Norco Sight VLT – един добре подготвен новобранец на е-байк пазара

При толкова много е-байкове и новини за тях, може би изобщо нямаше да ми направи впечатление появата на поредния, ако не бяха две важни подробности. Едната е фактът, че Norco досега нямаха такъв модел, т.е. те сякаш доста се забавиха с яхването на вълната, но дали пък това не им е позволило да прескочат етапа с „детските болести“?

Другата подробност е видеоклипът, който представя новия модел – всъщност, както често става напоследък, именно той привлече вниманието ми към него. Затова съвсем коректно и аз ще го сложа начело на статията:

За да не разчитам само на визуалната представа, ще добавя няколко кратки думи за този нов велосипед.

Както казва и производителя, Sight като Sight, само че с повишени възможности по отношение на изкачванията. И все пак, в основата на този байк стои концепцията, позната от безмоторния му (и добре продаван) събрат – модерна, агресивна геомтерия; красива и функционална рамка; добре сметната кинематика на окачването, която се грижи спусканията да са такива, каквито видяхте в клипа, стига вие да можете…

При VLT обаче има и нов важен акцент – електрическото подпомагане. За него Norco са „прехвърлили отговорността“ на една от най-добрите системи на пазара – Shimano E8000. Компонентите от тази група са комбинирани с батерия с голям капацитет (630Wh), с която велосипедът може да преодолее 1400 м изкачване по вертикал (много собственици на е-байкове ще потвърдят, че за тях това обикновено се явява по-важен показател, отколкото максималният пробег). Та тези 1400 м може и да не звучат грандиозно, но имайте предвид, че Norco са ги измерили при колоездач със средно тегло (82 кг) и при използвано само и единствено на най-силния режим Boost. А това означава, че ако байкът бъде яхнат от по-лек ездач и не бъде напъван на максимум по баира, ще се справи и с още по-голяма денивелация.

Реклама

Като говорех за рамката, батерията е скрита вътре в нея и то по начин, че потребителят не може да я вади. За зареждане се използва букса в седалковата тръба. Norco са предпочели този подход, защото той им е позволил да направят карбоновата рамка на Sight VLT максимално изчиствена, красива, здрава и лека. По отношение на последното компанията изтъква, че с тегло 22.3 кг (за размер М), техният е-байк е един от най-леките на пазара (и припомням, че това не е за сметка на някой от важните показатели като батерия, мотор и т.н.).

За контрола върху силно пресечен терен се грижат 150 мм ход на окачването отзад и 160 мм отпред.

Повече подробности за новия модел, както и пълните спецификации на трите му разновидности можете да разгледате тук: https://norco.com/bikes/mountain/e-mountain/sight-vlt/.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>