Smart Mousse – още едно решение за проблема със спуканите гуми от MrWolf

Колкото и парадоксално да звучи, безкамерните гуми помагат срещу честото пукане (например от тръни), но същевременно отварят вратата към други проблеми – в случаите, когато успеете да увредите външната гума дотолкова, че запечатващата течност да не успее да запуши отвора. Допълнителна предпоставка не само за скъсване на външната гума, но и за подбиване на каплата, е по-ниското налягане, с което е обичайно (и толкова приятно!) да се карат безкамерните гуми. Затова не е учудващо, че в последните години се появиха най-различни продукти, осигуряващи допълнителна защита за каплата и външната гума – Smart Mousse на MrWolf е точно такъв продукт, но в някои отношения се различава съществено от конкуренцията.

Нека започна с това, че Smart Mousse всъщност не е първия продукт на MrWolf, свързан с гумите и защитата от спуквания. Преди него се появи Banger – това е цилиндрична вложка от специален полимер с пореста структура, която по размери и форма прилича на вътрешна гума и се монтира на нейно място, за да предпазва каплата от удари и външната гума от скъсвания. Такива продукти, наричани в България с „кулинарния“ термин „салами“, напоследък се появиха много и всеки от тях претендира да е най-добър в едно или друго отношение. За Banger мога да кажа, че е по-различен от повечето други с обема си – както казах, „саламът“ е почти с размерите на напомпана вътрешна гума и затова заема около 95% от обема на външната гума, оставяйки за въздуха само останалите 5%. Чрез тях и по-точно чрез налягането му можете да регулирате усещането, което ще имате от гумите, но основната работа по абсорбиране на неравностите остава за порестата полимерна вложка. При Banger не е задължително да използвате запечатваща течност, но ако бордът на гумата не уплътнява добре към ръба на каплата, вероятно ще ви е нужна т.нар. „боза за гуми“. Повече за Banger можете да научите тук: http://www.mrwolf.bike/discover-banger-by-mrwolf/.

В някакъв смисъл Smart Mousse е доразвитие на Banger, но има някои съществени разлики както спрямо него, така и спрямо останалите предпазни вложки от такъв тип. Като външен вид и структура материалът изглежда подобен, като размери и обем също, но „умното“ в тази „пяна“ е нейната специфична форма – откъм каплата тя образува специфичен канал, в който се помещава една тънка и малка (като балон) вътрешна гума, наречена Smart Tube. Този елемент има две важни функции. Едната е да регулира усещането на гумата, т.е. чрез промяна на налягането можете да влияете на цялостната „мекота“, макар че реално абсорбирането на неравностите и сцеплението идват от порестата вложка, а не от въздушната камера. Другата функция на вътрешната гума е да позволи използването на Smart Mousse в комбинация с всякакви гуми и капли, а не само с такива, които са подходящи за безкамерна употреба.

Тази малка вътрешна гума на практика е напълно защитена от спукване, защото отвсякъде е заобиколена от порестия полимер, така че нито трънчетата могат да достигнат до нея, нито можете да я прещипете в ръба на каплата. Външната гума пък, дори да е срязана драстично, може да се кара без проблеми, стига да не е изгубила целостта си (което при велосипедните гуми едва ли е възможно, аз поне не съм виждал и чувал за такъв случай).

Реклама

Ако всичко звучи твърде добре, има и един потенциален недостатък – теглото. Smart Mousse се предлага в три размера: 27.5 MID (за гуми с балон 2.4-2.6 инча) с тегло 500 грама, 27.5 Rocco (за Plus гуми с балон 2.8 инча) с тегло 640 грама и 29 MID (за 29-ки с балон 2.3-2.5 инча) с тегло 590 грама. Както виждате, стойностите са сериозни и може би заради това Smart Mousse бе лансиран като продукт за е-байкове, където не всеки брои грамовете толкова старателно. Производителят обаче изтъква, че ако се погледне на нещата по-вариативно, продуктът им не е задължително по-тежък от други възможни решения. Така например, ако използвате Smart Mousse в комбинация с по-леки капли и по-леки външни гуми (не забравяйте, че с този продукт външните гуми не са толкова уязвими, а и дори да ги скъсате, това няма да съсипе карането ви), може съвсем реалистично да се окаже, че общото тегло на колелата ви няма да е много по-различно, отколкото с по-тежки капли, вътрешна гума или запечатваща течност и по-тежки външни гуми (особено пък двуслойни). В тази връзка MrWolf изтъква и това, че пяната има поддържаща роля за стените на външната гума, т.е. не е необходимо те да са дебели и корави, за да се радвате на по-стабилно поведение.

Продуктите на MrWolf са произведени изцяло в Италия и могат да бъдат купени директно през уеб-сайта на производителя. Цената на Smart Mousse е 120 евро за един брой.

http://www.mrwolf.bike/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>