Новият Canyon Lux

Преди годината да си е отишла, ще „обрисувам“ с няколко щрихи още един забележителен ХС велосипед, който бе представен още през лятото – новия Lux на Canyon.

Както подхожда на един ХС байк, колелата са 29-цолови, а рамката е карбонова. Canyon твърдят, че с тегло около 2 кг (включително шока) това е една от най-леките рамки с двойно окачване на пазара. Сред причините за това е намаляването и олекотяването до минимум както на металните части по нея (обърнете внимание например на минималистичния водач за веригата, който е почти незабележим и може да разберете за него чак когато ви спаси от някоя неприятна ситуация), така и на цялостната конструкция – общо окачването е олекнало с 63%, включително чрез ставната връзка, задвижваща задния амортисьор, която е с 38% по-лека. Вероятно забелязвате и липсата на става при задната ос – разчита се на еластичността на задния триъгълник. Към този подход прибягват все повече производители за ХС байковете си, спестявайки тегло и добавяйки коравина.

Общият силует и дизайн на рамката напомня на другите, по-дългоходови модели на Canyon, но ХС спецификата добавя някои важни детайли. Хоризонталното разположение на шока например освобождава място за два бидона за вода, и то от големите, така че да сте запасени и за най-дългите маратони, и за най-горещите дни.

Някои може и да не повярват на очите си, но четирите по-скъпи модела (в серията има общо шест, започващи от 2599 евро и стигащи до 5999 евро) идват стандартно оборудвани с регулируем кол за седалката. Това е недвусмислено заявление, че тази удобна екстра вече не е запазена само за АМ ендуро карачите и че някои неща са по-важни от теглото, дори и при ХС каране. Разбира се, Canyon са заложили на някои от най-леките модели Lev на KS, така че да не „товарят“ байковете и колоездачите с излишни грамове.

Реклама

Наличието на понижаващи колове кореспондира и с модерната геометрия на рамката, включваща дълъг преден триъгълник, 80 мм лапа за всички размери, къса задница (435 мм) и 75.5° ъгъл на седалковата тръба. Интересното е, че по отношение на челния ъгъл Lux остава на по-консервативни позиции – 70°. На пазара вече има доста конкуренти с 69° челен ъгъл, но германската компания явно е преценила, че при 29-цолови колела и при възможност за понижаване на седалката в движение за спусканията, няма нужда да намалява толкова много този параметър, запазвайки по този начин и повече от ефективността при изкачванията.

Окачването е с ход 100 мм и използва концепцията Triple Phase. Казано по-простичко, кинематиката е проектирана така, че да осигурява максимална отзивчивост в първата част на хода, поддръжка в средата и прогресивност в края. Разбира се, тъй като говорим за ХС велосипед, един от основните приоритети е ефективността при педалиране, но наред с това Canyon твърдят, че Lux ще ви осигури и достатъчно луксозно усещане и добър контрол при спусканията.

Интересен детайл и е протекторът срещу „превъртане“ на вилката – стопер, монтиран върху горната тръба, и специален обръч със „зъбче“ към чашките гарантират, че при падане короната на вилката няма да се удари в рамката и да я увреди.

Интересна е и задната проходна ос, наречена Quixle. Външно тя изглежда много чисто, защото лостчето за отвиване е скрито вътре в оста – при нужда го изваждате, запъвате го в специалното легло и развивате или затягате оста.

Освен в шест различни окомплектовки (всички с карбонова рамка, но в две различни нива на изпълнение – SLX и SL), Lux се предлага и като отделна рамка с включени заден амортисьор, водач за веригата, чашки и скоба за седалката на цена 2499 евро. За подробности разгледайте сайта на Canyon: https://www.canyon.com/.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>