Reeb Cycles, които се правят изцяло в САЩ

Може би никога нямаше да науча за Reeb Cycles, ако легендата Джеф Леноски не бе станал част от техния отбор и екип за 2019 г. Това вероятно е един от най-малките производители в световен мащаб и един от малкото на брой, които произвеждат рамките си изцяло в САЩ, по-специално в Лонгмонт, Колорадо. А това вече е нещо, което заслужава внимание! 


Тъй като започнах с Джеф Леноски, може би е редно първо да гледате неговото видео относно тази сериозна промяна в живота му – пиша това без преувеличение, защото Джеф беше с предишния си спонсор цели 17 години – не е шега работа! И така, ето подробностите от самия него:

Както става ясно и от видеото, свързващото звено между малката американска компания и големия карач (не само в смисъл на популярност, но и чисто физически) е благотворителната дейност на фондацията Can’d Aid – с тази кауза са ангажирани както Reeb Cycles, така и Джеф Леноски.

Сега обаче ще се фокусирам върху велосипедите на компанията, тъй като не се случва всеки ден да пиша за такива ръчно изработени в Америка байкове – просто тези марки вече са наистина малко и повечето от тях са специализирани в направата на твърдаци, много често и с по-ексцентрично предназначение (single speed, fat bikes, Dirt Jump, Street и др. подобни). Впрочем Reeb не са изключение от правилото – компанията е създадена от МТБ маниаци, които имат силни наклонности към single speed карането и затова рамките, с които първоначално добиват известност, са без задно окачване.

Dikyelous2

Както показва името на този модел, става дума за второ поколение на една рамка, която е развивана и подобрявана постоянно от 2012 г. насам. Байкът е без задно окачане, с универсална геометрия и много възможни приложения, което ще стане ясно и от основните акценти, които подбрах за нея:

– Стомана или титан – изберете вие! Стандартно рамката Dikyelous2 е изработена от Cr-Mo стомана, но ако искате да отидете още по-далеч по отношение на теглото и цената, може да бъде изпълнена и от титанова сплав.

– С една или повече предавки? Концепцията за Dikyelous2 е за single speed байк, при това с ремъчно задвижване (Gates Belt Drive), така че задният триъгълник е подчинен на този замисъл – накрайниците за задната ос са регулируеми, за да може да обтегнете правилно ремъка, а дясната стойка на седалката е разглобяема (иначе няма как да промушите ремъка). Разбира се, ако не сте в групата на SS маниаците, Dikyelous2 може да се кара със стандартни скоростни системи и дори се предлагат готови окомплектовки със задвижване Sram 1х12.

– 29-цолови колела, при това с гуми до 2.5″ широчина. Това гарантира стабилност, проходимост и комфортна возия. Само по себе си не е нещо невиждано или много интересно, но това е до момента, в който погледнем към геометрията…

– …и видим стойност за дължината на задницата (стойките на веригата) 407 мм! Прочетете го пак, ако желаете, но няма грешка. Такава стойност е рядко срещана дори при рамки за 26 или 27.5″, какво остава за 29-ка и то с големи гуми! Иначе геометрията е с типични All Mountain параметри – дълъг преден триъгълник, 67° член ъгъл, 75° ъгъл на седалковата тръба (ефективен, тъй като тя е леко огъната над средното движение).

– Dikyelous2 е оптимизиран за вилки с ход 140 мм, но не е проблем да се отклоните малко от тази препоръка – рамката има достатъчен запас от здравина. Друг въпрос е, че едва ли е необходимо да го правите, тъй като по замисъл това не е някакъв ендуро/FR твърдак, а по-скоро универсален АМ байк. С оглед на това рамката е подготвена за понижаващ кол за седалка с вътрешно активиране, макар че иначе окабеляването е външно.

Характерно за всички велосипеди на Reeb е и това, че се предлагат в богат избор от цветове, а към това се прибавят и много варианти за стикери, така че в крайна сметка можете значително да индивидуализирате байка си при поръчката.

