Maverix – нов е-байк от Cross за 2019 г.

Cross и досега имаха е-байкове за планинско колоездене в каталога си, но за 2019 г. представят един съвсем нов модел, който надгражда досегашната продукция в няколко важни насоки. Името на байка е Maverix и ще се предлага в два варианта – с 27.5+ и с 29-цолови колела.

Първото нещо, което прави впечатление, е интегрирането на батерията в долната тръба. При досегашните модели на Cross тя бе отвън. Предимствата на разполагането ѝ вътре са както функционални (по-добра защита от влага, прах, удар и т.н.), така и визуални (по-изчистен и същевременно „по-мускулест“ външен вид). Към това се добавя и модерен дизайн – на мен лично байкът ми грабна вниманието от пръв поглед.

Електродвигателят и свързаните с него компоненти са на германския производител Bosch от серията Performance Line CX с мощност 250 вата и 75Nm въртящ момент, батерия Powertube с капацитет 500Wh и дисплей Purion.

И двете разновидности използват еднаква рамка (като общ силует, форма и материал на тръбите, детайли и т.н.), но има малка разлика в геометрията. И в двата случая тя е като цяло ХС ориентирана, но рамката за 29-цолови колела е с малко по-дълъг преден триъгълник, по-дълга задница и челен ъгъл 70°, докато тази за 27.5+ е с челен ъгъл 69° и малко по-къса. Налични са цели пет размера – от най-малък до най-голям.

Окомплектовката (като изключим разликите заради размера на колелата) е еднаква и за двата варианта – освен посоченото електрическо задвижване, към нея спадат вилка Rock Shox Recon Solo Air със 100 мм ход, скоростна система Shimano Deore XT/SLX с 11 предавки, спирачки Shimano BR-MT5012 и периферни компоненти Humpert Ergotec.

Eдна от добрите новини за тези, които имат желание да се „електрифицират“, е цената на Maverix – 4900 лв. Това показва, че е-байковете (и в частност тези на българските производители) лека-полека стават по-достъпни.

Maverix, както и другите модели на Cross за 2019 г., можете да разгледате в сайта на производителя: http://www.crosscycle.com/.

Реклама

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>