НИГАРИ – магнезият в естествена форма

Нигари идва от Япония и е натурален продукт, съставен изцяло от кристали на хексахидратиран морски магнезиев хлорид.

Прозвуча ли достатъчно сложно? Признавам, преписах го от опаковката – иначе едва ли биха ми хрумнали такива химически словосъчетания. 🙂 Но нека разнищим малко по-подробно какво е Нигари…

Името на продукта е свързано с японската дума за горчиво, тъй като вкусът на магнезиевия хлорид е солено-горчив. А какво е магнезиев хлорид? Това е най-лесно усвоимата форма на магнезия, който като химичен елемент има голямо значение за много от биологичните функции в тялото ни, но за жалост съвременният човек не винаги приема достатъчни количества от него по естествен начин, т.е. чрез хранене. Конкретно за хората, които спортуват или практикуват физически активности, магнезият е изключително важен за мускулите и техния тонус, като най-често се приема като средство срещу мускулни схващания (крампи), макар че това е само част от широкия му спектър на действие. Ако сте любознателни, можете да научите повече тук: http://nigari.bg/magneziev-hlorid/, както и в други текстове от сайта на Нигари за България, а също и от още десетки източници в интернет.

Обърнете внимание, че дотук говоря за магнезиев хлорид, но не и за неговите видове или форми. На пазара в момента има стотици хранителни добавки, които съдържат магнезиев хлорид – срещат се под формата на хапчета, шотове, напитки, прахчета и какво ли още не. Повечето от тях обаче съдържат магнезиев хлорид, който е синтезиран в лабораторни условия, или дори да е извлечен от естествени продукти, е преминал някаква обработка, за да достигне до клиентите в някоя от посочените форми. За разлика от всички тях, в опаковката Нигари ще намерите магнезиев хлорид в естествената му форма на кристали. Те се добиват в провинция Цинхай в Китай (Вътрешна Монголия), в защитена среда при надморска височина от 3700 до 4500 метра – след дехидратиране в солените езера се получава магнезиев хлорид, който е естествено концентриран, без химическа обработка или добавки. Нигари е единственият такъв продукт в България и вносителите му твърдят, че се усвоява много по-лесно и ефикасно от организма, поради което ефектът му е по-бърз и осезаем.

Впрочем за първи път представих Нигари на страниците на МТБ-БГ още през лятото и може би някои от читателите ни вече са го пробвали и имат своите впечатления от продукта. Аз самият оттогава насам го тествам и вече имам резултати, които да споделя с аудиторията.

Но как се тества подобен продукт? Твърде субективно, признавам! Може би някъде може да се тества лабораторно, може би някой може да измисли схема, по която да получи обективни резултати на базата на десетки изпитатели, които да попълват анкетни карти и т.н., и т.н. В моя случай подобни методики не са достъпни. Това, което можех да направя и направих, е да ползвам Нигари по абсолютно същия начин, по който съм ползвал други магнезиеви добавки, и да проверя дали ще има някаква разлика спрямо тях, но най-вече дали ще има желания ефект върху организма ми. За всеки случай дадох една опаковка и на друг човек – ХС колоездач (благодаря на Бойко Танчев, който беше посредник между нас!), който редовно е имал крампи и затова би било полезно да съпоставя неговите впечатления с моите.

