Новите състезателни братя на Schwalbe

Тъй като още ми е „ХС състезателно“ след Купа Мургаш 2018, сетих се, че получих от Schwalbe още през пролетта предварителна информация за две нови гуми, проектирани да „работят в комплект“, които скоро вероятно ще пристигнат и на българския пазар. Става дума за новата версия на един от най-популярните модели на марката – Racing Ralph – който обаче вече е специализиран за задна гума, и за неговия „брат“ за предното колело, наречен Racing Ray.

Schwalbe отдавна прилагат специализацията „предна“ и „задна“ за някои свои модели. Дори когато не са групирани в изрични двойки, много от гумите им са били лансирани като подходящи повече за предно или повече за задно колело в комбинация с някой друг продукт от каталога им. В този подход определено има логика, защото обикновено пред предната и задната гума стоят различни задачи. Най-търсеното качество отпред обикновено е доброто завиване, но наред с него важно е и спирането, а при ХС гумите и доброто търкаляне. Най-важно за задната гума обикновено е доброто търкаляне, но и тя има съществен принос към спирането, не е безучастна и в завиването. Така, както ги наредих, излиза, че в крайна сметка всички качества са важни и винаги се търси баланс, но отпред някои са по-важни, а отзад други са с първостепенен приоритет. Затова когато започват да разработват нови гуми за нуждите на модерното ХС каране, Schwalbe решават, че е най-добре да ги обособят като предна и задна – това са Racing Ray и Racing Ralpf, двама братя с различен характер!

Racing Ray

Проектирана да бъде „чистокръвна“ предна ХС гума, Racing Ray осигурява според Schwalbe надеждно завиване, прецизна обратна връзка (т.е. информация за границата на сцепление при различните терени) и добро сцепление при каране „на ръба“, каквото се предполага, че е по време на състезание. Разбира се, не е нужно да сте състезател, за да се възползвате от качествата ѝ. В същото време производителят обещава и добро спиране във всякакви условия и твърди, че гумата се търкаля гладко, бързо и тихо, което се дължи на „почти съединените“ бутони в централната линия, т.е. те образуват почти непрекъснат „гребен“ за търкаляне, но в същото време встрани от него има предостатъчно „ръбове“, които да се грижат за сцеплението и да се забиват в по-меките и нестабилни почви и терени. Важно значение имат и грайферите в преходната линия, които осигуряват плавен преход между карането направо и агресивното завиване. Цялостно шарката е достатъчно „отворена“, за да се самоочиства лесно от калта, а ат гледна точка на каучукови смеси Schwalbe залагат на Addix Speedgrip, т.е. и тук се търси балансът между добро сцепление и леко търкаляне.

Реклама

Racing Ralpf

Новата версия на този дългогодишен модел се различава драстично от всички предишни поколения и това е в пряка връзка с новата му тясна специализация като задна ХС гума. Не е трудно да се досетите, че централната линия, в която три двойки напречни грайфери се редуват с един по-голям централен, е оптимизирана за минимално съпротивление при търкаляне и за ефективно спиране, а също и за добро предаване на силата към терена при изкачване, особено на по-технични терени. Разбира се, помислено е и за завиването чрез ясно изразена странична линия и добавени преходни бутони (в един ред с единичния централен). На пръв поглед шарката изглежда сравнително гъста, но Schwalbe твърдят, че формата на грайферите и разстоянията между тях осигуряват добро очистване, ако попаднете в кал. Тъй като при задното колело търкалянето е от първостепенно значение, Racing Ralph използва Addix Speed, т.е. най-бързата формула от каучукови смеси. И макар че е проектирана за задна, производителят допуска използването ѝ и като предна, ако става дума за твърди и сухи настилки и почви.

Вариантите

И двете нови гуми ще са с конструкция, която използва технологията Snake Skin (за допълнителна защита на стените) и позволява превръщането им в безкамерни (с уплътняваща течност). Наред с това те са и едни от най-леките в класа си, което винаги е било характерно за продуктите на германския производител.

Собствениците на 26-цолови велосипеди ще се зарадват от факта, че не са забравени напълно – всеки от „братята“ ще се предлага в размер 26х2.25 с тегло около 565 грама.

При версията 27.5 широчината отново е 2.25 инча (ETRTO 57-584), а теглото е около 590 грама.

За 29-цолови велосипеди, които са най-масови в ХС дисциплината, новите модели ще се предлагат в два размера – 29х2.1 и 29х2.25, с тегло съответно 595 и 625 грама.

Както казах, очаква се скоро тези гуми да са налични и в България.

https://www.schwalbe.com/

https://dragzone.bg/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>