниво на защита) или да увеличат максимално шансовете за собственика да си възвърне колелото. Именно от втория тип е устройството Findy Bike, а още по-интересно е, че това е продукт, създаден в България!

Казано най-просто, става дума за устройство с GPS сензор и GSM модем, което позволява да проследите и намерите велосипеда си, ако бъде откраднат. И не само това! Чрез мобилното приложение можете виртуално да „заключите“ байка си, което поставя Findy в специален активен режим, при който ще получавате известие на телефона си за всяко преместване на велосипеда в пространството. Т.е. такъв режим действа почти като аларма и позволява да реагирате възможно най-бързо при опит или при вече осъществено посегателство върху вашия любим двуколесен приятел. През времето, в което ползвате велосипеда си и няма нужда той да бъде следен, можете да го „отключите“, което пести енергията на батерията. Ако пък се случи най-лошото, дори да е било преди час, ден или седмица, с Findy имате шанс да откриете собствеността си, като активирате режим „Търсене“.

 

Ако поръчате този продукт, ще го получите в стилна кутийка с магнитно затваряне (магнитът играе роля и при активирането на продукта) с всички инструкции за безопасност и с кратко упътване как да инсталирате приложението Findy на телефона си и да регистрирате продукта в него. Двете „патрончета“, които виждате на снимките, представляват самия модул (цилиндъра с кабела) и литиево-йонната батерия за него, която е с капацитет 1700 mAh и се свързва към кабела. Допълнителното оборудване включва кабел за зареждане и малък пластмасов инструмент, чрез който да извадите (издърпате) по-лесно патрончетата от кормилото, когато това се налага. Оранжевата лепенка спокойно може да си представите, че липсва – както вероятно се досещате, сниманият от мен продукт е мостра/прототип, поради което има такива допълнителни „елементи“, които нарушават малко търговския му вид.

Монтажът се случва по следния начин: сваляте ръкохватките, мушвате патрончетата от двете страни на кормилото, като свързвате модула към батерията чрез кабела, и монтирате отново ръкохватките, скривайки всичко от погледа. Точно заради това, че продуктът стои скрит от погледа, той няма някакъв ултра-гига-мега-уау дизайн, а е подчинен изцяло на функцията си. Има все пак и някои особености при монтажа, които е добре да знаете:
1. На снимката виждате, че всяко патронче има по две силиконови гривни, които се грижат за плътен и стабилен контакт с кормилото. Реално, в повечето случаи ще ви трябва само една от тях – външната (вж. долу). Даже бих казал, че при стандартно кормило е невъзможно да вкарате патрончето с две гривни на него.
2. За да улесните мушването на патрончето в кормилото, е добре да намажете силиконовата гривна и вътрешността на ръбата с малко веро. Аз не знаех за тази хитрост и изгубих известно време в неуспешни опити да натикам модула и батерията „на сухо“, но с лубрикант стана къде-къде по-лесно.
3. Кабелът между модула и батерията е достатъчно дълъг, за да стигне дори за кормила с дължина 800 мм или повече, което пък означава, че при повечето други ще трябва да го нагънете от единия край и чак тогава да го приберете в кормилото.

На пръв поглед всичко звучи съвсем просто и едва ли не изглежда, че човек може да си направи подобно нещо в домашни условия. Някой сигурно може, но създаването на завършен продукт за пазара е далеч по-трудна задача, отнемаща доста време. В това имах възможност да се уверя при срещата си със създателите на продукта, които ми разказаха в детайли за много от перипетиите, през които са минали. Впрочем Findy не е единственият такъв продукт на пазара, но е все още един от малкото, които решават някои съществени проблеми и това вероятно се дължи на факта, че част от авторите му са запалени колоездачи и са били наясно с различни трудности и особености.

И за да не си мислите, че това са просто някакви ентусиасти, които са прочели туй-онуй за GPS и GSM модулите, купили са няколко готови елемента и са ги събрали в краен продукт, ще направя уточнението, че преди изобщо да се захване с Findy Bike, екипът на компанията е натрупал солиден опит в създаването на подобни проследяващи системи за автомобили, където имуществените щети при кражба са доста по-значими. Правейки аналогия между двете дейности обаче, без съмнение защитата за автомобилите е по-отговорна, но е и по-лесна за скриване, защото колата е нещо достатъчно голямо и предлага десетки възможни места за скрито монтиране на един малък проследяващ модул. Докато при велосипеда нещата стоят другояче – повечето части са открити или не позволяват лесен монтаж вътре в тях, а да не говорим за това, че е трудно да се говори за някаква универсалност  – нито седалковите тръби са с еднакъв диаметър (външен и вътрешен), нито повечето други компоненти. Не бива да се подценява и фактът, че за да бъде максимално ефикасно, устройството НЕ трябва да стои „дълбоко“ в някоя тръба (която би го „екранирала“, т.е. би заглушила сигнала), а трябва  да е колкото се може по-близо до „повърхността“.

Всичко това, както и други по-дребни фактори, са насочили създателите на Findy към кормилото на велосипеда, което в повечето случаи (ако изключим някои детски байкове) е с еднакъв външен и сходен вътрешен диаметър. Освен това то позволява модулът да бъде разположен близо до края му, т.е. сигналът да не бъде заглушен, като в същото време остава напълно скрито от ръкохватките – имайте предвид обаче, че тапите за кормилото не трябва да са метални и не трябва да са много дълбоки, т.е. да не влизат много навътре в тръбата. Дори и при такова разположение обаче разработчиците са срещнали доста предизвикателства. Първото е било да успеят да поместят всички хардуерни елементи в цилиндричен профил с достатъчно малък диаметър. След това се оказало, че не всички кормила на пазара са достатъчно прецизни и качествени – при някои дебелината на стените варирала в големи граници и „патрончетата“ влизали донякъде и не искали повече да помръднат. Изобщо, изчистването на такива дребни, но съществени пречки, както и разработването на удобно приложение и т.н. е отнело повече от две години, и пак казвам, това е при вече наличен опит с подобни системи. (Между другото, в сайта на Findy можете да видите и продукта Findy Pet, който е за домашни любимци. Споменавам го и заради това, че ако имате повече от един модул Findy – например един за кучето, един за колата и един за велосипеда – можете да управлявате всички тях през един и същи профил, като всеки от продуктите е с уникален идентификатор, така че не може да бъде сбъркан при търсене.)

Реклама

Както се досещате от снимките, един брой Findy Bike вече е монтиран на един от велосипедите, които карам,  така че тепърва ще направя различни експерименти и симулации, за да пробвам как се справя продуктът в различни условия, включително и при „скриване“ на байка в затворени помещения, проследяване и т.н. Не бих се учудил обаче, ако някой се окаже по-нетърпелив и бърз от мен и сподели скоро резултати, защото Findy Bike вече може да бъде закупен. Цената му е около 200 лв., а отделно се заплаща и абонамент на SIM-картата с покритие по целия свят за първата една година (25 евро). На първо четене човек би могъл да си каже, че подобна инвестиция си струва само за скъпи шосейни и планински байкове, но припомнете си началото на статията – за някои колоездачи дори евтиният велосипед може да има голяма сантиментална стойност, а и мнозина съзнателно използват за придвижване в града евтини колела, което не значи, че искат току-така да ги оставят в ръцете на бандитите. 😉

За съжаление забравих да измеря продукта преди монтажа, така че тази информация ще мога да я дам в следващата статия заедно с впечатленията от пробите с него.

Повече информация за Findy можете да намерите тук: https://findy.eu/bike.