GT 2019: Force, Sensor и Fury

GT посреща 2019 г. с три напълно обновени модела, за които ще стане дума в следващите редове


Force

Ако четете редовно MTB-BG.com, вероятно ще си спомните, че за предишното поколение на модела Force има подробна статия с преки впечатления и с обяснение, доколкото е по силите ми, на някои аспекти от нестандартното му окачване.

Е, за новото поколение обясненията ще са доста по-лесни! 🙂 Force е един от трите модела, които бяха напълно променени за 2019 г. и наред с новата форма на предния триъгълник, веднага прави впечатление и значително по-малката наситеност с елементи в областта на окачването. За разлика от досегашните системи, които повече или по-малко могат да бъдат проследени като общ принцип чак до известната I-Drive, новата система на окачване, носеща старото име LTS (моделите с тази абревиатура в името вероятно са „набори“ на много от читателите), изглежда съвсем „обикновена“ четиризвенна конструкция с виртуална опорна точка. Да, точно така – наблюдателните веднага ще забележат, че ставната връзка между стойките на веригата и стойките на седалката се намира пред и под оста на задното колело, т.е. то се захваща към стойките на седалката, т.е. на практика става дума за т.нар. Horst link, който дълги години бе патентован от Specialized. Всяка патентна защита обаче си има срок и сега много производители могат да оставят инженерите си спокойно да творят, използвайки безпрепятствено този тип конструкция.

Между другото, колкото и стандартно да изглежда окачването, не забравяйте, че важното е в детайлите. Кинематиките с виртуална опорна точка позволяват безкрайни вариации, чрез които да се постигне, засили или отслаби един или друг ефект при работата на окачването, така че остава да се надяваме, че проектантите в GT са си свършили добре работата. Ако се съди по резултатите на Мартин Маес в EWS, няма от какво да се притесняваме. 🙂

Force се предлага в четири варианта с цени от 2500 до 5000 щатски долара. Два от тях са с карбонова рамка (но елементите на окачването и задния триъгълник са алуминиеви), а другите два с алуминиева. Един интересен детайл при карбоновата рамка е външното окабеляване, което може и да не забележите на горната снимка, защото за броните и маркуча за задната спирачка има специален канал от горната страна на долната тръба, наречен Groove Tube. При алуминиевите рамки обаче не е било ценово оправдано тръбите да се оформят по този начин. Някои хора определено ще се зарадват на това, че GT е поредната марка, която се завръща към класическо средно движение с резба, а другото интересно в тази област е демонтируемият преходник за ISCG05.

Иначе рамката е с обичайните съвременни „придобивки“ като Boost стандарт за колелата 27.5, метричен заден амортисьор с палцов захват (можете да ползвате и шок с метална пружина, ако предпочитате), стави на окачването LockR, които са с малко по-различна конструкция (проходни оси, които се разширяват при завиването на болтовете в тях), и т.н. Ходът на задната ос е 150 мм, а отпред вилката е със 160 мм.

По отношение на геометрията байкът също е оптимизиран, а може да бъде и променян в малки граници чрез вложка при единия захват на шока. В ниската позиция челният ъгъл е 65°, а този на седалковата тръба 75.5° – при обръщане на чипа средното движение се вдига със 7 мм, а ъглите се увеличават с половин градус.

Force се предлага и като отделна рамка (карбоновата) за тези, които биха предпочели да го сглобят по свой вкус.

Реклама

Sensor

Този байк е много близък до Force, но с няколко съществени разлики. Ходът на окачването е по-малък – 130 мм отзад и отпред. Колелата са по-големи, 29-цолови. Геометрията обаче е почти идентична – разликата в ъглите е половин градус, така че можете да очаквате още повече стабилност от този АМ велосипед, въпреки по-малкия му ход.

Подходът е идентичен – два варианта на рамката, като по-скъпата е с карбонов преден триъгълник и алуминиева задница. Окачването е LTS, като може да се очаква по-пъргаво усещане при изкачванията, заради по-малкия ход. Детайлите, за които споменах при Force, присъстват и при Sensor. Окомплектовките обаче са с една повече.

Fury

Промените не само, че не са подминали DH модела Fury, но при него сякаш са дори повече!

27.5 или 29? Това сякаш е един от основните въпроси в спускането през последните 1-2 години. GT отговаря на него с комплект за конвертиране, който позволява да карате Fury с желания от вас размер колела (или дори да имате два комплекта за различни трасета и приложения), без геометрията да се променя по какъвто и да е начин. Единствената разлика е, че при 29-цолови колела ходът на окачването ще е 190 мм, докато с по-малките 27.5 той е 200 мм. Този комплект обаче се предлага само при покупка на самостоятелна рамка, а не на готов велосипед.

Като говорим за окачване, при новия Fury също виждаме системата LTS (Linkage Tuned Susupension) с Horst Link и виртуална опорна точка, само че в сравнение с Force и Sensor има една съществена разлика – главната става на окачването е доста по-високо разположена. По този начин се осигурява движение на задната ос назад и нагоре при сгъването на окачването, което подобрява преодоляването на остри ръбове и груб терен. За да не се стига до негативен ефект върху педалите обаче (т.нар. pedal kickback), веригата също е прокарана чрез допълнително зъбно колело около оста на тази става. Интересна подробност е, че в най-скъпия си вариант байкът идва със заден амортисьор Fox Float Factory X2 с пневматична пружина, но няма никакъв проблем да ползвате и такъв с метална – кинематиката е оптимизирана по начин, който да позволява такъв избор.

Предният триъгълник е от въглеродни нишки, изработен по технология наречена F.O.C Ultra2, каквото и да значи това съкращение. Тръбите на задницата са от алуминиева сплав, ставите на окачването са с конструкция LockR. Окабеляването е външно, но скрито в т.нар. Groove Tube. Засега няма алуминиева рамка – налични са 4 окомплектовки  карбонова + възможност за купуване на отделна рамка.

По отношение на геометрията виждаме доста разлики спрямо предходното поколение на Fury. Челният ъгъл е намалял до 62.5°, този на седалковата тръба е увеличен до 74.9°, а хоризонталният обхват (reach) е с 20 мм повече за размер М. Нараснало е междуосието – с 15 мм, но като се има предвид, че задницата е с 10 мм по-къса, значи предната част е на практика с 25 мм по-дълга. За хората, които обичат да експериментират, най-добрата новина е, че новият Fury има цели две вложки за модифициране на геометрията – едната е при захвата на шока и с нея се променят челният ъгъл и височината на средното движение, а другата при ушите за задната ос и позволява 10 мм промяна в разстоянието между нея и средното свижение, но това е възможно само при използване на 27.5“ колела. GT предлагат и комплект чашки за промяна на челния ъгъл.

https://www.gtbicycles.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>