Така стигаме до следващия въпрос – кога и как ползвам магнезий по принцип? Сигурно е полезно човек да приема хранителна добавка като Нигари всеки ден, но аз не го правя – нямам навик, а и не изпитвам необходимост (или поне така си мисля, вероятно грешейки!). Винаги обаче се сещам за този химичен елемент, когато дойде време за състезание или за някое сериозно каране (от типа на Перпендикулярна вселена например). Състезанията (дисциплина ендуро) винаги са карания, които надвишават комфортната ми зона по отношение на физическото натоварване, като това се отнася с особена сила за спусканията. При изкачванията нямам проблем, защото подобни дължини и денивелации преодолявам достатъчно често и тялото ми е свикнало с тях. Но в нормалните си карания спусканията винаги са съпроводени с много спирания – за снимки, за изчакване, за почивка и дори заради грешки по пътеките. Тези спирания имат съществено значение за това мускулите ми да си почиват от събраното напрежение. В състезанията обаче няма спирания! Караш етапа от начало до край – понякога 4 минути, друг път 8 или 10 минути, дори 15 минути! И така поне 4 пъти в състезателния ден… Логично е, когато тялото ми не е свикнало на такива напъни, да протестира, и най-честата форма на протест са мускулните схващания. Откакто карам в ендуро състезания, винаги съм имал проблем с крампи на мускулите и това се дължи най-вече на слабата ми подготовка – никога не съм тренирал целенасочено за спортна форма, нито пък имам особено желание да го правя, тъй като участието ми в състезанията не е за класиране, а за да не изпусна хубавото каране. Само че когато започнеш да усещаш схващанията още в средата на предпоследния етап, карането вече не е приятно… Затова покрай състезания започвам да приемам магнезий – обикновено няколко дни преди уикенда приемам по една доза на ден, а в самия уикенд (т.е. когато тренирам и реално се състезавам) приемам двойни дози на ден (сутрин и вечер), като винаги нося хапчета или шот и в раницата си, за да мога да приема допълнителна доза и по пътеките, ако усетя наченките на крампиране.

Реклама

С различните магнезиеви добавки, които съм ползвал до момента, съм имал като цяло сходни резултати – помагат ми да не получа схващания още в първия етап (защото без тях и това е възможно), но почти винаги започвам да усещам наченки на крампи след средата на състезателния ден и тогава се налага да пия трета, допълнителна доза. Ако имам късмет, изкарвам състезанието само с наченките; ако нямам, се е случвало в последния етап да получавам леки схващания. Ако трябва да направя някакво обобщение, бих казал, че магнезиевите добавки в течна форма като че ли имат малко по-ефективно действие върху мен, особено ако вече има наченки на схващания.

Преди да споделя впечатленията си от Нигари, искам да направя още едно-две уточнения. Не съм фармацевт, нито биолог, затова не мога да изразя мнение по някои въпроси, като например дали магнезиевият хлорид в този естествен вид на кристали наистина е по-лесно усвоим, а също и по въпроса как е най-правилно да се приема, защото съм срещал мнения, че ако човек не се „зареди“ с магнезий поне две седмици преди сериозното физическо натоварване, едва ли не няма смисъл да го прави изобщо в деня на състезанието например. Повтарям, нямам достатъчно познания, за да коментирам тези въпроси. Мога единствено да споделя какво съм или не съм усетил, какъв ефект е имало или не е имало приложението на дадена добавка, с цялата субективност на този личен опит. И в този ред на мисли, мога да препоръчам най-вече лична проба на всеки, който търси отговорите за себе си.

Та да кажа за ефекта от Нигари – при мен беше отличен! В четири поредни ендуро състезания поред успях да завърша не само без мускулни схващания, но дори без наченки на такива. Това никога досега не ми се беше случвало! Респективно, нито веднъж не се наложи да прибегна до допълнителна доза по време на самото каране. При това държа да подчертая някои важни неща: в три от тези състезания (Ендуро Банско, Elevation 999 и Петрич Ендуро) в предишни години имах отчетливи проблеми с наченки на крампиране или дори с леки схващания; физическата ми подготовка тази година по никакъв начин не е била по-добра от предишните. Така че за мен ефектът от тази японска хранителна добавка определено е добър. Трябва да призная, че в цитираните три състезания наред с магнезия помогнах на мускулите си и с още нещо – крем за възстановяване Born, който се нанася вечер преди лягане за отпускане на мускулите. Поради това не бях сигурен кое от двете в каква степен и насока помага, но по време на Благо Ендуро успях да ги разгранича, тъй като просто забравих да взема крема в чантата си. И без него състезанието премина чудесно, без никакви схващания или опити за такива, и това при положение, че по пътеките над Благоевград като цяло бях амбициран да въртя, което още повече пречи на мускулите ми да си починат. Кремът, за който скоро също ще има статия, има своето полезно действие, но то не е толкова в насока предотвратяване на крампите – за последното явно се грижеше основно Нигари. Другият изпитател сподели същите резултати – крампите са изчезнали, усвоимостта е била добра, без стомашни проблеми или други странични ефекти.

