Загряващ крем BORN Warm Up

Може би си спомняте статията за масажния/възстановяващ крем Born Recovery Relax, от който бях и все още съм много доволен. Наред с него тогава получих за проба още един крем, който по обективни причини ползвам доста по-рядко, защото е предназначен само за случаи, когато условията навън са наистина сурови, а пък аз в тези случаи обикновено се радвам на зимата зад стъклото на прозореца. 🙂 Става дума за продукт, наречен Warm Up.


Подобно на останалите продукти на марката, Warm Up е произведен в Холандия от естествени съставки по най-високи стандарти за качество и е подчинен на изискванията за безопасност и безвредност, лесна усвоимост и удобство при ползване. Трябва да призная обаче, че въздействието му върху мен бе много по-противоречиво като ефект, отколкото това на масажния крем. Разбира се, това само доказва правилото, че при такива продукти, свързани с грижа за тялото, възстановяване, хранене и т.н., винаги има силен субективен елемент, който всъщност произтича напълно обективно от факта, че сме различни хора и на всеки едно или друго третиране може да повлияе в различна степен и по различен начин.

Преди да ви разкажа за първата проба с Warm Up, която имаше почти трагикомичен характер, ще добавя още малко суха информация за продукта.

Born го наричат активен загряващ крем и съветват да не го прилагате върху лицето и гениталиите си. Аз бих добавил, че е добре, след като сте се намазали с него, дори и да сте измили добре ръцете си, да избягвате да докосвате с тях очите и носа си, защото може да ви залюти.

Кремът се нанася 15-20 минути преди началото на тренировката, т.е. преди да излезете на студа. След този период съставките започват да действат и да водят до загряване, което аз лично бих определил като доста сериозно. При нанасяне кремът има силна, натрапчива миризма, подобна на камфор, но след това тя постепенно се разнася и не се усеща отдалеч. Мазилото e жълтеникаво на цвят, но не оставя следи по дрехите.

Цената му е 17.50 лв. за тубичка с обем 150 мл. Като се има предвид, че Born Recovery Relax в същата опаковка съм го ползвал вече поне десетина пъти и все още не е свършил, бих казал, че количеството е достатъчно за една зима с редовно каране през уикендите. Ако тренирате почти всеки ден, тогава може би ще ви трябва по една тубичка месечно.

След това кратко общо описание продължавам с личния опит и с уговорката, че при други хора той може да произведе доста по-различно въздействие.

За първи път го пробвах още миналата зима, май беше през януари 2018 г. Бяхме отишли да караме в Кресна за два дни и на втората сутрин реших да се намажа (ръцете и краката) сутринта преди излизането. Навън температурата беше около нулата и не бях сигурен дали мога да разчитам само на крема, така че обух едни крачоли под късите си панталони. Докато потеглим, вече усещах благотворно затопляне на мускулите и карането потръгна добре. След около час обаче се случиха няколко неща. Първо, пътеката се оказа трудно проходима, т.е. влязохме в режим повишена физическа активност. Второ, температурата на въздуха също се повиши – може би докъм 5 градуса, слънцето печеше доста приятно. Трето, на мен започна да ми пари, особено на краката (най-вече бедрата). След още един час, когато поехме по асфалтовия път към с. Стара Кресна и с.Ощава, температурата вече гонеше 10°, а паренето по кожата ми в намазаните с крем области беше откровено некомфортно. Не помня дали махнах крачолите още долу, или някъде към средата на изкачването, но с тях повече не можех да издържам. Но и без тях не стана по-добре. Интересното е, че особено „напечено“ ставаше, когато спирахме за почивка – явно докато се движех, мускулите и кожата ми все пак се охлаждаха в някаква степен, но при спиране и застояване повече от една минута, имах чувството, че кожата ми изгаря и даже се гледах дали няма мехури или нещо подобно. 🙂 Впрочем реакцията на тялото ми бе доста интензивна като усещане, но видимо нямаше причини за притеснение – леко зачервяване, но далеч не такова, каквото аз го усещах вътрешно… Едвам стигнах до площада на с. Стара Кресна, където напоих кърпата си за глава на чешмата и се опитах старателно да изтъркам краката и ръцете си, за да се отърва от парещото усещане. Тези очистващи процедури намалиха в голяма степен паренето, т.е. от този момент нататък денят стана по-поносим, но въпреки тях продължих да усещам действието на крема. Усещах го дори 10-12 ч след нанасянето, вече в София – първо под душа, а после дори и в леглото, т.е. дори след старателно къпане Warm Up не се отказваше. 🙂

