Новият V10 на Santa Cruz e във варианти с 29- и 27.5-цолови колела

На пазара има модели с богата и дългогодишна история – V10 без съмнение е един от тях. Има също така продукти, чието развитие публиката е имала възможност да проследи още от фазата прототип, та чак до пазарния им дебют – това важи и за новото поколение на този DH велосипед.

Благодарение на отбора Santa Cruz Syndicate и неговите успехи в Световната купа, феновете на марката бяха запознати с промените в модела V10 още при първото им внедряване в състезателните байкове на Грег Минар, Лука Шоу и Лорис Вержие. Пък и промените бяха такива, че нямаше как да останат незабелязани – 29-цоловите колела настъпват все по-уверено по трасетата за спускане, но дори и сега има спорове дали са по-доброто решение за целта, а преди две години този въпрос изглеждаше още по-дискусионен. Целенасочените тестове на Santa Cruz и „Синдиката“ обаче, включително и резултатите от състезанията, показват, че в повечето ситуации V10 29 дава по-доброто време… И макар че това сигурно е вярно за топ състезателите и за трасета като тези в СК, американският производител добре разбира, че не всеки техен клиент може дори да се доближи до това ниво на каране и че мнозина може би ще предпочетат предимствата на размера 27.5, защото такива не липсват. Затова новото поколение V10 идва в два варианта – с 29“ и 27.5“ колела, като е важен и фактът, че те са разработени паралелно и равнопоставено, а не примерно едното да е производно на другото и просто да са подменени 1-2 части (както например бе подходено в прототипната фаза, когато на стандартните тогава предни триъгълници за 27.5“ колела бяха монтирани нестандартни вилки и задни амортисьори за 29“).

Най-важните подробности за актуалния V10:

– Карбонова рамка, ниво CC (по категоризазцията на Santa Cruz това е по-високото ниво на изпълнение, използващо по-скъпи карбонови платове и смоли, за да се постигне по-ниско тегло при същата здравина). Налице са обичайните детайли като протектори за долната тръба и тръбата под веригата, вътрешно окабеляване, накрайници ISCG05 и масивна 1.5 челна тръба. Интересна подробност е, че Santa Cruz използват за четирите стандартни окомплектовки комбинация от външна долна чашка и вътрешна горна, като твърдят, че това позволява на потребителите при желание да използват и ъглови чашки за промяна на геометрията, без да увеличават височината на кормилото.

– Окачването е с ход 215 мм и като цяло е разработено с идеята за заден амортисьор с метална пружина, какъвто е и стандартно монтираният Fox DHX2. Възможно е използването и на някои пневматични DH шокове, но при други възниква несъвместимост, а и няма гаранция, че коефициентът на окачване, който е и променлив в рамките на хода, ще работи достатъчно добре с въздушна пружина.

– Любопитно е това, че за момента Santa Cruz не са посочили някои важни параметри от геометрията като дължина на ефективната горна тръба и ъгъл на седалковата тръба. Затова пък всички модерни показатели (хоризонтален и вертикален обхват, т.е. reach и stack, и др.) са налице и изглеждат така:

V10 27.5

V10 29

– Посочените данни са за т.нар. ниска геометрия, т.е. при настройка за по-ниско средно движение и по-малък челен ъгъл. Промяната се постига чрез обръщането на малка вложка при единия захват на шока. Освен това рамката дава възможност и за промяна на дължината на задницата – отново чрез вложка при проходната ос, като стандартно велосипедът идва с късата позиция, но ако решите да удължите стойките на веригата с 10 мм, ще трябва да ползвате и включения в комплекта преходник за задната спирачка и диск с диаметър поне 200 мм.

– Обърнете внимание и на това, че 27.5-цоловият велосипед се предлага в размери S, M и L, а 29-цоловия в M, L и XL.

Засега V10 ще се предлага в две нива на оборудване и със споменатите два размера на колелата, т.е. общо четири разновидности. По-евтината окомплектовка е с цена $5999, а по-скъпата е $8199, като и в двата случая скоростните системи са SRAM, изцяло спускачески (със седем предавки отзад), но при по-евтиния байк е използвана серията GX, а при по-скъпия Х01.

Реклама

Наред с новия байк Santa Cruz представи и комплект наплетени колела Reserve DH, които ще се предлагат само като продукт на крайния пазар (т.е. няма да се вграждат в готовите окомплектовки) с цена $2199. Тези колела са точна реплика на състезателните комплекти, използвани от Синдиката – карбонови капли с вътрешна широчина 31 мм, червени главини Chris King и спици DT Competition Race.

https://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>