Размествания в отборите преди началото на сезон 2019

Както всяка година, зимните месеци са времето, в което някои от атлетите подписват нови договори и сменят отборите и/или велосипедите си. Red Bull публикуваха интересни подробности за няколко от най-големите имена и техните нови ангажименти.

Сезон 2019 на UCI Mountain Bike World Cup ще бъде открит в края на месец април в Марибор, Словения.

И през тази година победителите в ХС сериите за 2018 г. Нино Шуртер и Йоланда Неф ще се стремят да запазят титлите си, а безстрашните Рейчъл Атертън и Амари Пиерон ще срещнат още по-сериозна конкуренция в спускането.

Ето няколко важни неща за промените в отборите и състезателите за 2019 г.:

Снимка: Leo Francis/Red Bull Content Pool

– Рейчъл и Джий Атертън напускат Trek, но това не е най-голямата новина. Още „по-шокиращо“ е, че през 2019 г. те ще се състезават с велосипеди под тяхна собствена марка „Atherton Bikes“. Семейството, включително и по-големия брат Дан, обединиха сили с Пиърс Лини, който е един от най-известните предприемачи във Великобритания, включително и покрай ТВ шоуто Dragons’ Den. С негова помощ те създават нова компания за велосипеди и прототипите на рамката за спускане ще бъдат тествани по трасетата през настъпващия сезон.

По този повод Дан Атертън споделя: „Винаги ми е било мечта да караме за наша собствена байк компания. Карали сме за някои от най-добрите марки и се гордеем, че сме били част от развитието на техните DH велосипеди. Винаги сме харесвали много този процес, от работата с проектантите още в началната фаза до тестването и дребните подобрения в рамките на Световната купа и другите състезания.“


Снимка: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

– Америанката Кейт Кортни, световен шампион при жените в дисциплината ХСО, ще атакува сезон 2019 като част от отбора на Нино Шуртер SCOTT-SRAM MTB Racing. Към тях ще се присъедини и Ларс Форстър, който идва от BMC MTB Racing.


Снимка: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

– Сънародничката на Шуртер Йоланда Неф ще развява руси къдрици редом с Емили Бати в отбора на Trek, след като през последните две години караше за полския производител Kross. Така две от най-популярните ХС състезателки на международната сцена вече са в един и същи тим и не е трудно да се предскаже, че той ще има доста почитатели…


Снимка: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

– Една от големите новини в спускането обикаля интернет от доста време – първо като слух, но вече и като потвърдена информация Аарън Гуин заедно със сънародника си Неко Мулали напускат YT и стават част от отбора Intense Factory Racing. В него ще е и австралиецът Джак Моар, който също е популярно лице по трасетата и досега бе спонсориран от марката. В тази новина интересно е не само завръщането на Intense към голямата състезателна сцена, но и това, че петкратният носител на СК Гуин ще бъде собственик на отбора.

– Ако случайно сте позабравили Джош Брайсленд (в качеството му на състезател, иначе не е възможно!), през 2019 г. ще имате възможност да го виждате по-често, защото щурият британец премина от Santa Cruz към Cannondale и ще бъде част от отбора Sessions, където ще кара ендуро байка Habit. Говори се обаче и за възможен DH модел…

Реклама

– Вече няколко пъти споменахме Trek – техният DH отбор претърпява пълно обновление за 2019 г. и ще се състои предимно от млади и надъхани карачи, които обаче не бихме нарекли неопитни. Кейд Едуардс и неговия сънародник от Великобритания Рийс Уилсън ще се опитват заедно с канадеца Итън Шандро и американеца Чарли Харисън да направят силно впечатление, но вече не само като младежи.

– За Брендан Феърклоф и отбора Scott DH Factory Team, включващ още Дийн Лукас, Флорент Пайе и Марин Карибу, вече съобщихме под малко по-различна форма.

– Британският шампион по спускане Адам Брайтън преговаря за сделка с Hope Factory Racing и Nukeproof.


Снимка: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

. Белгиецът Мартин Маес, който през 2018 г. изненада света с отличното си представяне в два старта от спускането, макар че основната му специалност е ендурото, където също бе основен претендент за титлата, бе обект на множество спекулации в последните месеци, но финалното решение е, че остава в отбора GT Factory Racing.

– И накрая, Миранда Милър, която през 2017 г. стана Световен шампион по спускане при жените, реши през 2019 г. да изостави напълно тази дисциплина и да се посвети на ендурото. Ще успее ли по този начин да размести класирането в Световните ендуро серии? Предстои да разберем…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>