Още новини за Световните ендуро серии през 2019 г.

Първите подробности за кръговете от Световните ендуро серии (EWS) през 2019 г. и състезанието Trophy of Nations станаха известни още тази пролет, но сега има още интересни новини!

Ще започна с това, че наскоро организаторите на сериите подписаха ново споразумение с Международния колоездачен съюз (UCI), въз основа на което всички кръгове от EWS ще бъдат включени в международния календар на UCI и двете организации ще вървят към все по-тясно сътрудничество и интеграция на ендурото към останалите колоездачни дисциплини. Ако всичко това ви звучи странно, може би сте пропуснали едно-две неща през последните години, а именно: макар да е една от най-популярните дисциплини в момента, ендурото започна и продължава развитието си не под крилете на UCI, а като отделна асоциация със свое собствено членство, правила, ранглиста и т.н. Това не е нещо лошо, защото опитът показва, че дисциплината и Световните ендуро серии се развиха много добре за тези шест години, а това даде възможност и на международната федерация да оцени подобаващо качествата на този състезателен формат. И тъй като в световен мащаб колоезденето открай време се развива като единен спорт, логично е тези две организации да работят във все по-тясно сътрудничество, за да може евентуално някой ден официалният статут на ендуро сериите да е като този на Световната купа в другите дисциплини.

Първата стъпка по дългия път на това сътрудничество бе приемането на правила за ендурото и като част от правилата на UCI, което се случи още през 2013 г. В последвалите години съвместната работа и преговори не са спирали, в резултат на което за 2019 г. бяха обявени следните новости:

Всички събития под шапката на Световните ендуро серии ще бъдат включени в календара на UCI. Това няма да доведе до никакви промени в домакинствата, етапите и правилата, но означава, че в състезанията вече ще присъстват и комисари на Международния колоездачен съюз, които ще следят за спазването на правилника на международната федерация. Казано най-просто, EWS дават на UCI правилата за ендурото и ще обучат техните съдии за прилагането им, след което съдийските решения ще бъдат взимани от комисарите на UCI. Друга много важна новост е въвеждането на анти-допинг контрол – в това отношение международната федерация има по-голям опит, така че в следващите три години той ще бъде поетапно внедрен в Световните ендуро серии, така че състезателите могат да очакват повече проверки и засилен контрол. Тези промени няма да се отразят на таксата за участие или да засегнат по друг негативен начин участниците, а за националните федерации това споразумение е добър повод да погледнат към ендурото, ако все още не са го направили. Не на последно място, националните отбори, които победят в състезанието Trophy Of Nations през 2019 г. ще могат да облекат прочутите шампионски фланелки на UCI, т.е. това състезание ще бъде нещо като Световно отборно първенство в дисциплината ендуро.

Още информация можете да научите от няколко бързи въпроси и отговори в това видео:

Съобщението по повод споразумението можете да прочетете тук: https://www.enduroworldseries.com/news/1245-ews-and-uci-enter-new-partnership/.

Друга важна новина засяга участието в Световните ендуро серии. През 2019 г. право на участие в основните категории на Световните ендуро серии, даващи точки за ранглистата, ще имат само състезатели, които са се класирали предварително за т.нар. списък със запазени места. В него влизат всички състезатели, които заемат достатъчно висока позиция в световната ендуро ранглиста: топ 300 мъже, топ 75 жени, топ 100 мъже до 21 г., топ 20 жени до 21 г., топ 50 мъже Master 40+ и топ 20 жени Master 35+. Освен тях в списъка влизат и колоездачи, които за завършили на една от следните позиции: Top 5 U21 в някой от кръговете на EWS за 2018 г. ; Top 5 Masters в някой от кръговете на EWS за 2018 г.; Top 3 във всяка официална EWS категория на някое от континенталните 2018 EWS събития; победителите във всяка официална EWS категория във всяко квалификационно EWS събитие (каквото беше Благо Ендуро 2018).

Окончателният списък със запазени места ще бъде обявен на 3 декември след последното квалификационно събитие, а всеки, който види името си сред запазените, ще може да се запише за един или повече кръгове от Световните ендуро серии за 2019 г. в периода 10-11 декември 2018.

А какво да правят участниците, които нямат никакви точки или участия, но искат да се пробват в Световните ендуро серии през 2018 г.? За такива състезатели са предвидени нови стартове, наречени EWS100 и EWS80, които ще се случват на същите места и по същото време като кръговете от EWS. Казано най-просто, при EWS100 участниците ще карат по абсолютно същите трасета, както и „редовните“ състезатели, а при EWS80 ще карат малко по-лек вариант (около 80%, оттам и името), най-вероятно с един етап по-малко. И в двата случая обаче тези състезания ще носят квалификационни точки за ранглистата, с които после може да се участва в същинските кръгове на Световните ендуро серии. Местата за EWS100 и EWS80 ще бъдат запълнени на принципа „кой превари, той завари“, а регистрацията отваря на 12 декември 2018 г. Подробностите можете да прочетете тук: https://www.enduroworldseries.com/news/1242-the-all-new-ews80-and-ews100-races/.

И тъй като вече няколко пъти споменах заключителното събитие Trophy Of Nations, което ще се проведе през септември 2019 г. във Финале Лигуре и няма да бъде кръг от Световните ендуро серии, а нещо като Световно отборно ендуро първенство, но с допълнителни отборни категории за любители и за търговски отбори (включващи механици, сътрудници и т.н.), добавям още един линк, чрез който можете да прочетете повече подробности за това състезание: https://www.enduroworldseries.com/news/1246-trophy-of-nations-2019/. Остава да видим дали България ще успее да се включи в него с национален отбор…

За всякакви новини относно Световните ендуро серии следете редовно техния сайт: https://www.enduroworldseries.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>