Scott България представя магнитнитe педали Magped

Случвало ли ви се е да се чудите за едно или друго каране дали да изберете платформени педали или педали с автомати? А може би сте от хората, които предпочитат „плоските“ педали, но понякога завиждат на „закопчаните“ си колеги по пътеките. Или пък сте от „закопчаните“, които се ядосват винаги, когато им се наложи да стъпят встрани при някоя технична пътека и после се чудят как да уцелят автомата, тръгвайки по силно пресечения терен? А може да сте и от тези, които карат с автомати, но постоянно се притесняват дали те ще откопчаят в случай на падане? Аз лично съм бил в почти всяка от изброените ситуации, а сега една германска компания предлага интересно решение, комбиниращо предимствата на двете системи. Това са педалите Magped!

Като се има предвид името, съставено от думите Magnetic pedals (магнитни педали), не е трудно да се досетите какво представлява този продукт. На пръв поглед това са типични платформени педали с широка рамка от алуминиева сплав и 12 сменяеми шипа от всяка страна, завинтени към нея. Това, което ги отличава, са двата кръгли неодимови магнита със сила 150N – по един за всеки педал. Те, в комбинация със съответните метални пластини, които се монтират към SPD съвместими обувки по стандартния начин с два болта, създават допълнителен контакт между обувката и педалите, наподобявайки (а според производителя подобрявайки) функционалността на автоматите.

Струва си да отбележа основните предимства, които този продукт би могъл да има. Производителят не случайно ги нарича safety pedals, т.е. безопасни педали, наблягайки на тази най-важна тяхна характеристика. Тя се проявява поне в две направления – от една страна, магнитите освобождават крака винаги, когато силата на изтегляне надвиши притегателната сила на магнита (около 15 кг). Това е в посока нагоре, а иначе при освобождаване настрани (както при стандартни педали с автомати) магнитите не оказват почит никакво съпротивление. Тук няма никакъв начин механизмът да заяде, да се напълни с кал или по някаква друга причина да не „откопчае“. Съпоставени с обикновени платформени педали, Magped държат стъпалото много по-стабилно, особено при полет във въздуха или при груби неравности, когато в общия случай възниква опасност кракът да се отдели от платформите.

Разбира се, друга основна функция на тези педали е да улесняват и подпомагат т.нар. кръгово педалиране.

За разлика от педалите с автомати, при Magped не е необходимо винаги да целите с крака точно определена точка при закопчаване, т.е. не е проблем да стъпите малко по-напред или малко по-назад. Магнитите позволяват и леко извъртане на петите (с по няколко градуса в посока), без да се „откопчае“, така че колоездачът да се чувства естествено при педалиране, завиване и изобщо при каране. Под самите магнити има специални тампони, които им позволяват да застават под лек ъгъл, така че да поемат деформациите на подметката при каране, а чрез натягане на болта можете да променяте височината на магнита.

Металните пластини, които се монтират на обувките, не се влияят негативно от калта, нито пък пречат на ходенето. Това, което все пак трябва да съобразите, е типа обувки, с които ще ползват педалите. Има много обувки за автомати, чиито подметки са от прекалено твърд каучук и не осигуряват добро сцепление с платфомени педали. Затова най-добре е да ползвате Magped с обувки, които хем да са с равна подметка (като за платформи), хем да са SPD съвместими. Scott Mtb AR Lace Clip са идеални за целта!

Ако стандартните магнити ви се сторят прекалено силни или твърде слаби, можете да ги подмените с друг комплект – като резервна част се продават такива със сила 100N, 150N и 200N.

Освен всичко друго, теглото на педалите не е високо – комплектът, заедно с магнитите, по данни на производителя тежи 450 грама.

Педалите Magped се предлагат в две разновидности. Magped Sport AL15 са изцяло в черен/тъмносив цвят и струват 250 лв., а Magped Sport AL15 Limited Edition са с 10 лв. по-скъпи и са с двуцветна платформа от едната страна.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>