Cannondale се връща към миналото със специална серия на модела F-Si

Някои от вас може би са виждали или дори си спомнят като съвременници някои от планинските велосипеди на Cannondale от 90-те години на 20 век и една от иконите на планинското колоездене по онова време – ХС състезателя Тинкър Хуарес. В първото списание за планинско колоездене, с което се сдобих през 1996 г. от една сергия за „употребявана западна периодика“ на площад „Славейков“, Тинкър и неговият Cannondale присъстваха на цяла страница в една реклама на Grip Shift…

Славни бяха онези времена за Cannondale – компанията имаше един от най-силните отбори в света, при това във всички дисциплини (те тогава не бяха и толкова много, де – основно спускане и крос-кънтри), а велосипедите им изглеждаха като дошли от бъдещето, включително заради нестандартни технически решения като вилката HeadShock, в която амортизацията се намираше не в краката, а около стержена под челната тръба. В това отношение компанията и до днес остава вярна на нестандартния и смел подход, само че проявен чрез вилките Lefty.

Та по случай навършването на 25 години от първите ХС твърдаци с вилки HeadShock, Cannondale създаде ограничена серия на ХС модела F-Si в две „исторически“ разцветки, наречени F-Si Throwback.

Червената рамка репликира като цвят и стил твърдаците, карани от отбора на марката в периода 1994-1997 г., а синята рамка съответства на моделите CAAD3, CAAD4 и CAAD5 от 1998 до 2002 г.

И макар да са „ретро“ като цвят и графики, рамките F-Si Throwback са модерни и иновативни във всяко друго отношение. Изработени са от въглеродни нишки (Hi-Mod BallisTec carbon) по най-съвременни технологии и съчетават ниско тегло, голяма коравина и здравина и са оптимизирани за комфортна возия. Наред със стандартните в наши дни неща като конусовидна челна тръба, средно движение PressFit30 и др., струва си да отбележа и няколко неща, които са реализирани малко по-различно спрямо „масовката“ на пазара:

– Отворите за монтаж на задната спирачка са „плоски“, т.е. въпреки, че отговарят на стандарта Post Mount, на практика почти не са повдигнати спрямо хоризонталната тръба на задния триъгълник.
– Окабеляването е вътрешно, но чрез сменяемите капачки и наличието на няколко отвора в рамката можете да го конфигурирате по различни начини, така че да е най-удобно за нуждите ви.
– Скобата за стягане на кола за седалката е напълно интегрирана в областта между горната, седалковата тръба и задния триъгълник.
– Задната проходна ос е с диаметър 12 мм и механизъм за бърз демонтаж.

Реклама

Вилката Lefty Ocho е върховото постижение на Cannondale по отношение на този тип продукти – тя е със 100 мм ход, амортизация Chamber със заключване, карбонова горна част (стержена и короната, преминаваща в горна тръба) и още по-ниско тегло (250 грама надолу спрямо досегашното най-леко Lefty). Вероятно забелязвате, че това е първото Lefty само с една корона – досега всички такива вилки бяха с един крак, но с две корони. За да осигурят необходимата коравина, инженерите на Cannondale не само са съсредоточили достатъчно материал на правилните места, но и са го оформили по специфичен начин – Ocho използва система от иглени лагери, осигуряващи гладкото плъзгане между горната и долната тръби, разположени в три контактни зони, които образуват триъгълник. По този начин лагерите пречат на вилката да се усуква, за разлика от стандартните вилки, при които на практика се използват цилиндрични плъзгащи лагери (втулките), което по никакъв начин не пречи на  конструкцията да се усуква и затова се разчита на арката и проходната ос да компенсират това. Повече за Lefty Ocho можете да научите ТУК.

А повече за F-Si Throwback и изобщо за този ХС модел можете да прочетете в сайта на производителя: https://www.cannondale.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>