Новият YT Jeffsy 2019

След „философския“ видеоанонс с участието на актьора Кристфър Уокън, подробностите около новото поколение на All Mountain модела Jeffsy, които вече са напълно разкрити, показват значителни практически подобрения, които правят велосипеда по-универсален от всякога.


През годините на съществуването си първото поколение Jeffsy може би не се ползваше с толкова медийна слава, колкото ендуро/байкпарк модела Capra, който винаги е бил „фронтмен в оркестъра на YT“, но по-късоходовият велосипед всъщност стана любим на много хора, точно защото е по-лек и по-подходящ за някои дълги преходи, като в същото време бе доста способен при спусканията. Е, колкото и рекламно да звучи, сега YT твърдят, че са подобрили Jeffsy и в двете направления (нагоре и надолу), а хората, които вече са пробвали новия байк, като цяло потвърждават това.

Рамката е изцяло нова и то не само като геометрия. Преди да се насоча към ъглите и разстоянията обаче, редно е да кажа нещичко за разновидностите, в които ще се предлага Jeffsy, защото те предопределят някои малки разлики. На първо място, виждаме разделяне на 27.5 и 29-цолови велосипеди. Разликата в хода на окачването при тях е 10 мм, т.е. тези с по-малките колела имат 150 мм ход на окачването, а 29-ките са със 140 мм. Изключение са най-скъпите окомплектовки CF Pro Race – и при двата размера колела те са с 10 мм повече от стандартното, т.е. 160 мм при 27.5 и 150 мм при 29. И тъй като това означава по-дълга вилка, от една страна, а от друга, за задното окачване увеличението идва от шок със същата обща дължина, но с по-дълъг ход на буталото, цялостно геометрията при тези най-скъпи варианти е малко по-различна, т.е. малко по-агресивна в посока надолу.

Все пак аз ще се придържам към стандартната геометрия, защото повечето читатели вероятно заглеждат не топ-моделите, а по-достъпните им събратя. Може би тук е мястото да кажа, че освен с карбонова рамка, новото Jeffsy ще се предлага и с алуминиева. И така, ето ги данните за геометрията при 27.5“ и 29“:

Jeffsy 27.5


Jeffsy 29

Има няколко важни неща, на които искам да обърна внимание:

– Хоризонталният обхват (reach) е по-дълъг спрямо предходното поколение, но без да се стига до крайности.

– Горната тръба обаче е значително снижена, седалковата тръба също е скъсена с над 4 см при големите размери. Това е много важна промяна, чрез която YT искат да стимулират клиентите си да изберат подходящия за тях размер не според ограниченията на седалковата тръба, а според предпочитанията си за хоризонтален обхват. Или казано по-просто, при Jeffsy 2019, дори стандартизирано да сте за размер L,  няма да е никакъв проблем да изберете размер М или XL, ако предпочитате да получите конкретен reach. 

– Челният ъгъл е намален с 0.5/1°, но ъгълът на седалковата тръба е увеличен с над 3°, достигайки стойност 77.5/78°, което според съвременните разбирания подобрява значително катеренето, поне при дългоходови велосипеди с двойно окачване.

– Внимание заслужава и подходът към дължината на задницата – за трите размера S, M и L стойките на веригата са с дължина 435 мм, но при XL и XXL са 440 мм – разликата е минимална на хартия, но карачите с по-висок ръст я оценяват положително.

– Както виждате, някои от стойностите са посочени в два варианта, защото при захвата на шока има обръщаема вложка, чрез която можете да променяте геометрията в малки граници.

Реклама

Значителни промени има и в рамката. Външно тя изглежда по-усложнена като форми – производителят твърди, че това е продиктувано от функцията (например специфичното оформление около челната тръба има за цел да направи рамката по-корава в тази част), но аз си мисля, че е гонен и по-модерен и футуристичен външен вид. Във всички случаи Jeffsy демонстрира нагледно докъде са стигнали технологиите при производство на карбонови рамки. Това се вижда още по-ясно при сравнение с алуминиевия вариант, който в никакъв случай не е лош или старомоден, но не може да достигне усложненията във формите (или оптимизацията, ако предпочитате), характерни за рамката от въглеродни нишки. 

Има няколко важни детайла, които не са забележими от пръв поглед. Челната тръба например е изцяло карбонова, а контактните повърхности за интегрираните кормилни лагери са директно „отляти“ при самата направа на рамката, а не след това. YT твърдят, че това подобрява значително надеждността на конструкцията, тъй като структурно челото става един завършен елемент, без никоя част от него да е залепена, пресована или по друг начин добавена впоследствие. Ставите на окачването също са със специална конструкция, която е замислена така, че да се отварят и сервизират изцяло от едната страна. Освен изпитани капсуловани лагери, те включват и допълнителни уплътнения/капачки, които още по-ефективно да спират праха и водата. Защитните елементи върху долната тръба, дясната стойка на веригата и други места също са подобрени и усъвършенствани, а в пространството, оставащо между долната тръба и шока, YT са намерили място дори за бидон 600 мл, само че със специална магнитна стойка, която позволява вместването в толкова ограничено място. Окабеляването е вътрешно, като са предвидени „тунели“, през които да минават броните, капачките при входовете и изходите също са подобрени.

Накрая, но не и по-важност, промени са направени и в окачването V4L. То си остава в познатата четиризвенна конфигурация с виртуална опорна точка, но в кинематиката е заложен повече anti-squat, т.е. повече ефективност при педалиране. Подобрена е и поддръжката в средата на хода, а в края си окачването става още по-прогресивно.

Jeffsy 2019 се предлага в два размера на колелата, четири окомплектовки и всяка от тях в два цвята. Още подробности можете да разгледате в сайта на производителя: https://www.yt-industries.com/.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>