Периферни компоненти Crosser XCS201

От пролетта насам карам личния си АМ велосипед с кормило и лапа от серията XCS201 на Crosser и макар че доста закъснях с тази статия, се надявам, че компонентите ще бъдат налични на пазара достатъчно дълго, за да е полезна тя за евентуалните им купувачи. По принцип в комплекта за тестване получих и кол за седалка, но за жалост до момента нямаше подходящ велосипед, на който да го монтирам, така че за него ще добавя няколко думи в края, но без да е изпитан в реални условия.


Малко предварителна информация

Тъй като това не са единствените такива компоненти в портфолиото на българската марка Crosser, и тъй като неведнъж съм писал за нейните продукти, сега забелязах, че дори аз съм допуснал лека неточност в една от статиите. Затова ще направя кратък преглед на всичко дотук, за да изчистя всякакви възможни неясноти.

Преди няколко години, когато Cross решиха да разширят гамата от продукти, брандирани с марката Crosser, в посока периферни компоненти, първата серия излезе без някакво специално име, но на практика това беше серията XCS101. Такива компоненти все още има в търговската мрежа, а можете да прочетете и моите впечатления за всеки от тях: кормило, лапа и кол за седалка.

В началото на 2018 г. бяха представени нови компоненти от същия тип, за които е и настоящата статия. В началото не бях разбрал, че това е нова серия, а мислех, че е надграждане на предишната. Оказа се обаче, че става дума именно за втора серия и затова тя носи името XCS201.

А пък през лятото на 2018 г. бе представена и обновената серия XCS101, т.е. второто поколение на първата серия.

Надявам се, че всичко това хвърля достатъчно начална светлина към периферните компоненти Crosser, а сега ще фокусирам прожекторите върху два от тях – кормилото и лапата от серията XCS201.

Реклама

Няколко общи приказки

Както вече споменах, карах компонентите в продължение на 6-7 месеца и имам с тях над 600 км, като става дума почти изцяло за АМ/ендуро каране – състезания, Перпендикулярна вселена 12 и доста обучения/курсове на Велоучилище МТБ-БГ. С други думи, макар че предназначението на компонентите е по-скоро ХС/АМ, аз не ги жалих никак и смятам, че за лек колоездач като мен (65-70 кг) са достатъчно здрави, за да издържат дори по-агресивно каране по силно пресечени терени.

За това говори и малко по-високото тегло спрямо серията XCS101 – при XCS201 само лапата е със сходен грамаж, докато кормилото и колът за седалка са малко по-тежки, което предполага, че може би в тях е вложен повечко материал, тъй като като изработка със сигурност не изглеждат по-лоши.

Компонентите се предлагат в три разцветки, като преобладава черният цвят, допълнен с фини и доста ненатрапчиви апликации в червено/сиво, синьо/сиво и само сиво. Във всички случаи графиките са простички и не бият на очи, което вероятно ще се хареса на много хора. Определено серията XCS101 е по-ярката, докато XCS201 е „по-приглушена“. Това важи особено много за сивата разцветка и това може би я прави най-неутрална, т.е. най-добра за комбиниране с максимално широка гама от цветове на рамката, екипировката и другите компоненти. Аз обаче предпочетох да тествам компонентите в червено, защото това като че ли бе водещият цвят на серията. И макар че червено и зелено (цветът на рамката ми) като цяло не се връзват, комбинацията не бе дразнеща по никакъв начин, защото реално червени са само няколко линии от графиките – сивото надделява, а пък черното съвсем.

Кормило XCS201 780 мм

С тази серия Crosser за първи път лансираха кормило с широчина 780 мм, което ясно го ориентира към АМ/енудро сегмента, така че нямаше как да не пробвам именно него. Макар че по принцип предпочитам 760 мм, реших да не го режа и сравнително бързо свикнах с новата широчина – ще видим обаче как ще е, ако се върна към старата… Другите дължини, в които можете да го закупите, са 680 и 740 мм.

Кормилото е изработено от алуминиева сплав 6061 и е с двойно изтънени стени. Диаметърът в зоната за захват е 31.8 мм, а теглото на тази най-дълга разновидност е 356 грама – предвид цената, това не е никак лоша стойност!

Важен детайл при кормилото е неговата геометрия. Издигането е 20 мм, а извивките нагоре и назад са съответно 3 и 6 градуса. Доколкото съм чувал, подобна геометрия на кормилото като цяло се смята за АМ/ендуро ориентирана, макар че според мен това зависи изцяло от лични предпочитания. И макар че по принцип съм свикнал на кормила с по-различни ъгли (около 5° нагоре и 8-9° назад), лесно свикнах и с това на Crosser – не ми е било неудобно в никакъв момент, но в началото се усещаше малко по-странно, а пък после, като свикнах с него, други кормила започнаха да ми се струват по-странни. Така че вече не съм убеден коя геометрия ми е по-удобна, но определено има разлика – при тази на XCS201 центърът на тежестта е с една идея по-напред и по-ниско, което може би води до малко по-агресивна позиция при спускане и завиване.

