Lev Ci показва докъде са стигнали Kind Shock с техните колове за седалка

Експоненциалното пазарно развитие на регулируемите по височина колове за седалка в последните няколко години доведе до интересна пазарна ситуация. Тъй като става дума за сравнително нов продукт, който започва „на чисто“, без дълги традиции и технологично наследство (макар че има много общи неща с окачването), много нови компании се включиха в надпреварата за по-добър продукт, а и много стари компании, стоящи до този момент „в сянка“ като подизпълнители за по-именити марки или като тяхна по-евтина алтернатива, успяха да лансират в тази ниша напредничави продукти със своята собствена марка и да спечелят с тях добра репутация. Може би най-добрият пример за такава компания е Kind Shock (които напоследък се представят най-вече чрез съкратеното KS) – до преди няколко години те произвеждаха задни амортисьори без особени претенции към високия клас продукти, но сега в областта на понижаващите колове за седалка техните модели от серията Lev са един от еталоните за добро качество и модерни технологии, а най-новата разновидност Ci показва докъде са стигнали KS с подобренията при тези продукти.

Ще започна с това, че Lev Ci не е нов продукт, представен наскоро. Премиерата му бе през 2017 г., но и досега това си остава един от най-леките продукти в този сегмент. По данни на производителя най-тежката модификация на Lev Ci (диаметър 31.6 мм, 175 мм ход) е около 460 грама (без дистанционната команда, жилото и бронята), което го прави с около 100 грама по-лек от повечето известни и масови конкуренти.

Основна заслуга за това постижение имат материалите – както основната тръба, така и скобата за седалката са изработени от въглеродни нишки, което ги прави значително по-леки, но изисква и малко повече внимание при монтажа на кола – желателно е да го намажете с монтажна паста за карбонови компоненти и да стягате по спецификация. Болтовете на скобата за седалката са титанови.

Допълнителен принос за ниското тегло има и хидравличният патрон с пневматична пружина, който се грижи за плавната работа на кола. Тази система е достатъчно компактна, за да бъде Lev Ci един от най-късите колове на пазара, въпреки че се предлага във варианти с ход от 65 мм до 175 мм, т.е. има подходящи както за ХС карачи, така и за високи хора с ендуро велосипеди. Освен всичко, по-малката дължина го прави съвместим и с повече рамки.

От друга страна, бидейки само с вътрешен път за жилото, Lev Ci изисква и рамката да има предвиден такъв, но повечето съвременни велосипеди нямат проблем с това.

Ако сте със седалкова тръба, която изисква кол с диаметър 27.2, Lev Ci  се предлага дори и в такъв вариант, само че тук най-дългата модификация е със 120 мм ход. Това все пак е доста по-добре от нула…

Моделите Lev като цяло се смятат за надеждни и издръжливи, без да мога да го твърдя от личен опит.

Ако има някакъв недостатък при Lev Ci, това е цената – при тези материали е нормално той да е по-скъп от повечето си конкуренти, но ако ниското тегло е основен приоритет, то винаги е свързано с по-дълбоко бръкване в портфейла.

https://www.kssuspension.com/

https://dragzone.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>