Scott възражда модела Ransom

Когато Scott представиха първото поколение на модела Ransom през 2006 г., той имаше характеристики, достойни за съвременен ендуро велосипед – 160 мм ход на окачването, ниско тегло, агресивна за времето си геометрия (писал съм за него накратко в тази архивна статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/691-news00274). Тогава ендурото още не беше толкова модерна дума, така че Ransom за мнозина бе дори фрийрайд велосипед… Като цяло с нестандартния си заден амортисьор, наречен Equalizer, този байк никога не се е побирал в шаблоните и класифкациите. Постепенно обаче дългоходовият АМ велосипед (друга възможна категоризация) на Scott бе заместен от други модели – първо Genius се доближи по характеристики до него, след това Genius LT направо го замени. Сега обаче Scott решиха, че макар новият Genius да е напълно способен да превземе всеки байкпарк и всеки етап от произволно ендуро състезание, в каталога на компанията има място и за един още по-бърз и агресивен велосипед – и това е новият Ransom! 

Приликите между двата байка са очевидни, така че няма да повтарям подробно всички детайли, още повече че представянето на новия модел ме хвана на морския бряг, където престоят ми пред компютъра е ограничен. Затова ще започна с два видеоклипа (така е модерно), чрез които Scott анонсира второто поколение на Ransom:

Ако сте изгледали втория видеоклип, вече сте научили основните неща за Ransom. Затова ще ги повторя само накратко:

При топ-моделите рамката е карбонова и са използвани най-новите технологии на Scott, за да бъде направена колкото се може по-здрава, лека и корава. По отношение на теглото числата са безкомпромисни – 2.65 кг за рамката със задния амортисьор и целия хардуер (болтове, лагери и т.н.). Scott обаче натъртват на това, че освен леки, рамките им винаги са били проектирани да бъдат и много здрави, всяка с оглед на предназначението си. И тъй като при Ransom основната идея е да бъде каран бързо и агресивно по трудни и технични терени, той е още по-здрав и корав от Genius. Всъщност според производителя това е най-здравата карбонова рамка, която са създавали до момента. Коравината е търсена най-вече по линията от челната тръба през долната тръба и средното движение към задната ос. Постигната е не само чрез интелигентно и прецизно комбиниране на карбонови платове с различни характеристики и с различен брой слоеве в една или друга зона, но и чрез по-голяма широчина в областта около средното движение, респективно по-дълга ос на главната става на окачването. Важна роля в уравнението играе и задният амортисьор с палцов захват.

Реклама

Като стана дума за задния амортисьор, той е FOX NUDE TR EVOL и изглежда далеч по-стандартен от едновремешния Equalizer. Системата TwinLoc за едновременен контрол върху вилката и шока при изкачване е налична и тук с добре познатите си три режима – отключен, Traction Control (намален ход на окачването, подобрена геометрия за изкачване и повишена ефективност при педалиране) и зключен. Към това обаче Scott добавят и нещо ново, насочено специално към спускането. Когато шокът е в отключен режим, чрез допълнително лостче можете да изберете по-линеен или по-прогресивен режим за пневматичната пружина. Казано най-просто, чрез лостчето отваряте или затваряте една допълнителна въздушна камера, която увеличава или намалява обема на въздушната пружина. Прогресивният режим е подходящ за по-агресивни колоездачи, за по-скоростни трасета и за такива с повече скокове, докато линейният е за по-бавно и технично каране.

Окачването е с четиризвенна система с виртуална опорна точка, което го прави по-независимо от действието на спирачките, а ходът на задната ос е 170 мм – достатъчно дори за DH трасетата, ако е в ръцете на опитен колоездач.

Новият Ransom е проектиран основно като 29-цолов велосипед, макар че можете да го ползвате и като 27.5+, като дори има една вложка за промяна на геометрията с оглед на съответния размер колела. Съвместимостта при 29″ е с гуми до 2.6, а при 27.5 до 2.8.

Всички данни за геометрията можете да видите в следната таблица:

При Ransom виждаме и интегрираните карбонови кормило и лапа Syncros Hixon iC, познати и от Genius, само че с оглед на предназначението тук кормилото е още по-широко (800 мм с възможност за скъсяване на 780 или 760) и с малко по-голямо издигане (20 мм).

Освен топ-модела RANSOM 900 TUNED, с който е илюстрирана настоящата статия, новата линия включва още няколко байка с карбонови рамки, както и такива с алуминиеви. Както стана ясно, освен 29-цолови колела, някои от моделите използват и 27.5-цолови. Всичко за новия Ransom можете да научите тук: https://www.scott-sports.com/page/ransom.

www.scott.bg

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>