МТБ визитка: Боян Шахов (Пупи)

Започвам тази нова поредица интервюта с един човек, който е свикнал по-скоро той да задава въпросите… Е, сега ще трябва да отговаря! 🙂

Боян Шахов или Пупи, както го познаваме в МТБ средите, вероятно е попадал пред очите ви в много роли (водещ, влогър, продуцент и, разбира се, на първо място колоездач!) и за някои от тях той самият вероятно ще разкаже накратко, така че веднага му давам думата:

Представи се с няколко думи?

Казвам се Боян Шахов, на 32 години, роден и израснал в град София, женен. Любим цвят – син (не съм от Левски, просто ме кефи цвета), любим стил музика – Rock ‘n Roll, любима напитка – Jack Daniel’s, любима активност (освен карането на ски и велосипед) – да правя моторница… нещо се отнесох, стана като лексикон. Продължавай със следващия въпрос!

От колко време караш планински велосипед? Как започна всичко и кои са основните моменти в МТБ биографията ти до момента?

Занимавам се с планинско колоездене от 2002 година. През първите години бях част от някои от най-добрите отбори по спускане като GT Racing и участвах в създаването на най-успешния отбор по планинско колоездене – Drag Racing Team. Освен състезател, в Drag Racing дълго време бях и мениджър на отбора и се грижех за всичко, свързано с логистиката на участията ни в състезания, да е подсигурено. Тук трябва да отбележа, че по това време Драгомир Кузов и фирма Веломания ни подкрепяха доста сериозно, за което съм им благодарен.

След този период се бях фокусирал в други сфери и за няколко години колоезденето мина на по-заден план. Въпреки това останах в средите и започнах да коментирам състезанията по планинско колоездене. През 2016 година започнах отново да карам активно и създадох Pupinator Productions с цел да запозная феновете в България с някои от най-готините трасета за каране, личности свързани със спорта и да представям трасетата за предстоящи състезания. Такова нещо дотогава не беше правено в България и реших, че ще е интересно на публиката.

Какво е за теб планинското колоездене? Какво те свързва с него?

За мен то е моят живот. Голяма част от нещата, които са ми се случвали, както в личен, така и в професионален план, са свързани пряко или косвено с него.

С какво друго се занимаваш в свободното си време (включително и в миналото)?

Животът ми е така структуриран, че често пъти разликата между свободното време и работата ми е доста размита. Въпреки това, едно от нещата, които ми доставят най-голямо удоволствие, е пеенето. Занимавам се с него отпреди да карам велосипеди в планината и също е неразделна част от моята същност. В момента имам група на име Tsunami Rock Band, с която обикаляме рок клубовете в страната.

Какъв е основният ти планински велосипед? Имаш ли други?

Карам Nicolai Ion 20 – 27.5’’, размер S. Вилката ми е FOX 40, шока FOX DHX RC2, а монтажа и спирачките са Shimano Saint. Имам и Drag C1, който е на жена ми, но аз го карам по-често от нея.

Сподели три от любимите си места за каране и защо са такива?

Боровец – Разнообразни трасета, бързи лифтове, готини спомени и е близо до София.

Сопот – Защото Сопот е Сопот!

Ореокастро, Солун – Трасето е много приятно за каране и може да се кара през зимата.

Най-интересната ти случка с колело?

Всички, които ме познават, знаят, че аз имам много случки, свързани с велосипедите. Но може би най-важната в живота ми бе тази, в която се запознах с бъдещата ми съпруга Глория, след като се пребихме с колелото ми в Южния парк. Ако искате да научите цялата история – мога да ви я разкажа лично.

Реклама

Как изглежда за теб перфектният ден с маунтин байк?

Ставане рано в някой хубав хотел или хижа с гледка високо в планината. Наслаждаване на закуската, без бързане. Каране цял ден по бързи трасета без много дупки и камъни. Вечерта – парти в някой готин бар с приятелите.

Колко често караш в активния сезон, къде и как?

Гледам всяка седмица да карам поне по веднъж.

Има ли място, където мечтаеш да караш?

Whistler Mountain Bike Park!


Снимки: Боян Шахов (личен архив) и Любомир Ботушаров


Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>