Освен основните графики, върху кормилото са добавени и маркери за центриране и скъсяване – първата операция е необходима винаги при монтажа, докато втората е по желание на клиента, ако сметне, че 780 мм са му твърде много.

След твърде безжалостна употреба през целия сезон кормилото се сдоби с няколко драскотини и с протърквания в контактните зони с ръкохватките и спирачните лостчета, но като цяло все още има доста добър вид. С изключение на леките деруги (причинени от външни механични въздействия), графичните елементи са си на мястото и не изглеждат захабени, изсветлели или износени по друг начин.

Цената на най-дългия вариант (т.е. тествания от мен) е 26.30 лв., докато двата по-къси са 25.40 лв. – в общи линии доста достъпни цени за продукт, който определено изглежда качествен и надежден. Затова и често го препоръчвах на хора, които искат да пробват ефекта от по-широко кормило, но без да инвестират (поне на първо време) в някой 2-5 пъти по-скъп продукт.

Лапа XCS201 60 мм

Crosser за първи път предлагат и лапа с дължина 60 мм, което предвид цената ѝ – 24.90 лв. – e добре дошло за всеки, който все още не е пробвал предимствата на по-късата лапа при спускане и изобщо при модерните концепции за геометрия на велосипеда с по-дълга рамка и по-къса лапа. Тъй като и оригиналната лапа на велосипеда ми беше 60 мм, логично избрах същата дължина за тестване.

Лапата е кована (3D forged), с четири болта на скобата за кормилото и два (със срещуположно затягане) на скобата за стержена. Макар визуално болтовете да изглеждат от по-различен материал спрямо тези при XCS101 (където бях останал много доволен от качеството им), тук също се оказаха корави и надеждни – не поддават при затягане, нямат склонност към деформация. Като конструкция и тегло (119 грама за тази дължина) прилича повече на ХС лапа, но специално при тази дължина не мисля, че ѝ липсват здравина и коравина, нито пък претендирам да мога да усетя разлика в това отношение точно от лапата.

Наклонът е 7° и като цяло е предвидено той да е положителен, т.е. лапата да се издига леко нагоре. Ако я обърнете, от долната страна са „скрити“ надписите, указващи дължината и другите ѝ параметри, и не мисля, че ще стоят много хубаво, ако се паднат от горната страна.

Иначе и при лапата графиките са в същия „приглушен“ стил, а освен в три цвята, този компонент се предлага и в други дължини – 70, 80, 100 и 120 мм, така че буквално почти всеки може да открие своята.

Кол за седалка XCS201

Както казах, за съжаление нямах подходящ велосипед, на който да монтирам този кол, чиито параметри са 350 мм дължина и 31.6 мм диаметър. Затова мога да ви го представя единствено с няколко снимки и да коментирам това, което се вижда на тях.

Най съществената разлика спрямо серията XCS101 е, че при XCS201 скобата за седалката е с изместване назад – доколкото мога да преценя, е 10 мм. Иначе и тук скобата е с 2 болта за фин реглаж, като главата на предния болт е доста близо до тръбата – както съм споменавал и преди, подобна близост прави реглажа малко по-бавен и пипкав, защото инструментът не може да направи цял оборот, но пък това е неудобство, което повечето хора ще изпитат само веднъж, така е „бял кахър“.

Далеч по-важна и удобна „екстра“ са графичните маркери от задната страна, които показват до какво ниво е вдигната седалката – при XCS201 не само ги има, но и покриват доста голям диапазон, което е чудесно.

Теглото на кола е 351 грама.

Запазвам си правото да допълня тази статия или да напиша отделна такава за кола, когато най-сетне го монтирам и пробвам в реални условия.

Заключение

Ако приемем за отправна точка първото поколение на серията XCS101, което бе представено и тествах през 2016 г., новата серия XCS201 решава почти всички дребни забележки, които имах тогава към един или друг от компонентите. Това обаче не е всичко – XCS201 предоставя и допълнителен избор под формата на по-голяма дължина и по-различна геометрия на кормилото, повече размери за лапите (включително 60 мм) и доста по-различен тип графичен дизайн, който не привлича силно погледа и може би точно с това ще се хареса на тези, които не обичат шаренията по велосипедите си. Нямам никакви забележки към двата компонента, които тествах в реални условия – кормилото и лапата. А най-хубавото е, че цените и при тази серия остават много достъпни, така че това е още една причина да ги препоръчвам на всеки, който има нужда от такива компоненти и не желае да брои „десетки левове“ за тях.

За контакти:
https://velosiped.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>