Стомашните проблеми ги споменавам, защото магнезият по принцип има разхлабващо действие, особено в по-големи дози. Моят стомах обаче рядко се вълнува от такива неща, а и с Нигари не ми се е налагало да приемам повече от две дози на ден, което при мен никога не е създавало проблем.

Може би е време да спомена няколко важни неща за самия търговски продукт. Нигари идва в запечатана опаковка с цип, която позволява след първоначалното отваряне да бъде затваряна многократно и херметично, като държи кристалите вътре защитени от влага и други въздействия. Освен 100 грама от естествения магнезиев хлорид, в плика ще намерите и малка пластмасова лъжичка, с която да отмервате приблизително 1 грам от кристалите. Дневната доза за възрастни е 2 грама, т.е. две лъжички, разтворени в 100 мл вода.

Или практически казано, изсипвате две лъжички в половин чаша вода, разбърквате, докато се разтворят кристалите, затваряте очи и пиете на един дъх. Затварянето на очите е, защото така получената напитка е горчива – много или малко, зависи от това кой каква търпимост има към такъв вкус. Ако не го понасяте, има как да подобрите значително нещата. Единият вариант е да добавите към разтвора концентриран лимонов сок. Аз обикновено изстисквах една третина лимон в половината чаша вода и тогава киселият вкус скриваше почти изцяло горчивината. Някои хора обаче не обичат и много кисело… 🙂 Тогава има друг вариант – правите си една чаша яйрян (но без сол!) и разтваряте в него две лъжички Нигари. Магнезиевите соли ще заместят чудесно класическата готварска сол и айрянът ще стане съвсем леко горчив, но достатъчно приятен за пиене. На мен лично най-приятно ми е да приемам Нигари с айрян, но на практика най-често си го пия горчиво (т.е. смесено само с вода), защото обикновено ме мързи да изстисквам лимони или да разбивам айрян.

Опаковката на Нигари по принцип е измислена с идеята направо да гребете от плика с лъжичката. На мен обаче това не ми беше удобно – трудно успявах да бръкна вътре и да извадя точно желаното количество. Затова предпочитам да пресипя кристалите в някаква кутийка, която се затваря достатъчно плътно (т.е. херметически, защото иначе кристалите се овлажняват от кислорода и вследствие на това се слепват), и да си взимам от нея – въпрос на удобство.

Иначе една опаковка Нигари съдържа 100 грама магнезиеви кристали, което означава, че е достатъчна за 50 дневни дози за възрастен човек. Цената му е 7.90 лв., което е равностойно, да не кажа даже по-изгодно, от другите добавки с магнезий на пазара. В този смисъл, ако вече ползвате някаква такава добавка и имате впечатления от нея, няма да ви струва повече да пробвате и Нигари и да сравните. Ако пък не сте ползвали, не е скъпо да пробвате.

Заключение

Както стана ясно, за мен лично Нигари е най-ефективната хранителна добавка с магнезий, която съм ползвал до момента. Вярно, това е субективен резултат, но при положение че има такъв благоприятен ефект върху мускулите ми (по време на състезания), мисля занапред да продължа да я ползвам, а също и да я имам като база за сравнение спрямо други продукти, ако се наложи. “Втората проба“ в лицето на друг колоездач, каращ в друга дисциплина, но със сходни „оплаквания“, също е изцяло положителна, което все нещо трябва да означава. Но единственият човек, който може да прецени какъв ефект ще има Нигари върху Вашия организъм, сте Вие самите. Аз мога единствено да ви препоръчам да го пробвате и го правя съвсем искрено! 🙂

+

При мен Нигари се оказа изключително ефективен – почувствах по-осезаем ефект от него в сравнение с всички магнезиеви добавки, които съм ползвал до момента, особено тези на хапчета. Отзивите от другия изпитател също са положителни.

Продуктът е натурален, а цената не е по-висока спрямо другите добавки на пазара.

Горчивият вкус е естествен за магнезиевия хлорид, но не за всеки ще е приятен. За щастие има как да бъде неутрализиран в голяма степен.

За контакти:
http://nigari.bg/
Нигари може да намерите в аптеките в цялата страна, както и в био/здравословни магазини и онлайн.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>