Новоститe от Kona за 2019 г.

През изминалите месеци Kona представи няколко обновени модела за 2019 г., следвайки изпитаната маркетингова рецепта, включваща готин видеоклип и второ, по-технически насочено видео, за да достигне информацията до потенциалните им потребители във възможно най-лесен и приятен вид. Аз също ще се придържам към този подход при представянето им, макар че ще добавя и по няколко допълнителни думи за всеки от моделите.


Satori

Кона представи първото поколение на Satori през 2012 г. и произвеждаше този модел до 2014 г. Ако потърсите снимки на онези байкове, ще намерите интересно сходство с моделите на някои български марки. 😉 Satori бе първият опит на Kona за дългоходов 29-цолов велосипед за ХС/АМ каране, но в последните няколко години този модел не се предлагаше. Сега производителят го възражда, защото иска с него да запълни празнината между ХС моделите Hei Hei и ендуро байковете Process.

И така, вече е ясно, че става дума за 29-ка, предназначена за разнообразно каране, с акцент както върху ефективността при изкачване, така и върху забавлението при спускане. Ходът на вилката е 140 мм, а задното окачване е Fuse със 130 мм ход. Характерно за него е, че една от ставните връзки липсва (тази между стойките на веригата и на седалката), т.е. разчита се на естествената гъвкавост на материала, което намалява теглото и увеличава коравината. Иначе системата си е с реална опорна точка и допълнителни ставни връзки – Kona ползват подобни кинематики от години и твърдят, че са проектирали тази на Satori да бъде стегната при педалиране и добре работеща при спускане.

Освен че са искали Satori да е приятен за каране байк, другата цел на производителя е била да го направи достъпен. Затова рамката е алуминиева, но това не пречи да отговаря на всички съвременни стандарти и тенденции – Boost проходна ос (148х12 мм), метричен шок с палцов захват, Post Mount за задната спирачка и т.н.Окабеля

Геометрията също е модерна, макар да е с умерена дължина на предния триъгълник.  Задницата е къса, а челният ъгъл е малко „по-консервативен“ в сравнение с някои други байкове в тази категория – 68°. Като се има предвид, че колелата са 29-цолови, Kona явно са искали да запазят колкото може повече повратливост и ХС усещане за този модел, за да го разграничат от споменатия вече Process. Затова пък ъгълът на седалковата тръба е цели 78.4° (рядко съм срещал толкова висока стойност), което би трябвало да помага доста при стръмни изкачвания.

Satori се предлага в два варианта – по-скъпият е DL (на снимките горе), със задвижване Sram GX Eagle (1х12) и вилка Rock Shox Revelation RC, а при по-евтиния рамката е черна, вилката е RockShox Recon Gold RL, а скоростната система е Shimano Deore 1×10.

Реклама

Big Honzo

Не зная как е по света, но в България АМ/ендуро твърдаците открай време се радват на голяма популярност, най-вече заради по-достъпната цена и по-простата конструкция, която не изисква особена поддръжка. Вярно, комфортът и сцеплението не винаги могат да се сравняват с тези на „мек“ велосипед, но в наши дни Plus гумите промениха чувствително нещата дори в тази насока. Променен за 2019 г. е и моделът Big Honzo, който и досега бе олицетворение на този тип твърдаци.

Характерът на тази серия велосипеди е толкова разнолик, че се чудя откъде да ги подхвана. Дали откъм размера на колелата, който може да е както 27.5+, така и 29″; или откъм материала на рамката – Big Honzo се предлага във варианти с карбонова, алуминиева и хром-молибденова рамка; да не говорим за това, че байкът е достатъчно лек и ефективен за всеки баир нагоре и изглежда наистина вдъхновяващ за каране надолу…

Много са детайлите, които правят този байк толкова забавен и можещ и едно от тях е геометрията. Рамката на Big Honzo е с доста дълъг преден триъгълник, ниско средно движение и ниско разположена горна тръба и макар да изглежда с доста спускачески профил, челният ъгъл всъщност е 67.5°, т.е. не е най-агресивният, който сме виждали. При такива показатели може да се очаква добър баланс между стабилност и маневреност.

Топ-моделът Big Honzo CR/DL, както и Big Honzo CR, са с карбонова рамка, която е лека и корава и вероятно ще бъде предпочетена от хората, които излизат често за ХС карания, но се радват на всяко по-трудно и технично спускане. Ако бюджетът ви е „по-тънък“, тогава другите две разновидности, с алуминиева рамка, вероятно ще се впишат по-добре в него. Хром-молибденовият Big Honzo ST е за тези, които са съгласни да преглътнат малко по-високо тегло в полза на по-мека возия и максимална надеждност.

Във всички случаи байковете са със 130 мм ход на вилката и с един венец отпред, а пълните окомплектовки можете да разгледате тук: http://www.konaworld.com/platform_big_honzo.cfm.

Process 29 CR

Последната новост, за която ще говоря, са двата нови 29-цолови велосипеда с карбонова рамка в ендуро линията Process, която вече споменавах няколко пъти. При представянето ѝ през 2017 г. тя включваше няколко разновидности, включително 27.5-цолови байкове с карбонова рамка и 29-цолов с алуминиева. Сега обаче Kona добавят карбонова версия и с големи колела, с което затвърждават тенденцията и на други производители в този сегмент.

Няма да говоря надълго и на широко за детайлите по рамката, тъй като е по-лесно да ги видите на снимките по-долу. Струва си обаче да отбележа нещо важно – както и при 27.5-цоловата рамка, Kona са решили да използват за стойките на верига алуминиева сплав 6061, защото според тях това осигурява повече надеждност в тази уязвима зона. Всичко друго е от композитния материал, включително и кобилицата, която задвижва метричния шок с палцов захват RockShox Super Deluxe RCT Debonair.

Геометрията е почти същата като при 27.5-цоловия байк, включително челният и седалковият ъгли (съответно 66 и 76°) и доста къса задница – 425 мм. Ходът на задната ос и на вилката също е еднакъв – 153/160 мм.

Карбоновата 29-ка се предлага с две нива на оборудване – CR DL е по-скъпата окомплектовка с вилка RockShox Lyrik RC2, скоростна система SRAM XO1 Eagle 12spd и спирачки SRAM Code RSC, докато при CR вилката е RockShox Lyrik RC, задвижването е с компоненти SRAM GX Eagle, а спирачките са SRAM Guide R.

http://www.konaworld.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>