Canyon започва годината с нов Strive

2019 година започва с много новости за любителите на АМ и ендуро велосипедите. След като наскоро YT представиха второто поколение на Jeffsy, сега е ред на Canyon да покажат напълно обновения си ендуро модел Strive.

Това, което може да не забележите от пръв поглед, но всъщност е най-съществената промяна, е размерът на колелата. Strive 2019 е само и единствено с 29-цолови колела, което показва недвусмислено, че индустрията залага все повече на този размер за всички видове маунтин байкове, с изключение на тясно специализираните Dirt Jump, Trial и Slopestyle машини.

Друга важна подробност е, че засега Strive ще се предлага само във варианти с карбонова рамка, която всъщност е налична в два варианта. По-евтините окомплектовки използват „обикновена“ рамка, докато двете топ разновидности са с рамка CFR, която е с по-различна комбинация от карбонови платове и смоли. Това я прави с 300 грама по-лека, без да компрометира по никакъв начин якостните характеристики.

Именно такава е и рамката, която се продава като самостоятелен продукт в комплект с кол за седалка Fox Transfer, чашки Acros и заден амортисьор FOX Factory Float DPX2 Evol Kashima. Всичко споменато тежи 3.8 кг и струва 2999 евро. А самата рамка CFR в „гол“ вид, без заден амортисьор и други принадлежности, накланя везните до 2400 грама.

Реклама

Ако трябва да съм честен, дизайнът на рамката не е чак толкова по-различен спрямо досегашната. Той се вписва напълно в установения от марката стил със сравнително прави линии и характерно оформление „връзката“ между седалковата и горната тръба. Детайлите са на очакваното високо ниво – вътрешното окабеляване, защитните елементи върху долната тръба и някои части от задния триъгълник, проходната ос (чието лостче за бърз монтаж/демонтаж се прибира в самата нея) и т.н. Средното движение на резба е още една затвърждаваща се тенденция, която виждаме и в новия Strive.

Механизмът Shapeshifter, който позволява съществена промяна в геометрията на рамката, е представен в своето второ поколение, като производителят твърди, че е още по-надежден и прецизен. Задейства се дистанционно с команда от кормилото – в режим XC (за изкачване) специално бутало премества горния захват на шока в друга точка, така че геометрията става „по-изправена“, а при първото сгъване ходът намалява до 135 мм. В режим DH (за спускане), който е стандартен за велосипеда, ходът се връща на 150 мм, а геометрията се „отпуска“ назад и надолу. Всичко това е видно и от подробната таблица с разстояния и ъгли:

Както виждате, рамката се предлага в 4 размера, като разликата в дължината на седалковата тръба между M и L не е голяма, което ще позволи на доста хора, които са „на границата“ да избират най-вече според дължината на предния триъгълник, а не да зависят от височината му. Друга интересна подробност е, че макар ходът на задната ос да е 150 мм, вилката е с цели 170 мм. И ако не сте забравили, че колелата са 29-цолови, лесно може да си представите с каква лекота ще минава байкът по трудни и стръмни терени.

И като стана дума за окачване, концепцията Triple Phase Suspension на Canyon вече е добре позната и приложени при всички техни модели с двойно окачване. Идеята е, че кинематиката е проектирана за максимална отзивчивост в началото на хода, стабилно поведение в средата и прогресивност в края. Към това се добавят и твърденията за ефективност при педалиране, като в тази насока Shapeshifter-ът също внася промяна, т.е. освен геометрията на велосипеда, променя и кинематиката на окачването.

Както споменах, освен като отделна рамка, Strive се предлага и в шест различни нива на оборудване, като най-достъпният вариант е с цена 2999 евро, а топ-моделът 9.0 LTD струва 6999 евро и това се дължи най-вече на компонентите със златист цвят. 😉 Подробностите за всяка разновидност можете да видите в сайта на производителя: https://www.canyon.com/.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>