Реклама

Вярвам, ще ме разберете, че след този първи опит не посмях току-така да ползвам този продукт, а пък то и времето се затопли… През зимата на 2018-2019 г се сетих отново за него и първо реших да направя едни по-особени проби – намазах един-два пъти само ръцете си от китката до върха на пръстите, и ходилата си от глезена до пръстите. Това беше в някои от по-студените дни, за да видя дали ще доведе до затопляне. Резултат почти нямаше, особено стоейки на едно място. Това потвърди предположението ми, че Warm Up действа активно най-вече в зони и в случаи, в които кръвообращението е добро, т.е. най-вече на мускулите, и то при движение и физическа активност. Ако разчитате просто да стоите на едно място и той да затопля крайниците ви, по-скоро няма да стане.

Дойде време и за първото каране през 2019 г., отново над Кресна. Престраших се да пробвам крема отново, но този път се намазах и оставих краката си открити (крачолите останаха в раницата, за всеки случай). Половин-един час по-късно ефектът бе налице – сходен с този от първата проба, но много по-поносим. Кремът загря значително мускулите на краката ми, не усещах никакъв студ (при температура между 0 и 5°), кожата ми бе леко зачервена. Като цяло най-сериозно зачервяване и парене усещах на местата, където има повече триене с дрехите.

Действието на Warm Up  и този път бе интензивно, но все пак се бях погрижил и за по-добро охлаждане. Отново се повтори закономерността с почивките – докато се движех, загряването бе по-скоро приятно, но при спиране температурата сякаш се увеличаваше двойно. Тази втора проба потвърди и впечатлението ми за дълготрайността на ефекта от Warm Up – усещах загряването, макар и не толкова интензивно, чак докато не минах под душа вечерта след карането, т.е. над 8 часа.

На същото каране услужих с крема на един приятел, който си намаза с него само коляното, от ревматични съображения. Той има доста опит с различни загряващи кремове, някои от които изобщо не му действат – за Warm Up каза, че го усеща, което за него бе добре. Пак той ми обясни, че при такъв силен крем е нормално някой като мен, дето никога не е ползвал подобен продукт, да усети твърде интензивно въздействието му, и ме увери, че при редовна употреба тялото свиква с подобни мазила и ефектът им вече не е толкова осезаем.

Заключение

Ако ме питате дали BORN Warm Up загрява добре мускулите по време на каране в студено време, отговорът е категорично да. Не само че ги загрява, но при мен даже стигна до границата на поносимостта в един от случаите. Или този продукт е за много сериозни студове, или аз не съм свикнал с такива мазила, но във всички случаи оттук нататък бих го пазил само за някакви екстрени ситуации.

Всъщност Warm Up вероятно е разработен и би бил най-полезен за ХС и шосейни колоездачи, които през зимата тренират дори при минусови температури с доста лека екипировка и поддържат висока средна скорост, която допълнително ги охлажда. Сигурен съм, че в такива условия ефектът му вероятно ще е доста по-приятен, отколкото при моите All Mountain занимания, които далеч не са толкова предразполагащи към мръзнене.

+

Кремът определено загрява, даже доста.

Ефектът му е изключително дълготраен – при мен е поне 8 часа.

На мен лично загряването ми дойде в повече, но при други вероятно ще е нормално/приятно.

За контакти:
https://ostrobikes.com/
https://champion-bikeshop.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>