Реклама

Sqweeb

Основният велосипед на Джеф Леноски обаче ще бъде Sqweeb. Това е и единственият (засега) велосипед с двойно окачване в продукцията на Reeb.

На пръв поглед Sqweeb изглежда малко „ретро“ от гледна точка на форма на тръбите, заварки и детайли. Това е пряко свързано с факта, че рамката се прави изцяло в САЩ и то в много малки серии, поради което няма как да се приложат същите технологии и производствени процеси, които водят до онези изваяни форми, които сме свикнали да свързваме с думата „модерен“. Тръбите са по-класически формовани, конструкцията е проста и ефективна. Ако си припомним как изглеждаха другите Made in USA рамки, когато на пазара имаше повече такива, ще видите, че Sqweeb по нищо не им отстъпва.

Рамката е от алуминиева сплав 7005, с четиризвенно окачване с виртуална опорна точка и 145 мм ход на задната ос. Отпред обаче рамката е предвидена за вилка със 160 мм ход. Можете да я карате както с 27.5, така и с 29-цолови колела, като в първия случай широчината на гумите може да е до 2.6, а във втория до 2.5 инча.

От гледна точка на стандарти и съвместимост рамката е изцяло в крак с времето – Boost проходна ос отзад (Syntace X12), метричен шок с палцов захват (стандартният размер е 205х60 мм, макар че може да ползвате рамката и със заден амортисьор от по-старите размери и с нормален захват – тогава размерът е 200х57 мм), 1.5 челна тръба, ISCG05, но по отношение на средното движение Reeb са избрали стандарта с резба, а окабеляването е външно (като само бронята/маркуча за кола на седалката влиза в тръбата).

Геометрията е типична за модерен АМ/ендуро байк с ниско средно движение, челен ъгъл 65°, ъгъл на седалковата тръба 75° и просторен преден триъгълник, а стойките на веригата са с дължина 434 мм, което отново е добра стойност, предвид това, че байкът стандартно се предлага с 29-цолови колела.

Цената на отделна рамка (с избор между три модела задни амортисьори, два от които с метална пружина) е $2200, а готовите велосипеди варират между $4300 и $6499 в зависимост от оборудването.

Destroyer

Струва си да хвърлим бърз поглед и към модела Destroyer, предназначен за Dirt Jump и Street каране, тъй като няма да е учудващо, ако Джеф Леноски се упражнява и с този байк (нека припомня, че преди да влезе в амплоато на АМ колоездач, Леноски бе един от най-прогресивните траял/стрийт карачи в света с участия в не един и два филма, откъдето всъщност доби и своята известност).

Може би най-забележителният факт относно този велосипед е съвместимостта му с ремък Gates. Да, това означава, че задният триъгълник е съединен с болт от страната на задвижването – човек не би очаквал подобно нещо при рамка, която трябва да издържа на най-сериозни издевателства, но Reeb явно не се притесняват за здравината на конструкцията.

Ушите за задната главина (135х10 мм) са регулируеми по хоризонтал (за да може да се опъва ремъкът), но ако желаете да я подкарате със стандартни скорости, има и такава опция.

Destroyer е проектирана за 26-цолови колела и за вилка със 100 мм ход, но предвид силния индивидуализъм, характерен за тези видове каране, производителят не предлага готови окомплектовки, а само рамка на цена 600 щатски долара.

SixFidy

Последният байк на Reeb, върху който ще насоча вниманието ви, е с 27.5-цолови колела, но с големи 2.8″ гуми, т.е. Plus размер. Това го прави още по-комфортен и стабилен, но без да добавя цялото тегло и инертност, характерни за фетбайковете.

SixFidy е с рамка, която може да бъде изработена от CrMo стомана или титанова сплав, съвместим е с ремъчно задвижване, но и с конвенционални скорости, а геометрията му е ХС/АМ ориентирана.

Всичко, което предлагат Reeb Cycles, можете да разгледате в уебсайта им на адрес https://reebcycles.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>