Масажен крем BORN Recovery Relax

Наскоро имах възможност да споделя по друг повод, че в няколко от ендуро състезанията през 2018 г. помогнах на мускулите си с едно средство, каквото не бях ползвал до момента – масажен/възстановяващ крем Born Recovery Relax. Ползвах го и при някои по-дълги и тежки карания през годината, а пък при други не го ползвах, така че ще споделя какви са ползите, които усетих от него.


Преди това да кажа няколко думи за марката/производителя… Компанията Born е холандска и е основана през 1985 г. от д-р Вим Йеннен, който по онова време е млад фармацевт и активен спортист, по-специално шосеен колоездач. Комбинацията от опита му в тези две сфери довежда до създаването на първите продукти BORN, които още оттогава са подчинени на концепцията за природосъобразност, етичност и ефективност. Казано другояче, продуктите на компанията са произведени в Холандия по най-високи стандарти и са подчинени на изискванията за безопасност и безвредност, лесна усвоимост и удобство при ползване, а ефектът от тях обикновено е бърз и осезаем, което се дължи и на научно подкрепените и лабораторно тествани формули с множество естествени екстракти и суровини. Интересен факт е, че Born предлагат както храни и хранителни добавки, така и продукти за тялото, какъвто е този крем. По този начин те „затварят цикъла“, т.е. осигуряват на спортуващите хора цялостни решения, приложими пред, по време и след физическа активност.

Сега да се върнем към конкретния продукт – както показва и името му (на английски език), Recovery Relax e крем, който отпуска и възстановява мускулите след сериозно физическо натоварване. Може (и даже е препоръчително!) да се ползва и като масажен крем, т.е. при нанасянето освен да го намажете и втриете в кожата, добре е да си направите (или да ви направят) и масаж на мускулите. Най-добре е да прилагате този продукт вечер преди лягане, в дни след сериозно физическо натоварване.

Както казах, аз го ползвах основно по време на състезания и един-два пъти при някои двудневни или многодневни карания. Като цяло състезанията са основния тип каране, който натоварва мускулите ми повече от обикновено, затова и там бе най-лесно да усетя дали Born Recovery Relax има благотворен ефект върху тялото ми. Досега никога не бях ползвал подобен продукт, така че няма как да го сравня с нещо друго – мога единствено да отбележа разликата на следващия ден с/без ползване на крема.

А разлика имаше и то чувствителна. Казано най-просто, след тренировъчен ден и намазване с Born Recovery Relax, на следващия ден усещах мускулите на краката си като нови. Започвах карането и не усещах нито тежест, нито някакви други признаци на умора – точно сякаш карах за първи, а не за втори ден поред! Ако сте чели статията за магнезия на кристали Нигари, вече знаете, че наред с обсъждания тук крем, ползвах и споменатата хранителна добавка, която също има положителен ефект върху състоянието на мускулите. В няколкото случая, когато прилагах само едното от двете средства обаче, успях да усетя и разликата в действието им. Ако не се намажех с Born Recovery Relax, на следващия ден тежестта в краката я имаше още от сутринта – вярно е, че крампи не получавах, но умората си я имаше. И обратно, когато прилагах този крем, на следващия ден започвах карането „на чисто“, с напълно свежи и отпочинали мускули. Тъй като имах и допълнителни мостри (в пликчета за еднократна употреба), дадох един-два пъти такива на приятели и те споделиха същите отзиви.

Реклама

Инструкциите за употреба са прости – нанасяте тънък слой от крема върху кожата в областта на мускулите, които искате да възстановите, и го размазвате, втривайки го и масажирайки мускулите, докато видите, че кожата го е попила добре. Кремът е безцветен и не е мазен, така че не оставя следи по дрехите и чаршафите. Има остра и отчетлива миризма (наподобява камфор или нещо подобно), но тя не е прекалено силна и се усеща най-вече по време на мазането – след това, когато кожата абсорбира крема, ароматът става много по-ненатрапчив.

Както споменах, най-добре е да го прилагате преди лягане. След няколко минути ще усетите приятно охлаждане (поне аз го усещах като охлаждане, макар че на моменти се чудех дали всъщност не е загряване) и… най-вероятно ще заспите (не от крема, разбира се, а от натрупаната през деня умора). А на сутринта… вече казах. Ако не вярвате, пробвайте и споделете! 🙂

Тубата с Born Recovery Relax е с обем 150 мл и струва 19.90 лв. Досега съм го ползвал над 10 пъти, основно за мускулите на краката (прасците и бедрата) и в редки случаи за ръцете (предмишниците). Към момента (доколкото мога да установя), тубата е наполовина пълна, т.е. при по-честа употреба една туба вероятно ще е достатъчна за месец или два – а при нередовно ползване като моето стига и за цял сезон.

Заключение

Действието на този крем приятно ме изненада! Не очаквайте той да ви „създаде мускули“ – тренирането им е ваша работа, но Born Recovery Relax учудващо добре премахва умората след ден с повечко натоварване и по този начин ви подготвя за следващ такъв. Ефектът му е толкова приятен и полезен, че бих го ползвал дори и след по-леки карания, но предпочитам да си го пазя за случаите, когато без него би било зле, а това са най-вече състезанията и разни двудневни карания с достатъчно километри и денивелация. Може и да не съм голям спортист, но пък ЕГН-то ми все по-често ме подсеща, че е добре да помагам на тялото си да се възстановява по-бързо след сериозни натоварвания и в това отношение Born Recovery Relax намери място сред продуктите, които са доказали ефективността си върху мен, така че препоръчвам и на вас да пробвате – не боли, не сърби, даже е приятно! 🙂

+

След прилагане на крема, на сутринта мускулите ми бяха като „нови“, т.е. не усещах тежест в краката или друг тип умора от предходния ден. 

Кремът не цапа дрехите, не създава никакво негативно усещане, нанася се лесно и се абсорбира добре.

Острата миризма може да не се хареса на всеки, но тя обикновено се разнася бързо след нанасянето и абсорбирането на крема.

За контакти:
https://ostrobikes.com/
http://champion-bikeshop.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>