Продукти за вашите безкамерни гуми от Scott Bulgaria

Безкамерните гуми (най-вече тези със запечатваща течност) отдавна са не само нещо стандартно при планинските велосипеди, но са и твърдо предпочитани от много хора, заради безспорните предимства, които носят при каране. Както всяко нещо обаче, те имат и някои недостатъци, заради които пък мнозина все още не смеят да пробват тази технология или са я пробвали, но не са останали напълно щастливи. Това, което „плаши“ най-много хората или им разваля удоволствието от каране с безкамерни гуми, е възможността да скъсат външната гума (по един или друг начин – било чрез прещипване на остър ръб, било чрез достатъчно голям пробив, който запечатващата течност да не може да запуши), което би ги принудило да я „отворят“, да излеят течността и да сложат вътрешна гума – освен че тази операция не винаги е лесна, тя е и неприятна (заради това, че човек се омазва с „бозата“ в гумата, че разлепването на бордовете, запечатани с течността, е по-трудно и т.н.). Хубавото е, че индустрията е наясно с възможните проблеми и на пазара има все повече полезни продукти, които помагат за решаването им – ремонтни комплекти с „фитили“, специални вложки за предпазване на каплата и др. Германският производител MaXalami е специализиран именно в такива продукти и вече можете да намерите част от тях в магазините на Scott България и онлайн на https://scott.bg/.

Комплект за ремонт на безкамерни гуми MaXalami „Basic Tube“

Това е базовият ремонтен комплект на MaXalami, включващ фитили (3 броя с дебелина 3.5 мм и дължина 10 см), специален инструмент тип шило за вмъкването им в гумата и удобна кутийка за съхранение, която можете да приберете в раницата, чантичка на велосипеда или да я закачите към нещо чрез ухото на капачето.

Ако не сте чували за фитилите като средство за ремонт на безкамерни гуми, може би тук е моментът да обясня накратко за тях. Фитилите са парченца от лепкав каучук, оформени като меки „пръчици“, които служат за трайно запълване на пробиви в стените на гумата, които запечатващата течност не е в състояние да запуши. Като казвам трайно, имам предвид това, че в повечето случаи фитилът решава проблема напълно и стои на мястото си до края на живота на гумата. „Инсталирането“ на фитилите, т.е. натъпкването им в отвора, който трябва да запушат, става чрез включения в комплекта специален инструмент, който наподобява шило с раздвоен връх.

Известна е препоръката към хората, каращи с безкамерни гуми, винаги да носят в раницата си поне една вътрешна гума за аварийни ситуации. Напоследък обаче е още по-полезно, ако имат комплект с фитили, който играе за безкамерните гуми ролята на комплекта с лепило и лепенки за велосипедите с вътрешни гуми.

25.00 лв. от Scott България


Комплект за ремонт на безкамерни гуми MaXalami „MaXi“

За хората, които искат да са подготвени за всяка ситуация, MaXalami са разработили своя MaXi комплект. Характерно за него е, че включва два инструмента – основното шило с раздвоен връх за натикване на фитила в гумата и допълнително шило-пила, с което е добре да се обработи предварително отворът, за да добие по-правилна форма и да се почисти от замърсители. Освен това комплектът включва и два размера фитили – по пет броя от всеки вид. По-тънките са с дебелина 1.5 мм и са подходящи за по-малки дупки, а по-дебелите – 3.5 мм – са в състояние да запушат и отвори, които на пръв поглед изглеждат неспасяеми.

35.00 лв. от Scott България


Комплект за ремонт на безкамерни гуми MaXalami „Twister“

Третият комплект на MaXalami, който ви представяме, е за минималисти, които искат не само да са подготвени и да имат всичко необходимо под ръка, но и да работят с максимално компактен и удобен за пренасяне комплект. Точно това е основното предимство на Twister – този малък комплект съдържа най-необходимото (3 броя фитили и компактен инструмент-шило), но е проектиран да стои в тръбата на кормилото или в кухата ос на средното движение, така че хем да е лесно достъпен, хем да не му търсите място по джобове, раници или чанти. Впрочем този продукт е предназначен на първо място за хора, които карат без раница, т.е. ще се хареса доста на състезателите, като е приложим за всяка дисциплина – крос-кънтри, ендуро и спускане/фрийрайд. Дръжката на шилото е оформена като тапа, която е уплътнена срещу проникване на вода и прах. Теглото на комплекта е само 14 грама!

55.00 лв. от Scott България


Вложки за безкамерни гуми PTN – Pepi ́s Tire Noodle

Това е един интересен продукт, какъвто май за първи път се предлага в България (дори и в световен мащаб този тип продукти все още не са масово разпространени). Става дума за цилиндрични вложки, които като форма много приличат на вътрешни гуми, само че не са такива – те не са пълнят с въздух, защото са от специален полимерен материал, който има омекотяваща функция и не попива запечатващата течност за безкамерни гуми.

Продуктът е предназначен за хора, които карат бързо и агресивно и в същото време искат да ползват безкамерни гуми, и то с по-ниско налягане. Както вероятно знаете и вече споменах в началото, комбинацията от безкамерни гуми, ниско налягане и бързо каране по определени терени често води до прещипване на външната гума и скъсването ѝ. Да, фитилите могат да оправят нещата в повечето случаи, но може ли изобщо да не се стига до такива ситуации? При един такъв удар, който е в състояние да скъса стените на гумата, най-често поражения понася и каплата – ако е алуминиева, може да се подбие; ако е карбонова, може дори да се счупи. Заради всичко това в последните години виждаме все повече разработки на тема допълнителна защита за каплите и гумите, а този продукт на MaXalami е един от най-добрите, които съм срещал като характеристики.

Това е така на първо място заради ниското тегло – една вложка PTN тежи между 60 и 90 грама в зависимост от размера. Това е по-малко от вътрешна гума, поне в общия случай. Срещу това добавено тегло получавате следните предимства:
– Намалява драстично вероятността да скъсате гумата или да повредите каплата в резултат на удар в остър ръб, при който гумата да се прещипе в каплата.
– Поради горното позволява да карате гумите с по-ниско налягане.
– В случай че все пак спукате гумата непоправимо (например я скъсате по друг начин или пък я пробиете и нямате фитили, за да я поправите), позволява да завършите карането със спукана гума, като карате велосипеда по-леко, но все пак не го носите или бутате.
– Добавя допълнителен „буфер“ в гумите, с което подпомага работата на окачването, особено при среща с остри ръбове.

Системата е разработена и тествана с помощта на състезатели от всички дисциплини – в Световната купа, Световните ендуро серии и др., а също и в лабораторни условия.

Комплектът включва две вложки и два специални вентила – те позволяват гумата да бъде напомпана въпреки вложките, които биха запушили стандартен безкамерен вентил. Монтажът е съвсем лесен – преди да затворите гумата, поставяте цилиндричните вложки в нея (точно както бихте сложили вътрешна гума), добавяте запечатваща течност, затваряте гумата и помпате. 

Pepi ́s Tire Noodle се произвежда в няколко размера, като засега в България са налични 27,5″ M (за капли с широчина 27-38 мм, тегло 80 грама) и 29″ S (за капли с широчина 23-32 мм, тегло 60 грама).

115.00 лв. от Scott България

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>